Oyhan Hasan Bıldırki (D: 10 Haziran 1947, Bağarası, Söke, Aydın) Ozan, yazar.
Oyhan Hasan Bıldırki, Mehmet Çınarlı, İlhan Geçer, Mustafa Necati Karaer benzer biçimde şairlerin kuruculuğunu yapmış olduğu Hisarcılar Akımı‘nın temsilcilerindendir. Yaşayan Türkçe savunucularından olan Bıldırki, ozan de olmasına karşın, edebiyatımızda daha oldukça hikâyeleriyle tanınır.
Oyhan Hasan Bıldırki, 10 Haziran 1947 senesinde Söke Bağarası’nda hayata merhaba dedi. İlköğrenimini doğduğu Bağarasında tamamlayan Bıldırki, Aydın Lisesi’nden mezun oldu. Bursa Eğitim Enstitüsü Türkçe Kısmı’nü 1971, AÜAÖF Türk Dili ve Edebiyatı Kısmı’nü de 1991 yıllarında tamamladı. Türkçe öğretmeni olarak ilk görevine Kastamonu-Şenpazar İlçesi Kuztekke Ortaokulu’nda başladı. Yurdumuzun çeşitli yerlerinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapmış oldu, Ulusal Eğitim Şube Müdürlüğü görevlerinde bulunmuş oldu. Son olarak Kuşadası Kaya Aldoğan Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği görevindeyken 1997 senesinde emekli oldu. Evli ve iki çocuk babasıdır.
İlk şiirini Aydın’da Ses Gazetesi’nde (1962) gösteren Bıldırki, 1969 yılından sonrasında meşhur edebiyat dergilerinde eleştiri, araştırma, şiir ve hikâyeleriyle yer aldı. Bazı gazetelerde çeşitli mahlaslar kullanarak köşe yazıları yazdı. Alaaddin Korkmaz ile beraber, Bursa’da, “Bursa’da Süre” adlı bir edebiyat dergisi çıkardı. Beşparmak ve Sarızeybek dergilerinin isim babalığını yapmış oldu. Meşhur edebiyat ansiklopedilerinde biyografileriyle yer aldı. Dergah yayınlarınca çıkarılan 8 ciltlik Resimli Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisinin yazarları arasına katıldı. Töre dergisinin açmış olduğu hikâye yarışmasında (1980) üçüncülük ödülünü kazanan yazar, 1995 senesinde “Ömer Seyfettin Hikâye Yarışması” seçiciler kurulu hususi ödülünü aldı. 1996 senesinde Aydın Gazeteciler Cemiyeti hikâye dalı birincilik ödülünü de alan Bıldırki’ye, 2007 senesinde Söke’de “Senenin Şairi” ünvanı verildi.
Başta Hisar olmak suretiyle; Düşünce ve Sanatta Hareket, Şafak, Adımlar, Alkım, Bursa’da Süre, Doğuş Edebiyat, Töre, Millî Eğitim ve Kültür, Millî Eğitim, Millî Kültür, Gülpınar, Dolunay, Davet, Yiğit Efem, İnanç, Tarla, Öncü Edebiyat, Türk Edebiyatı, Türk Dili, Seçki, Balova, Sevgi Yolu, Erciyes, Genç Kardelen, Tay, Alkış, Sarızeybek ve Beşparmak dergilerinde yazınsal yazıları yayınlanmıştır.
Şiirlerinde “Şiir bizim insan yanımız.” görüşünü öne çıkaran Bıldırki, aşk ve ümit şairidir. Hikâyelerinde yaşadığımız yaşam sımsıcak bir üslupla karşımıza çıkar. Bazı hikâyelerinde Dede Korkut ağzını kullanır. Bu yüzden ona “çağıl destan yazıcısı” diyenler de vardır.
Yazarın, radyo ve tv dallarında da çeşitli emek harcamaları vardır.
Şiir:
Roman:
Hikâye:
Araştırma:
Masal:
Almış olduğu ödüller:
[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…
Yakın bir vakit sonrasında Dünya'ya veda edecek olan 'Mini Ay' aslen insanoğlu Dünya'da dolaşmaya başladıktan…
Babil’in En Varlıklı Adamı – George S. Clason Tür:KitapYazar:George S. ClasonYayınlanma Zamanı:2018Yayınevi:Butik Mevzusu Kitapta Babil’de…
Çoğunlukla genç Instagram kullanıcıları, kendileri için uygun bir profil olmayan Instagram fenomenlerine yada hesaplarına rastladıktan…
Netflix, geniş film, dizi, belgesel ve program arşivine haiz en iyi çevrimiçi gösterim platformların içinde…
Rüya – Ivan Sergeyeviç Turgenyev Karakterler Anlatıcı: Hikâyenin merkezinde yer edinen anlatıcı, adı verilmemiş bir…