Tür: | Roman |
Yazar: | Mihayl Afanasyeviç Bulgakov |
Yayınlanma Zamanı: | 1925 |
Yayınevi: | İş Bankası Kültür Yayınları |
Karakterler
Profesör Periskov: Romanın ana karakteridir. Yaşlı bir zoolog ve amfibiler uzmanı.
Mevzusu
Her şey 1928 senesinde Rus İç Savaşı’nın yıkıcı etkilerini atlatan ve refaha kavuşan Moskova’da başlıyor. Bir zooloji enstitüsünde çalışan Profesör Persikov, amfibileri incelerken garip bir kırmızı ışın keşfeder. Bu ışın yumurtanın son aşama süratli büyüyüp olgunlaşmasına niçin olur. Bu ışınları fareler ve kurbağalar üstünde de deneyen profesör, korkulu bir felaketle karşılaştı; fareler enstitüyü salgın etti ve hepsini öldürdü. Asistanının bu ışını basına sızdırmasının peşinden hükümetin ve kamuoyunun yoğun ilgisini çeken profesör, bu ilgiden oldukça rahatsız oldu. Ondan sonra ülkede ortaya çıkan bir tavuk hastalığı sebebiyle tüm tavuklar ölecek. Hükümet, tavukları eski sayılarına döndürmek için profesörün icadına başvurur.
Profesör Periskov, asistanı Pankart ile amipler üstünde yapmış olduğu gözlem esnasında garip bir ışıkla karşılaşır. Ondan sonra bu ışığın organizmaların oldukca süratli büyümesini sağladığını görür. Büyüyen organizmalar oldukca vahşidir, birbirlerine saldırır ve birbirlerini bölgeler. Hekim bu ışınlarla kurbağaları ve fareleri geliştirir. Netice korkunçtur, her yer farelerle dolar ve yüzlerce fare kurbağayı zehirlemek zorunda kalır. Milletvekili Pankart bu buluşu basına sızdırıyor. Gazeteciler, yazarlar, hükümet yetkilileri ve Profesör Periskov çıldırıyor. Profesörün buluşunu şeytani bulanlar da var.
O dönemde ülkedeki tavukların başı dertte. Tüm tavuklar ölür, tek bir tavuk bile kalmaz. Bazılarına bakılırsa bu durumun sorumlusu profesördür ve bu tanrısal bir uyarıdır. Hükümetten Aleksandr Semyonovich Rokk isminde bir şahıs, buluşu tavuk yumurtası üstünde kontrol ederek tavuk üretiminde kullanmak istiyor. Sadece kafası karışık, beceriksiz ve güce aç hükümet yetkilileri büyük bir hata yapıyor. Bu hatanın sonucunda insanoğlu isyan eder ve insanoğlu ölür. Yanlış kullanımın Ölümcül Yumurtaya dönüşmesi sonucunda olacaklar {hiç de} iyi sonuçlar doğmayacaktır.
1917 Rus Devrimi’ni izleyen kargaşa ve bunalımlı seneler yeni bir Sovyet gerçekliğini ortaya koyarken, dâhi zooloji profesörü Persikov da canlı organizmaların üreme hızlarını artıran ve onları devleştiren yeni bir “kızıl” ışın keşfeder. O sıralarda Sovyet cumhuriyetlerindeki tüm tavukları kırıp geçiren bir salgın patlak verince, Persikov’un hemen hemen kontrol edilmemiş buluşu bu soruna bir umar olarak görülür… Zira bilimde ilerleme ve bu sayede düşmanlarla rakipleri geride bırakma, Stalin sürecinin yol gösterici ilkesidir… Stalin’in iktidara geldiği 1924 senesinde yazılmasına rağmen 1928’de geçen bu bilimkurgu, iktidarın ve bilginin kötüye kullanılmasının sonuçlarına işaret eden parlak bir sistem eleştirisidir.
CD yazma programları, dijital dünyada geçmişe köprü kuran, nostaljik bir dokunuş sunan bununla beraber günümüzde…
[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…
Eğer iPhone cihazınızdaki notlarınız yok olduysa, Apple size bunun için bir çözüm sunuyor. Geçtiğimiz hafta…
Tekerleğin icadı uzun süredir insanlık tarihindeki en büyük atılımlardan biri olarak kabul ediliyor. Sadece şimdi…
Excel, senelerdir veri analizi ve yönetimi için en popüler araçlar içinde içeriyor. Sadece piyasada Excel'in…
Kumanda karmaşasını ortadan kaldırmaya geliyor Evimizdeki neredeyse her elektronik eşya artık kendine özgü kontrollere haiz.…