Kategoriler: Genel

NASA’dan nefes kesen tur: 6 bin 500 ışık yılı uzağa gitmeye hazır mıyız?

Uzayın en büyüleyici görüntüsünü seçmek zor. Fakat pek fazlaca gökbilimci 1995 senesinde NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu tarafınca meşhur edilen Yaratılış Sütunları’nı daima ayrı bir yere koyuyor.

NASA’daki bilim adamları, ortalama 6 bin 500 ışık yılı uzaklıktaki devasa Kartal Nebulası’nın kalbinde yer edinen bu kozmik mucizenin bir 3D turunu hazırladı.

Bu video artistik bir görüntüden ziyade, Hubble Uzay Teleskobu ve evreni kızılötesi ışıkta görüntüleyen James Webb Uzay Teleskobu da dahil olmak suretiyle bir takım gözlemevinden elde edilmiş gerçek bilimsel verilere dayanıyor. Videoda ek olarak Chandra Gözlemevi ve emekliye ayrılan Spitzer Uzay Teleskobu’ndan elde edilmiş görüntüler de yer ediniyor.

Baltimore’daki Uzay Teleskopu Bilim Enstitüsü’nden Frank Summers, “İzleyiciler sütunların yanından ve arasından geçerek onun üç boyutlu yapısını deneyimliyor ve Hubble ile Webb verileri arasındaki farkı görüyor. Video, aynı nesnenin değişik taraflarını gözlemlemek için niçin birden fazla uzay teleskobuna ihtiyacımız bulunduğunu ortaya koyuyor” diyor. Hem de bu görsel emek harcama seyircilere yıldız oluşumunun iyi mi gerçekleştiğine dair genel bir düşünce vermeyi hedefliyor. Summers’ın gelecek ay Berlin’de düzenlenecek Internasyonal Planetaryum Topluluğu Konferansı’nda bir sunum yapması umut ediliyor.

Summers yapmış olduğu açıklamaya şöyleki devam ediyor: “Yıldızlar, aslına bakarsak yıldızları oluşturan toz sütunlarının oluşmasına destek oluyor. Daha büyük bir ölçekte ise devasa bir toz bulutu olan Kartal Nebulası’nın içinde yıldızlar oluşuyor. Bu etkileşim, yıldız oluşumunun iyi mi gerçekleştiğine dair daha anlaşılır bir tablo çiziyor.”

Araştırmacılar 3D videoda yer edinen NASA verilerini kullanarak Yaratılış Sütunları’nın 3D modelini oluşturdu.

Yıldızlararası gaz ve toz bulutu olan Yaratılış Sütunları, çoğunlukla yakındaki sıcak, genç yıldızların morötesi radyasyonuyla aşınan ufak karbon ve hidrojen toz taneciklerinden oluşuyor. Güneş sisteminden fazlaca daha büyük parmak benzeri yapılar, sütunların tepesinden dışa doğru uzanıyor. Bu parmakların içinde embriyonik yıldızlar gömülü olabilir. En uzun sütun, tam üç ışık yılı süresince uzanıyor.

Video, Samanyolu’ndan Yaratılış Sütunları’na doğru bir yakınlaştırma ile başlıyor ki bu 10 bin kattan daha çok bir büyütmeye denk geliyor. Bir tek birkaç yüz bin yaşlarında olan yeni yıldızlar, Webb’in kızılötesi görüntüsü yardımıyla bulutun kenarlarından yakut şeklinde parlıyor. İzleyiciler sütuna yaklaştıkça bebek bir protostar görüyor. Sütunların ‘parmaklarından’ birinin ucunda parlayan yepyeni bir yıldız var. Sol sütunun üst kısmına yakın bir yerde ise yeni dünyaya gelen bir yıldızdan fırlayan diyagonal bir jet görülüyor. Jet, yıldızın doğuşunun bir kanıtı olsa da seyirciler yıldızın kendisini göremiyor. Bu yeni perspektif, bilim adamlarına bebek yıldızların milyonlarca yıl süresince ‘kozalarından’ iyi mi çıktığını daha net görme imkânı veriyor.


Elisha Sauers, Mashable’da editör. Ek kaynak: NASA

Bul-Tikla

Son Yazılar

Google Haritalar’daki en büyük eksikliğe çözüm: Haritadaki araç için yeni seçenekler geliyor!

Google Haritalar, vasıta sahibi kullanıcıları için artık daha çok özelleştirme seçeneği sunacak. Google, navigasyon ekranındaki…

2 saat ago

Yeni nesil elektrikli battaniye neye benziyor? (Video GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ)

Kumanda karmaşasını ortadan kaldırmaya geliyor Evimizdeki neredeyse her elektronik eşya artık kendine özgü kontrollere haiz.…

9 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

16 saat ago

Tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan? Nihayet bilim açıkladı

Tarihin en meşhur paradokslarının başlangıcında muhtemelen tavuk ve yumurta paradoksu geliyor olsa gerek. “Tavuk mu…

16 saat ago

Bilim insanlarından şaşırtmayan buluş: Yanlış bilgi ve virüs benzer şekilde yayılıyor

Yanlış bilginin seçimleri iyi mi etkileyebileceğini her geçen gün daha derinden anlıyoruz. Amerikalıların ortalama %73'ü,…

22 saat ago

Beyindeki gri madde nedir, ne işe yarar?

Gri madde nedir? Gri madde, beyninizde ve omuriliğinizde (merkezi sinir sistemi) bulunan ve günden güne…

1 gün ago