Otomobilinizden bu kokular gelirse sakın görmezden (koklamazdan) gelmeyin! Hangisi ne tip arızayı ifade ediyor?

Asla aracınızı sürerken bir iki kere burnunuzdan “hımf hımf” şeklinde nefes alıp, “bu koku ne ya?” dediniz mi? Demediyseniz aslına bakarsan direksiyon başına asla geçmediğinizi öğrenmiş olduk!

Latife bir yana bu suali nerede sorarsanız problem kaygı yaratır, fakat direksiyon başındayken sorulduğunda insanoğlunun aklına endüstri sitelerini ve servis ücretlerini getirmiş olduğu için daha da büyük korku yaratabiliyor. Ve evet, bu koku genel anlamda aracınızda bir problem olduğu anlamına geliyor.

Doğal aracınızı oldukca uzun süredir kullanıyorsanız yada evladınız bir süre ilkin süt döktüyse, doğrusu yaşamın düzgüsel gidişatından meydana gelen vakalar sonucunda da araçta “istenmeyen” kokular oluşabilir. Gene de kimi kokular çekince potansiyeline haiz sorunların erken habercisi de olabilir.

İşte bu kokulara dair bilmeniz gerekenler…

Çürük yumurta kokusu

Baskın sülfür kokusu aracınızın egzoz sisteminde yer edinen ve emisyonu azaltmaya yarayan katalitik konvertörünüzde problem bulunduğunu izah edebilir. Katalitik konvertör çalışmadığında, aracınızdaki zararı olan gazlar atmosfere salınır. Bu bir tek sizin için değil, gezegen için de fena bir durum.

Kimi zaman motorunuz fazla yakıt kullandığında da çürük yumurta kokusu alabilirsiniz.

Ne yapmalı:

Yapılacak en doğru şey, bir servis randevusu alıp, aracınızı denetim ettirmek olur.

Yanık lastik kokusu

Bu buruk koku, lastik basıncınızın düşük olduğu, lastiklerinizin inik olduğu anlamına gelebilir diyor lastik mağazası yöneticisi Kyle Parman ve şöyleki devam ediyor:

“Yeterince şişkin olmayan lastikler, lastik hasarlarının ve patlamasının bir numaralı sebebidir. Doğru lastik basıncına haiz olmak sizi kazalardan korur.”

Ne yapmalı:

Yanık lastik kokusu aldığınız anda, en yakındaki benzin istasyonunda aracınızı durdurup, lastik basıncınızı deneyin. Lastiklerinizin olması ihtiyaç duyulan tazyik, aracınızın kapı içlerindeki etiketlerde yazar.

Bu etiketlere nazaran lastik basınçlarınızı ayarlayın. Lastik hava pompaları, pek oldukca benzin istasyonunda mevcut. Eğer kendi başınıza yapamazsanız, istasyondaki bir görevliden de yardım isteyebilirsiniz.

Sadece lastik basınçları normalse, yanık lastik kokusu frenlerinizden yada V kayışınızdan gelebilir, ki bu da bir tamircinin aracınıza en kısa sürede bakmasını gerektirir. Eğer dikkatsizlik ederseniz, yolda kalabilirsiniz.

Yanık yağ kokusu

Motor yağınız adından da anlaşılacağı suretiyle, motorunuzu yağlayıp, sürtünmeyi azaltırken, sıcaklığın “aşırıya kaçmamasına” destek verir. Araçta yoğun bir koku var ise, bilhassa de ekranda yağ basıncı uyarısı belirdiyse bunun anlamı aracınızın yağ kaçırılmış olduğu ya da yağ yaktığı olabilir.

Ne yapmalı:

Eğer yanık yağ kokusu alırsanız, aracınızın motor kısmını gözle deneyin, motordan sızan yağ alt kısımlara akabilir, aracınızı park ettiğiniz yerde, motorunuzun altında kalan yüzeyde yağ damlacıkları olabilir.

Motor kaputunuzu açıp, yağ çubuğu yardımıyla yağ seviyenizi gözleyin. Bunu yapmak için yağ çubuğunu motordan çıkarın, bir bezle paklayın, yine yerine oturtup, çıkarın.

Çubuk üstünde kalan yağ, motorunuzdaki yağ seviyesini gösterir. Eğer bu düzey “min” doğrusu minimum işaretinin yakınında ya da altındaysa, kısa sürede motor yağına ihtiyacınız var anlamına gelir.

Karamelimsi koku

Tatlı bir koku iyi bir şey benzer biçimde gelebilir, sadece eğer bu kokuyu otomobiliniz “salgılıyorsa”, soğutma sıvısı akıtıyor olabilir.

Soğutma sıvıları yüzde 50 antifriz ve yüzde 50 su karışımıdır ve adından da anlaşılacağı benzer biçimde, motor ısınızı denetim ederek oldukca ısınmasını ve donmasını engeller.

Bu yüzden de aracınızda karamelimsi benzer biçimde şekerli bir koku duyar ve dikkatsizlik ederseniz, bir süre sonrasında motor uyarı ışığınız yanabilir.

Ne yapmalı:

Soğutma sıvısı seviyesini denetlemek için motorunuzu durdurun. Sadece motorun ısısının düşmesini beklemeniz gerekiyor.

Motor dokunabileceğiniz kadar soğuduğunda, radyatör yedek su deposu olarak da malum plastik tanka bakın. Üstündeki bir çizgi, ne ideal seviyeyi gösteriyor olmalı.

Eğer soğutma sıvısı seviyesi bu çizginin altında ise, soğutma sıvısı eklemelisiniz. Doğal aracınız tertipli olarak oldukca fazla soğutma sıvısı eksiltiyorsa, servise gitme vaktiniz gelmiş anlamına gelir.

Yanık plastik kokusu

Yanık plastik kokusu genel anlamda aşırı ısınan bileşenlerin ya da elektrik problemininin göstergesidir ve yangın tehlikesiyle sonuçlanabilir.

Ne yapmalı:

Uzmanlar, yanık plastik kokusu aldığınızda güvenli bir noktada aracınızı durdurmanızı, kontağı kapatıp, aracı yine çalıştırmamanızı öneriyor. Tamirciye/servise kadar bile sürmemeniz iyi olacaktır. Bir çekici üstünde aracı götürmek oldukca daha güvenli bir yol.

Küf kokusu

Eğer aracınız spor salonundaki dolaplar benzer biçimde kokuyor ve arka koltukta kirli çoraplarınız durmuyorsa, klimanızda rutubet toplamış olabilir.

Bu aracınıza zarar vermeyebilir fakat sağlığınız için zararı olan olabilir. Araştırmalar, klima sistemlerinin vasıta içindeki havayı kirletip, mikrobik bulaşı artırıp, tahriş, alerjik tepki ve hatta bulaşıcı hastalıklara bile niçin olabileceğini gösteriyor.

Ne yapmalı:

İzleyebileceğiniz en doğru yol, aracınızı bir servise/ustaya götürüp, küf kokusunun kaynağını bulmasını istemek ve peşinden söz mevzusu kaynağın tamamen dezenfekte edildiğinden güvenilir olmak. Böylece aracınızda rahat bir nefes alabilirsiniz.

Metalik koku

Eğer aracınız Lego’dan değilse, çelik, alüminyum, bakır, platin ve öteki metaller üretim sürecinde kullanılmıştır. Bu kadar çeşitli bileşen söz mevzusu olunca da, metalik bir koku değişik anlamlara gelebilir.

Ihtimaller içinde açıklamalar içinde düşen yağ seviyesinin motor bileşenlerinin aşınmasına sebep olması ve aşırı ısınan frenler bulunuyor.

Ne yapmalı:

Kokunun kaynağından bağımsız olarak, metalik bir koku aldığınızda, aracınızı kenara çekmek en güvenlisi. Peşinden çekici üstünde onu usta bir gözün inceleyebileceği bir noktaya götürebilirsiniz.

Umarız bu kokuları aracınızda asla almazsınız! Sadece alsanız da, en azından yapmanız gerekeni artık bildiğiniz gibi.


Aarp’nin haberini Erinç Eröz yerelleştirdi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer