Kategoriler: Genel

OPPO A60 akıllı telefon incelemesi – Kuryelerin favorisi olmaya aday!

Giriş seviyesi Android telefonlar segmentinin yeni üyesi Oppo A60, şık tasarım, uygun fiyat ve dayanıklılık vaadiyle satışta. Bilhassa dayanıklılık ve şıklık noktasında vaadini karşılayan A60 uzun pil ömrüyle de dikkat çekerken bu ömrünü birazcık da mütevazı ekran tercihine borçlu. A60’a gelin birazcık daha yakından bakalım.

Tasarım

Aslına bakarsak A60’ı, giriş-orta segment içinde bir yerde duran ve A serisindeki kardeşi A38’in bir üst modeli şeklinde tanımlayabiliriz. Tasarım açısından da A38’i çağrıştıran telefonda farklılıklar da mevcut. Sözgelişi A38’de damla çentik görmüştük. A60 ise bir tek ön kameranın olduğu bir nokta çentikle sunulmuş.

Tasarım detaylarına değinecek olursak A60, 165.71 mm uzunluğunda, 76.02 mm eninde, 7.68 mm genişliğinde ve 186 gram ağırlığında bir telefon.

Dalga mavisi ve geceyarısı moru renk seçenekleri arasından favorim geceyarısı moru oldu. Telefonun sağ yanında ses açma-kapama ve parmak izi okuyuculu kiit düğmesi yer ediniyor. Solda ise sim kart girişi mevcut. Şu noktayı vurgulamam gerek. Ben solak bir kullanıcıyım ve parmak izi okuyuculu kilit düğmesinin sağda olması beni bir miktar rahatsız ediyor.

Benim için kullanımı zorlaştıran bu özellik, ekran kilitliyken baş parmağın yada sağ ya da sol fark etmez elin devamlı okuyucuya çarpmasıyla başka bir garip handikap doğruyor. Telefon haliyle bu kazaları başarısız kilit açma girişimleri olarak algıladığı için parmak iziyle kimi zaman telefonu açmaya çalıştığınızda parola girmek durumunda kalıyorsunuz. Bazı Samsung modellerinde ve örneğin Oppo’nun A38 modelinde de gördüğümüz bu özellik maliyet açısından uygun olabilir sadece tasarım açısından sorunlu.

Temiz bir üst çerçeveye haiz telefonun alt tarafında ise 3.5 mm jak girişi, USB-C girişi ve hoparlörü görüyoruz. Üstteki hoparlörü göremesek de orada bulunduğunu biliyoruz zira telefon kuvvetli bir stereo ses sistemine haiz.

Fotoğraf: Mashable Türkiye

Telefon ek olarak bu segmentte alışık olduğumuz halde ekran koruyucu uygulanmış bir halde geliyor ve kutudan bir saydam kılıf çıkıyor.

Kılıfta USB-C ve jak girişini kapatmak için kapaklar mevcut sadece telefonu düzgüsel pozisyonunda tutarken yerçekimine yenik düşen bu kapaklar maalesef işe yaramadıkları şeklinde devamlı açılarak hastalık veriyor. Bu elbet mühim bir detay değil sadece kimi zaman fazla düşünmek beklenmedik noktalardan gol yedirebiliyor.

Dayanıklılık

Bu telefonda Oppo, bilhassa dayanıklılık vurgusu yapıyor. Telefon, şiddetli darbe testleri de dahil olmak suretiyle yüksek standartlarda dayanıklılık testlerini kapsayan MIL-STD 810H sertifikasına haiz. Bu bağlama vurgu yapılarak telefonun iddialı tanıtım filminde A60’ın ekran tarafıyla çivi çakıldığını görüyoruz. Bunu elbet denemenizi ne Oppo ne biz öneriyoruz.

Sadece A60’ın bilhassa yan panelleri, sözü edilen sağlamlık hissini veriyor. Özelliklerde belirtilen IP54 koruma derecesi ise toza ve sıçramalara karşı telefonun güvende olacağını gösteriyor.

Telefonun dayanıklılık vurgusuyla birlikte ele alabileceğimiz birkaç özelliği de mevcut.

Islakken ekrana dokunabilmemizi elde eden ıslak ekran özelliği, telefonun her noktasından kart okuma imkanı tanıyan 360 aşama NFC ve ses sondayken ses açma tuşuna bir kez daha bastığınızda hoparlör sesini yüzde 300 artıran Ultra Ses Modu… Bunların naçizane telefonun en dikkat çeken özellikleri bulunduğunu düşünüyorum.

Fotoğraflar: Mashable Türkiye

Söz mevzusu özellikler telefonun, mesela her türlü sıkıntılı koşulda gün boyu motor üstünde çalışmak durumunda olan motokuryeler için oldukca uygun bulunduğunu söyleyebilirim. Zira NFC ile ödeme giderek yaygınlaşıyor, kuryeler yağışlarda dahi sipariş teslim ediyor ve gürültülü koşullarda ya da kendileri için -mesela başlarında kask varken- duymanın zor olduğu durumlarda extra ses yüksekliğine gerekseme duyabiliyorlar.

Kuryelerin yanı sıra şantiye, yapınak şeklinde gürültülü yerlerde çalışanlar ve yaşa bağlı baş gösteren hafifçe işitme problemleri sebebiyle telefonu çaldığında yeri göğü inletsin isteyen ebeveynler için de Oppo A60 oldukça uygun.

Ekran

Gelelim ekrana! Burada bizi 6.67 inç uzunluğunda, 720×1604 çözünürlüğünde bir IPS LCD açık oturum karşılıyor. 90 Hz’e çıkan bir tazeleme hızı ve maksimum 950 nit parlaklıktan da söz etmek gerek. Ekran-gövde oranı ise yüzde 84.81.

Ekran azca ilkin söz ettiğim bir kullanıcı kitlesine kafi gelecektir elbet lakin 720×1604’lük bir IPS LCD ekran, uygun fiyat için geri adım atılan noktaların başlangıcında ekranın geldiğini gösteriyor.

Fiyat ve performans

Oppo A60’ın 8 gb ram ve 256 gb kapasiteli versiyonu şu an 11 bin lira bandında seyrediyor. Telefonun zaman içinde 10 bin lira seviyesine inmesi telefonu birazcık daha dikkat çekici ve cazip kılacaktır. Oppo A60’ın 8GB RAM ve 128GB kapasiteli versiyonu ise 10 bin 500 TL seviyesinde.

Fotoğraf: Oppo Türkiye

Bu aşamada performansa değinmekte yarar var. Snapdragon 680 yonga setiyle gelen Oppo A60’ın grafik işlemcisi ise Adreno 610. Bunlar IPS LCD bir ekranla birleşince aslen uzun batarya ömrü anlamına geliyor.

Şunun da altını çizelim; A60 bir oyun telefonu değil. Örnek olarak denediğim Asphalt Legends Unite ve Pubg Mobile’ı 30-35 FPS bandında akıcı bir halde, ısınma problemi yaşamadan oynayabildim lakin bilhassa Asphalt deneyimi grafik açıdan elbet etkileyicilikten uzaktı. Telefonun Antutu Benchmark puanı ortalama 330 bin bandındaydı. Bilinmiş olduğu suretiyle 300-350 bin hatta 400 bin puan aralığı günlük kullanım amamçlı, uygun fiyatlı giriş segmenti Android telefonlara işaret ediyor.

Pil performansı

Azca evvel de belirttiğim şeklinde Snapdragon 680, Adreno 610 ve IPS LCD bir araya erişince uzun batarya ömrü aklımıza geliyor. 5000 mAh’lik bataryası ile telefon düzgüsel bir kullanımda 1-1.5 günü rahatça çıkarıyor. 45W’a kadar süratli şarj desteği de mevcut. Otuz dakikada yüzde 50 doluma ulaşan telefon, ortalama 1 buçuk saatte 0’dan 100’e ulaşıyor. Oppo bununla beraber kullanım stilinizi ve şarj davranışınızı öğrenen “Akıllı Şarj” özelliğinden de söz ediyor ve söz mevzusu değişen teknolojinin pil sağlığını koruduğunu öne sürüyor.

Android 14 işletim sistemi ve oldukca stabil, oldukca başarı göstermiş bir arayüz olan
ColorOS ise telefonun öteki artı noktaları. Oppo bununla beraber akıcılık mevzusunda fazlasıyla iddialı. Oppo’nun sitesinde A60’ın özelliklerinin sıralandığı sayfada şu ifadeler yer almakta:

Dört uzun yıl süresince “yeni şeklinde” bir telefon hissi mi istiyorsunuz? İşte buldunuz. Laboratuvarlarımızda meydana gelen sıkıntılı 48 Ay Akıcılık Koruması testleri, bu telefonun zamana karşı dayanıklı bulunduğunu kanıtladı.

Dipnottta Oppo söz mevzusu testten telefonun 8GB RAM ve 256GB hafızalı versiyonunun geçtiğini vurguluyor ve “48 Ay Akıcılık Koruması yazılım, donanım ve öteki kapsamlı teknolojilerin optimize edilmesi sonucu OPPO A60 8 GB+256 GB modelinin OPPO laboratuvarında 48 aylık akıcılık testini geçtiğini gösterir. ‘Akıcılık Koruması’ asla gecikme olmadığı anlamına gelmez. Edinim, makinenin yaşlanması ve kişisel kullanım alışkanlıkları şeklinde etkenler sebebiyle farklılık izah edebilir” ifadelerini kullanıyor.

Kamera

Son olarak kamera özelliklerine bir bakalım. Oppo A60’da arkada 50 MP’lik bir ana kamera ve 2 MP’lik bir portre kamerası mevcut. Önde ise 8 MP’lik bir kamera bulunuyor. Ana kameranın F 1.8, portre kamerasının F2.4, ön kameranın ise F 2.0 diyafram açıklığı bulunuyor.

Oppo A60 ile iyi ışıkta tatminkar fotoğraflar çekmek mümkün. Fotoğraflar: Metin Aktaşoğlu / Mashable Türkiye

Haliyle kameralar doğru ışıkta oldukça kafi performans sağlıyor. Suni zeka desteğiyle güçlendirilen modlar içinde makro işlevi gören HI-RES modu ile durağan(durgun) objelerde çarpıcı sonuçlar elde etmek mümkün.

Oppo A60’ın HI-RES modu oldukça etkisi altına alan. Fotoğraf: Metin Aktaşoğlu / Mashable Türkiye

Önde de arkada da 1080p 30 FPS videolar çekebilen telefonun optik görüntü sabitleyicisi bulunmuyor. Bu durum aslen bu segment için naturel.

Ön ve arka kameraların beraber kayıt yapabilmeleri özelliği de hoş bir özellik olarak dikkat çekiyor. Velhasıl Oppo eğer ustalaşmış bir içerik üreticisi değilseniz kameralarıyla ihtiyacınız olan şeyleri büyük seviyede karşılayacaktır. Hareket halindeyken hareketli objeleri çekmekte güçlük yaşayabilirsiniz fakat belirttiğimiz şeklinde bu segmentte bu naturel.

Bağlantılar

Telefonda Wi-Fi 5 ve Bluetooth 5.0 (5.1 ya da 5.2 tercih edilebilirdi) versiyonu mevcut. Bununla birlikte çift SIM kart özelliği bulunuyor.

Bul-Tikla

Son Yazılar

MacBook’a Netflix indirme nasıl yapılır?

Netflix, geniş film, dizi, belgesel ve program arşivine haiz en iyi çevrimiçi gösterim platformların içinde…

5 saat ago

Rüya Özeti, Konusu ve Karakterleri

Rüya – Ivan Sergeyeviç Turgenyev Karakterler Anlatıcı: Hikâyenin merkezinde yer edinen anlatıcı, adı verilmemiş bir…

5 saat ago

En iyi 7 CD yazma programı

CD yazma programları, dijital dünyada geçmişe köprü kuran, nostaljik bir dokunuş sunan bununla beraber günümüzde…

11 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

15 saat ago

iPhone’da notları kaybolanlara müjde: Apple çözümü yayınladı

Eğer iPhone cihazınızdaki notlarınız yok olduysa, Apple size bunun için bir çözüm sunuyor. Geçtiğimiz hafta…

18 saat ago

Tarihin en eski tekerlek teknolojisi keşfedildi! Neye benziyorlardı?

Tekerleğin icadı uzun süredir insanlık tarihindeki en büyük atılımlardan biri olarak kabul ediliyor. Sadece şimdi…

1 gün ago