Her ne kadar vatanımızda Noel Baba terimi bir tek hikayeler ve filmlerle kısıtlı kalsa da, en azından yeni senenin gelişi ve iyi dileklerle bağdaştırılıyor olması, bir nevi kültürün de parçası olmasına niçin oluyor.
Fakat birçok batılı ülkede Noel Baba terimi, binlerce çocuk için oldukca daha büyük bir ehemmiyet taşıyor. Her yıl birçok çocuk, Noel Baba’ya mektup yazarak ondan neler dilediğini belirtiyor. Peki ya “Noel Baba, Şimal Kutbu” şeklinde gönderilen binlerce mektup nereye gidiyor?
ABD’de bu mektuplar, yüzyıldan fazla bir süre ilkin başlatılmış bir posta hizmeti programının kapsamında. 1912 senesinde başlatılan “Operation Santa” programıyla, Noel Baba’ya gönderilen tüm mektuplar belirli bir noktada toplanmaya başladı.
Başlangıçta Birleşik Devletler Posta Servisi’nden (USPS) gelen mektupları yanıtlama izni olan bir çalışan bulunuyordu. 1940’lı yıllarda ise program gönüllü kuruluşlar, işletmeler ve vatandaşların da katılabileceği şekilde genişletildi. Bu sayede Noel Baba’ya gönderilen mektuplar, gerçek kişiler tarafınca yanıtlanabiliyordu. Program hala bu şekilde sürdürülmeye devam ediyor.
Tahmin edilebilecek şekilde program, değişen teknolojiye ayak uyduruyor. 2018’den bu yana dijital olarak mektup yazanlar da Noel Baba’ya ileti gönderebiliyor. Sadece hala eline kağıt kalem almayı tercih edenler, Noel Baba’nın ABD’deki resmi adresi olan “123 Elf Road, North Pole” adresine mektup gönderebiliyorlar.
Bununla beraber bir tek ABD’deki çocuklar değil, dünyanın değişik ülkelerindeki çocuklar da Noel Baba’ya mektup gönderebiliyorlar. Doğal ki bu ülkedeki posta hizmetinin bu tür bir programı olup olmamasıyla ilgili.
Mesela İngiltere’de posta hizmeti sunan Royal Mail, “Santa’s Grotto – Reindeerland” adresine gönderilen mektuplara cevap veriyor. Yeni Zelanda’da ise çocuklar “Santa’s Workshop”a mektup gönderebiliyor. Her ne kadar son dönemde posta hizmetlerinde grevler yaşanıyor olsa da, Kanada’da Canada Post, HOH OHO posta koduna gönderilen tüm mektuplara cevap vereceğini duyurdu.
IFLScience’ın makalesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.