Ortalama 3,5 ay ilkin NASA’nın OSIRIS-REx uzay aracı, asteroit Bennu’dan almış olduğu örnekleri Dünya’ya sağ salim ulaştırmıştı. Sadece örneklerin bulunmuş olduğu kısmın kapağı bir türlü açılamıyordu.
Bilim adamlarından oluşan ekip, nihayet asteroitten örnek alan TAGSAM adlı mekanizmanın kapağını açmayı başardı. Böylece gök cisminden alınan örneklere de erişilmiş oldu.
7 yıldan fazla devam eden görevde, OSIRIS-REx uzay aracı, Dünya’nın tanıdığından 24 Eylül günü geçmiş olduğu sırada, TAGSAM’ı yeryüzüne göndermişti. Kapsül Utah çölünde inmiş ve araştırma ekibi tarafınca güvenle alınmıştı. Alınan kapsül, herhangi başka bir içeriğin karışmaması için temiz bir ortama gönderilmişti.
Kapsülün dış kapağı kolayca açılmış ve araştırmacılara ekstradan bir 70 gramlık asteroit tozu sağlanmış oldu. Sadece kapsülün ana haznesi tüm çabalara karşın bir türlü açılamamıştı. 35 sıkıştırma elemanıyla kapalı durumda bulunan ve bunlardan 2 tanesinin steril olarak hazırlanmış aletlerle açılamayan kapsülle ilgili olarak ekip, yeni araçlar hazırlamak mecburiyetinde bırakıldı. Bu araçlar kullanım öncesinde sıkı testlerden geçti ve denemeler yapılmış oldu. Sonucunda sorun çıkaran sıkıştırma elemanları da bu aletlerle açılmış oldu.
Sadece gene de tüm örneklerin gözlemlenmesi, alınması ve ölçülmesi için yapılması ihtiyaç duyulan birkaç adım daha bulunuyor. Gene de problem çıkaran kısmın geçilmiş olması, ekip içinde büyük bir coşku yaratmış durumda.
Dünya’ya uğrayıp TAGSAM’ı gönderen OSIRIS-REx uzay aracı ise (artık yeni adıyla OSIRIS-APEX), “Apophis” isminde olan asteroide doğru yol alıyor. 2029 senesinde varacağı bu asteroit, ilk olarak 2004 senesinde keşfedilmişti. Keşfedildiğinde Dünya’ya 2029 senesinde çarpma ihtimali %2.7 olan gök cismiyle ilgili meydana getirilen ileri gözlemler sonucunda çarpışmanın artık olasılık dışı olduğu kesinleşti.