Nikola Tesla ‘nın Zamanının Ötesinde Olduğunu Gösteren 5 Vizyon

 

Çağdaş cemiyet, Nikola Tesla ‘ya oldukça şey borçludur. Sırp – Amerikalı bilim adamının icatları bugün kullanılan telsizlere ve elektrik şebekelerinin yapımına niçin oldu. Tesla, yaşamı süresince kendi adı altında 300 patent tescil etti ve icatlarının izlerini uzaktan kumandalı tekne oyuncakları ve mektup şeklindeki neon ışıkları benzer biçimde beklenmedik yerlerde de dahil olmak suretiyle birçoğunu günümüz cihazında bulabiliyoruz.

Sadece Tesla ‘nın fütüristik vizyonlarının tümü meyve vermedi. Mucidin en uzak ve iddialı rüyalarından bazıları, enerjinin kablosuz iletimi vizyonu benzer biçimde gerçekleşmedi. Öteki durumlarda Tesla’nın buluş etmiş olduğu şey basitçe buharsız türbin benzer biçimde mevcut sistemleri değiştirebilecek kadar ergonomik değildi yada kullanımı oldukça tehlikeliydi; Tesla’ nın jeneratörün 1898’de New York’ta bir depreme niçin bulunduğunu iddia etmesi üstüne “zelzele makinesi” olarak malum buharla çalışan bir elektrik jeneratörü benzer biçimde. Ve Tesla’ nın fikirlerinin kötü halde fazla devrimci olduğu ya da öteki bilim adamları tarafınca komik hale getirilmiş olduğu kadar garip olduğu başka zamanlar da vardı.

Tesla’nın bir “öIüm ışını” silahı ve güç alanı benzer biçimde kuramsal icatları, yalnızca bilim kurguda vardı. Sadece Tesla’nın öIümünden bu yana geçen 76 yıl içinde, eksantrik mucitlerin fikirlerinin bir kısmı bilim insanlarını düşündürüyordu; “deli bilim adamı” aslına bakarsak bir şeyler yapmış olabilir.İşte Tesla’nın gerçeğe bağları olan en garip fikirlerine bir bakış.

Fikir kamerası

Tesla, zihinsel imgeleri ve düşünceleri okumak için bir makine buluş etmeyi düşünmüş olabilir. Kansas City Journal-Post’ta Eylül 1933’te gösterilen bir makalede, gazetecilere üstünde çalmış olduğu birkaç projeden bahsetti; “düşüncenin fotoğraflanması” ile ilgili bir aygıt da dahil. “Düşünceleri fotoğraflamayı düşünüyorum” dedi Tesla.

“1893’te, belirli araştırmalarla uğraşırken, düşüncede oluşan kati bir görüntünün, refleks eylemiyle, retina üstünde uygun bir aygıt tarafınca okunabilecek karşılık gelen bir görüntü üretmesi gerektiğine ikna oldum…

Şimdi, bir düşüncenin retinadaki bir görüntüyü yansıttığı doğruysa, aynı özelliği aydınlatmak ve fotoğraf çekmek ve arkasından görüntüyü ekranda yansıtmak için mevcut bayağı şekilleri kullanmak yalnız bir problem. Eğer bu başarıya ulaşmış bir halde yapılabilirse, o vakit bir insan tarafınca hayal edilen nesneler oluşturuldukça ekrana net bir halde yansır ve bu şekilde ferdin her düşüncesi okunabilir. O vakit zihinlerimiz açık kitaplara benzerdi ”dedi. Tesla’nın planı asla gerçek olmadı.Sadece araştırmacılar hala bu vizyonu inceliyor ve zihin okuma makineleri fikrini araştırıyorlar.

Günümüzde bilim adamları, gerçek retinaların görüntüleri beyne göndermek için elektriksel darbelere iyi mi dönüştürdüğü mevzusundaki karmaşık matematiksel analizlerle suni retinalar yarattı. Akıl okuma girişimlerinde, bilim adamları bir kişinin aklında beyin sinyallerini yorumlamayı ve “görülen” görüntülerin kaba bir versiyonunu tekrardan üretmeyi öğrenebilecek algoritmalar geliştirdiler.

Canlı video

Tesla, günümüz dizüstü bilgisayarlarında ve akıllı telefonlarda gerçek zamanlı video akışını izlemenin iyi mi bir şey bulunduğunu iyi bir halde anlamış olabilir. Associated Press’ e bakılırsa, 26 Ocak 1926’da gösterilen haber bülteninde Tesla, telsiz ilkelerini uygulayarak gelecekteki cihazların insanların ceplerinde ufak bir vasıta taşımalarını sağlayacaklarını söylemiş oldu.

Kablosuz elektrik

Kim bilir Tesla’nın en büyük tutkusu, enerjiyi uzun mesafelerde kablosuz olarak iletmek, yalnız bir ortam olarak hava kullanmak imgesel idi. Endüktifkuplaj adında olan bir yöntem kullanarak lambaları kablosuz olarak aydınlatmanın mümkün bulunduğunu gösterdi, sadece enerji yayınlamak için uzun menzilli bir sistem inşa etmede başarıya ulaşmış olamadı.

Sadece şimdi araştırmacılar, Tesla’nın hayalini gerçeğe birkaç adım daha yaklaştırabilecek birkaç teknik geliştirdi.Bulgu alanları, evimizdeki dijital cihazların kablosuz olarak şarj edilmesinden, alan asansörleri için potansiyel güç kaynaklarına kadar uzanmaktadır. Gene de bazı büyük engeller var.Kısa mesafeli elektrik enerjisi iletimi için çalışan prototipler bile, mühendislerin bu yenilikçi tekniklerin mevcut sistemleri değiştirmeden ve yaygın olarak kullanılmadan ilkin gidebilecekleri oldukça yol bulunduğunu gösteriyor.

Yabancılar ile temas?

Tesla, 1899’da, Colorado Springs’ te geçirdiği süre süresince, yüksek frekanslı elektrik ve kablosuz telgrafla deneyler yaparak, Tesla, enstrümanlarına garip radyo sinyalleri aldı. Sinyallerin dünya dışı olduğuna inanıyordu. 1901’de Collier’ın Haftası’ nda yazdı. ‘’Belirttiğim değişimler periyodik olarak yapılmış oldu ve böylesi net bir tavsiye ve benim tarafımdan malum herhangi bir nedenden dolayı izlenemedikleri yönünde. Normal olarak, güneş, Aurora Borealis ve toprak akımlarının ürettiği elektriksel bozukluklara aşinaydım ve bu değişikliklerin bu sebeplerin hiçbirinden kaynaklanmadığı gerçeğinden emindim.

” Tesla, “Bir gezegenin, diğerine gönderilmiş olduğu selamı ilk duyanın ben olduğum hissi, devamlı artıyor” dedi. Bilimsel topluluk Tesla’nın uzaylılarla yazışma kurdu mu kurmadı mı  buna inanmıyorlardı. Sadece sonrasında o zamanlar bilinmeyen bir fenomen olan kozmik radyo dalgalarını toplamış olduğu söylendi. Yada Tesla’nın duyarlı enstrümanlarının İtalyan icat eden Guglielmo Marconi’nin Avrupa’dan ilettiği radyo mesajlarını almış olması mümkündür.

Cep telefonları

1901’de, Atlantik ötesi radyo oluşturma üstünde çalışırken, Tesla, bugünün modernisti olan cep telefonuna, J.P. Morgan’ın sesine benziyordu. Buradaki düşünce, haberlerin bireysel elde göç eder cihazlara anında iletilmesini elde eden bir “Dünya Telgraf Sistemi” için bir plan oluşturmaktı. Tesla, Morgan’ın hepimiz tarafınca kullanılabilecek alıcıları üreterek para kazanabileceğine ve uzak yerlerde oynanan sesli mesajları yada müzikleri alabileceğine inanıyordu. Virginia Üniversitesi’ nde tarihçi olan W. Bernard Carlson ve ” Nikola Tesla: Elektrik Çağının Mucidi” nin yazarı olan bilim insanının cep telefonlarının icadı öngörüsü, 21. yüzyılın özelliklerini belirleyen tüketici kültürünün habercisi oldu.

 

(Toplam: 40, Bugün: 1 )

Leave a reply:

Site Footer