Kategoriler: Genel

OPPO A3 akıllı telefon incelemesi – Uzun ömürlü, dayanıklı fakat…

Oppo A3, Türkiye’de her geçen gün daha da kalabalık bir hale gelen giriş seviyesi Android telefonlar segmentinin yeni üyelerinden biri. Oppo bu yeni telefonla pil ve kullanım açısından uzun ömürlülük, dayanıklılık ve mütevazı bir şıklık vaadediyor. Telefon, temelde vaatlerinin tamamını karşılıyor sadece “fakat”ları da mevcut. Gelin A3’e birazcık daha yakından bakalım…

Tasarım

Oppo kamera yerleşimi, arka kapak tasarımı, işçiliği ve tercih etmiş olduğu renklerle gerçek anlamda “mütevazı bir şıklık” beklentisini karşılıyor. Telefonun bizim incelediğimiz “yıldız beyazı” modelinin yanında bir de “parlak siyah” versiyonu mevcut. Yan panellerin hafifçe kıvrımı bahsettiğimiz ince işçiliğin hoş bir örneği.

Önde ön kameranın olduğu bir nokta çentik bulunuyor. Sağda ses açma-kapama ve parmak izi okuyuculu kilit düğmesi yer alırken solda ise sim kart girişi mevcut.

Telefon 165.77 mm uzunluğunda, 76.08 mm eninde, 7.68 mm genişliğinde ve 186 gram ağırlığında. Temiz bir üst çerçeveye haiz telefonun alt tarafında ise 3.5 mm jak girişi, USB-C girişi ve hoparlörü görüyoruz.

Aslen telefon, kanalımızda daha ilkin incelediğimiz Oppo A60’a arka kamera yerleşimi haricinde epey benziyor. İki telefon donanım açısından da ciddi benzerlikler gösteriyor. Hatta birbirlerinden nüanslarla ayrıldıklarını söylemek mümkün.

A60’a ara sıra bu yazıda referanslar görmüş olacaksınız. Örneğin o incelemede yazdığım bir detay A3’te de geçerli. Nedir o? Sağda yer edinen parmak izi okuyucu. Ben solak bir kullanıcı olarak bu yerleşimi sevemiyorum. Bununla beraber elin okuyucuya çarpmaları ve temasları telefon tarafınca “başarısız kilit açma girişimleri” olarak algılandığı için ara sıra kilidi parola girerek açmak durumunda kalıyorsunuz. Maliyeti düşüren bu karar, tasarım açısından sorunlu.

Doğal bunun bir tek Oppo’nun bir tercihi olmadığının da altını çizmem lazım…

Dayanıklılık

A3 ciddi bir dayanıklılık iddiasına haiz. Telefon “Askeri Standartlarda Sağlamlık” anlamına gelen MIL-STD-810H ve SGS sertifikalarıyla geliyor. Bununla beraber IP54 koruma derecesi, toza ve sıvı sıçramalarına karşı telefonun güvende olacağını gösteriyor. Oppo tanıtımlarında “çoklu sıvı direnci” ifadesini kullanmakta. Şu şekilde aktaralım:

OPPO A3 laboratuvar koşullarında sektör standardı olan IP54 düzeyini karşılamaktadır; kahve ve çorba dahil çeşitli sıvı sıçramalarına dirençlidir. Edinim makinenin yaşlanması ve kişisel kullanım alışkanlıkları şeklinde etkenler sebebiyle farklılık izah edebilir. Lütfen gerçek deneyime bakın. Sıvılara bağlı hasarlar güvence kapsamında değildir.

Ayrıca bu segmentin klasiği olarak telefon, ekran koruyucu uygulanmış bir halde geliyor ve kutudan işinizi görecek şık bir saydam kılıf da çıkıyor.

Islakken ekrana dokunabilmemizi elde eden ıslak ekran özelliği, 360 aşama NFC ve hoparlör sesini yüzde 300 artıran Ultra Ses Modu da bu çerçevede belirtebileceğimiz özelliklerden.

Uzun ömürlülük

Bence A3’ün ve giriş seviyesi Oppo’ların öne çıkan en mühim noktası değişik açılarla desteklenen bir uzun ömürlülük taahhütü… Oppo, A3 için 4 yıl pil sağlığı ve 36 ay akıcılık iddiasında. 10 bin lira bandındaki bir telefon için en mühim noktanın bu bulunduğunu düşünüyorum. Akıcılık iddiasında sözü Oppo’ya bırakalım:

36 Ay Akıcılık Koruması yazılım, donanım ve öteki kapsamlı teknolojilerin optimize edilmesi sonucu OPPO A3 6GB RAM modelinin OPPO laboratuvarında 36 aylık akıcılık testini geçtiğini gösterir. “Akıcılık Koruması” asla gecikme olmadığı anlamına gelmez. Edinim makinenin yaşlanması ve kişisel kullanım alışkanlıkları şeklinde etkenler sebebiyle farklılık izah edebilir.

Tanıtımda telefonun ne kadar süreyle Android ve güvenlik yazılımı desteği alacağına dair bir data bulamadığımızı da söylememiz gerek. 4 yıl pil sağlığı mevzusuna ise “pil” başlığında değineceğim.

Ekran

Telefonun ekranı 6.67 inç uzunluğunda ve 720×1604 çözünürlüğünde… IPS LCD açık oturum 90 Hz tazeleme hızına ve maksimum 1000 nit parlaklığa çıkabiliyor. Oppo sitesinde ekran-gövde oranı için yüzde 89.9 oranını paylaşıyor. Lakin değişik kaynaklar yüzde 84.7 ile yüzde 85.2 şeklinde oranlar da ortaya koymakta. İşin ilginci Oppo da dahil hiçbiri orana dair bir kesinlik belirtmemekte.

Oppo A3’ün kamerası için doğru ışık ve objeyi bulmak oldukca mühim. Fotoğraf: Metin Aktaşoğlu / Mashable Türkiye

Doğal ki bu oldukca büyük bir sorun değil aslen… Tasarım ve görünüm açısından bir miktar sorun edilecekse alt bölümdeki siyah çerçevenin üste nazaran daha büyük olması sebebiyle bir ihtimal göze takılabileceği sorun edilebilir. Velhasıl, ekranın 720p bir IPS LCD ekran olması ise Oppo’nun telefonu bu fiyat bandına çekmek için atmak durumunda kalmış olduğu adımlardan…

Pil performansı

Telefonda 5100 mAh’lik bir pil mevcut. Standart bir kullanımda bir günü kolaylıkla çıkarıyor. Kutudan çıkan 45W’lık adaptör ve ultra süratli şarj özelliği yardımıyla telefon otuz dakikada 0’dan yüzde 50’ye çıkıyor. Yüzde 10’dan yüzde 80’e ortalama 40 dakikada çıkan A3, yüzde 80’den sonrasında uzun ömürlü bir pil sağlığı için hızı düşürüyor sadece gene de bir saati birazcık aşan bir sürede tam dolum gerçekleşmiş oluyor.

4 yıl pil sağlığı garantisi ise şöyleki bir şey: Oppo, A3’ün pilinin dört yıldan uzun süre kullanımdan sonrasında dahi yeni bir pilin minimum yüzde 80 kapasitesinde performans göstereceğini söylüyor.

Fiyat ve performans

A3, Snapdragon 6s Gen 1 yonga setine haiz. Samimi olmak gerekirse aslen bu, makyajlı bir Snapdragon 662… Oppo A3’ün grafik işlemcisi ise Adreno 610. Android 14 işletim sistemine haiz telefon, Oppo’nun oldukca stabil, oldukca başarıya ulaşmış arayüzü ColorOS ile geliyor. 6GB’lık RAM ise sanal olarak 6GB daha artırılabiliyor.

Adettendir A3’ün Antutu’dan 253 bin 169 puan aldığına da değinelim. A3 bir oyun telefonu değil sadece örnek olarak denediğim Pubg Mobile’ı, ısınma problemi yaşamadan lakin grafik deneyimi açısından etkisi altına alan olmaktan epey uzak bir halde oynayabildim. A3’ten yüksek FPS’ler beklememek gerekiyor. Pubg Mobile’da 25 FPS averaj ile oynadığımı aktarayım.

Oppo A3’ün kutu içinde ne olduğu. Fotoğraf: Metin Aktaşoğlu / Mashable Türkiye

A3 bu incelemeyi kaleme aldığım sırada 9899 TL’ye satılıyordu. Telefonun 6GB RAM ve 128GB dahili hafızalık tek bir versiyonu mevcut.

Tekrardan o malum kıyası yapmam gerekirse Oppo A60’ın, A3’ten şu an daha avantajlı bulunduğunu düşünüyorum. A60’ın bir miktar fiyat düşmesi icap ettiğini dile getirmiştim ki fiyat zaman içinde daha makul bir yere geldi. A3’ün de hem mesela A60’la hem de benzer banttaki değişik marka telefonlarla rekabet edebilmesi için bir miktar fiyat düşmesi gerek. Telefonlara taksit imkanının da geldiğini göz önünde bulundurursak bu bantta rekabetin kızışacağını söylemek yanlış olmaz.

Kamera

Girişte “kötü olmayan bir kamera” ifadesini kullanmıştım. Peki bununla ne kastediyorum? Ilk olarak A3’ün baştan çıkarıcı bir kamera şeklinde bir iddiası bulunmuyor. Arkadaki ikiliden üstteki 50 MP’lik F1.8 diyafram açıklığına haiz ana kameramız; alttaki ise bir kamera değil, flicker sensörü.

Bu segmentte Optik Görüntü Sabitleyici de beklemiyoruz doğal ki. Fakat A3’le güzel ışıkta oldukca oldukca kafi fotoğraflar çekebilirsiniz. Kabaca makro işlevi gören HI-RES modu ise iyi aydınlatılmış durağan(durgun) objelerde çarpıcı sonuçlar veriyor. Ana kamera ek olarak 1080p 30 fps videolar çekebiliyor.

Oppo A3 ara sıra, doğru ışıkta şaşırtan derecede tatminkar fotoğraflar çekebiliyor. Fotoğraf: Metin Aktaşoğlu / Mashable Türkiye

Öte taraftan gene 1080p 30fps videolar çekilebilen 5MP’lik F2.2 diyafram açıklığına haiz ön kamera ise gündüz selfie’leri için kafi. Isterseniz telefon, ekranını aydınlatarak ön kameraya dolgu ışığı da yapıyor.

Velhasıl telefonun ara sıra şaşırtan derecede iyi fotoğraf performanslarının arkasında işlemci yatıyor olabilir. Snapdragon 662 fotoğraf işleme odaklı diyebileceğimiz bir yonga setiydi. Haliyle Snapdragon 6s Gen 1 de benzer odak noktaları taşıyor.

Bağlantılar

Telefonda Wi-Fi 5 ve Bluetooth 5.0 (Gönül isterdi ki 5.1 ya da 5.2 tercih edilsin…) versiyonu mevcut. Bununla beraber çift SIM kart özelliği bulunuyor.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

1 saat ago

İzmir ahşap firmaları telefon ve iletişim bilgileri

Köller Ahşap Ambalaj Koray şen (Yönetim Kurulu Başkanı, CEO, Genel Müdür), 5746 / 1 Sokak…

5 saat ago

Buca ahşap firmaları telefon ve iletişim bilgileri

Kahraman Ahşap Merdiven Nevzat Tekın, 666/2 Sokak No:4/1-a Şirinyer Telefon : +90 23223733 ** ahşap…

5 saat ago

Dünyanın çivisi çıktı: Uyuşturucu kartelleri, kimya öğrencilerini fentanil üretmeye zorluyor!

Meksikalı kabahat örgütleri, kendi fentanil imparatorluklarını kurma yolunda alışılmışın haricinde bir yöntem uygulamaya başladı: Kiralık…

11 saat ago

Google Haritalar’da artık kaydettiğiniz yerleri arayabileceksiniz

Google Haritalar üstünde kaydettiğiniz konum ve listelerinizde artık arama yapabileceksiniz. Yedi gün ya da bir…

18 saat ago

Alain de Botton Kimdir, Hayatı ve Eserleri

Doğum:20 Aralık 1969, Zürih, İsviçreÖlüm:Meslek:Yazar, konuşmacı Alain de Botton Kimdir? Alain de Botton, 20 Aralık…

20 saat ago