OpenAI, Sora’yı Hollywood’a sokmaya çalışıyor! Yaratıcı kadrolar ise tepkili…

OpenAI, YZ video oluşturucusu Sora için planlarını hızlandırıyor ve hedefler içinde Hollywood’u baştan çıkarmak da bulunuyor. Ayrıntılar hâlâ belirsiz sadece firmanın, film stüdyolarının yanı sıra film yapımcılarına da yanaştığını biliyoruz. Bloomberg’e gore OpenAI CEO’su Sam Altman ve COO Brad Lightcap sektör paydaşlarıyla “tanıtım görüşmeleri” yapıyor.

Raporda, adı belirtilmeyen “A list” yönetmen ve aktörlerin Sora’ya erişimi olduğu belirtilirken. Bunun “film yapımcılarını yeni YZ video oluşturucuyu işlerine entegre etmeye teşvik etme” çabasının bir parçası olduğu ifade ediliyor.

Sora Şubat ayında duyuruldu ve hemen hemen kamunun kullanımına açılmamasına karşın duyuru, model eğitimi için kullanılan veriler ve bunun film endüstrisini iyi mi etkileyebileceği mevzusunda endişeleri artırdı.

ChatGPT’de olduğu şeklinde OpenAI da Sora’nın eğitim verileri mevzusunda saydam değil. Sadece Hollywood’un yaratıcı beyinleri, Sora’nın yapıt sahiplerinin bilgisi yada izni olmadan sanat eserlerini ve videoları “kazıyarak” eğitildiğinden şüpheleniyor. OpenAI halihazırda, ChatGPT’yi destekleyen büyük dil modelleri de dahil olmak suretiyle birçok telif hakkı ihlali davasıyla karşı karşıya.

Suni zekâ video araçlarının kullanımı, VFX profesyonellerinden yazarlara ve hatta aktörlere kadar birçok değişik mesleğin yerini alarak film endüstrisini altüst etme tehdidini de bununla beraber taşıyor.

Hollywood yazar ve oyuncu sendikalarının (WGA ve SAG-AFTRA) son grevi , yazar odalarında YZ kullanımına sözleşmeye dayalı sınırlamalar getirmeyi hedefliyordu. Sendikalar ek olarak, aktörlerin sonsuza kadar ücretsiz bir şekilde kullanılabilecek dijital benzerlerinin yaratılmasının önüne geçmek için de savaşım etmekte.

WGA, suni zeka içinde ne olduğunun yazar odaları için kaynak materyal olarak kullanılmasını önleyen geçici bir anlaşmayı yakında oylayacak. SAG-AFTRA ise stüdyolarla yapmış olduğu sözleşmede YZ benzerleri için tazminat vaatleri kazanmıştır sadece uygulamayı tamamen yasaklamayı başaramadı.

Ayrıca üretken suni zekâ içeren görüntüler Late Night with the Devil şeklinde filmlere sızdı bile…

‘Sanatçı ile aklama’

Ayrıca OpenAI, görsel sanatçılar, film yapımcıları ve yaratıcı yönetmenlerden oluşan seçilmiş bir grup kullanıcının “ilk izlenimleriyle” dolu, tartışılanlardan değişik bir öykü özetleyen bir blog yazısı yayınladı.

Gönderide yönetmen Paul Trillo, yapım şirketi Shy Kids, yaratıcı ajans Native Foreign, sanatçı August Kamp, yaratıcı yönetmen Josephine Miller ve AR/XR sanatçısı Don Allen Stevenson III’ün geri bildirimleri içeriyor. Şaşırtıcı olmayan bir halde OpenAI’ın blogunda gösterilen geri bildirimler son aşama pozitif yönde.

Teste katılan uzmanlar, Sora’nın metin istemlerinden engellemeler olmaksızın fotogerçekçi videolar oluşturma becerisini övdü. Trillo, “Zaman içinde, parayla yada başkalarının izniyle sınırı olan değilim. Yürekli ve coşku verici şekillerde düşünce üretebilir ve deneyler yapabilirim” ifadelerini kullanıyor.

Sadece X kullanıcıları OpenAI’ın kontrollü anlatımına dikkat çekmekte geç kalmadı. Kâr amacı gütmeyen Fairly Trained adlı etik YZ veri kaynağının CEO’su Ed Newton-Rex, “Artistwashing: insanların emekleri hakkında izin/ödeme olmadan suni zekâyı eğitirken bir avuç yaratıcı bireyden üretken suni zekâ modeliniz hakkında pozitif yönde yorumlar talep etmek artistwashing (sanatçı ile aklama) oluyor” şeklinde konuşmakta.

Tüm bu tartışmalar içinde görünen o ki OpenAI, Hollywood’a rakip olmaya hazırlanıyorsa firmanın sinematik boyutta bir “dramaya” da hazırlıklı olması gerekiyor.


Cecily Mauran, Mashable’da muhabir / Metin Aktaşoğlu tarafınca Türkçeleştirildi

Site Footer