OpenAI’ın ‘Çilek Projesi’ de ne? (Yapay zeka devi ne planlıyor?)

Sam Altman’ın bahçedeki çilekleri çekip paylaşmış olduğu masum bir fotoğraf, suni zeka meraklılarını heyecanlandırmaya yetti.

Geçtiğimiz çarşamba günü OpenAI’ın CEO’su, “Bahçede yaz mevsimini seviyorum” şeklinde şifreli olduğu kabul edilen bir yorumla bu fotoğrafı paylaştı. Sadece Altman bu yorumla yazın son hasatından bahsetmiyordu. Fotoğraf, “Project Strawberry” (Çilek Projesi) isminde olan, gizli saklı bir OpenAI teknolojisiyle ilgiliydi.

Projeyle ilgili Reuters’in geçtiğimiz ay bildirdiğine bakılırsa ChatGPT’nin geliştiricisi, otonom suni zekanın daha gelişmiş bir sebep-sonuç ilişkisi yapabilen yeni bir modeli üstünde çalışıyor. Sızan şirket içi dokümanlar, Strawberry’yi (Daha ilkin Q* olarak isimlendiriliyordu) şu şekilde tanımlıyor:

Firmanın suni zekası bir tek sorgulara yanıt üretmekle kalmıyor, OpenAI’nin ‘derin araştırma’ olarak adlandırdığı şeyi gerçekleştirmek için internette otonom ve güvenilir bir halde gezinecek kadar ileriyi planlıyor.

Daha gelişmiş sebep-sonuç ilişkisi kurabilme kabiliyeti, kullanıcının adım adım komut girmesinin ötesinde oldukca daha karmaşık görevleri gerçekleştirebileceği anlamına geliyor. Sebep-sonuç ilişkisi, insan seviyesinde bir zekanın çözülmeyi bekleyen en zor problemlerinden biri olarak biliniyor. Eğer Strawberry böylesine bir “suni genel zeka”ya ulaşabilirse, bu büyük bir atılım olacak..

Beklentilerinizi azaltın

Doğal bununla beraber bahsi geçen teknolojiyle ilgili planlar ve takvim hemen hemen bilinmiyor. Ek olarak Altman’ın gönderisi, OpenAI’ın geçirdiği bu zor dönem için dikkat dağıtıcı olma amaçlı da olabilir. Geçtiğimiz hafta firmanın kurucularından John Schulman çekilme etmiş, öteki kurucu Greg Brockman ise izne ayrıldığını duyurmuştu. Bu da şirketten ayrılan yöneticilerin (ya da Brockman şeklinde izne ayrılanların) sayısının giderek arttığı anlamına geliyor. Tüm bu tarz şeyleri Wall Street’te suni zeka balonunun patlaması ve suni zekaya olan ilginin azalmasıyla ilgili artan endişelerle birleştirince, OpenAI’nin geleceğinin istikrarsız bulunduğunu söylemek pek de yanlış olmaz.birazcık daha istikrarsız görünüyor.

OpenAI’nin ChatGPT ile sektörü sarsmasından bu yana bu konudaki teknolojik ilerlemeler yavaşladı. Altman, GPT-5’in “ileriye doğru mühim bir atılım” olacağını duyurdu sadece yeni modelin ne vakit kullanıcılara sunulacağı da hemen hemen belli değil. Araştırmacılar modellerin üstünde çalışacak veri bulamadığını ve OpenAI’nin milyarlarca dolar zarar ettiğini öne sürüyor. Bunların hiçbiri yakın gelecekte yeni ürünlerin sunulmasına yönelik pozitif yönde işaretler değil.

Doğrusu Altman’ın gönderisi, Strawberry’nin kısa sürede resmi olarak duyurulabileceği anlamına da geliyor olabilir, bir tek coşku yaratma amacını da güdebilir.


Cecily Mauran’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi

Site Footer