En sevdiğiniz oyunda yırtıcı doğada gezerken, taze kesilmiş çimen kokusu aldığınızı bir düşünün.
Sonrasında da ansızın karşınıza bir düşman çıktığını ve size ateş ettiğini hayal edin. Aniden bir çatışma başlıyor ve burnunuza keskin bir barut kokusu geliyor. Bunların hepsi GameScent isminde ürünle mümkün.
Suni zeka tabanlı şekilde etrafa oyundaki kokuları yürüyerek GameScent ekibinin konuğu olduk ve bizlere bu sistemin iyi mi çalıştığına dair bir demo sundular.
GameScent oyununun kokusunu kendisi oluşturuyor
GameScent ekibi bizim için Xbox Series S’te Far Cry 6‘yı çalıştırdı. Oyunda yırtıcı doğada gezdikçe altıgen aygıt acayip bir buğu yaymaya başladı. Bu buğu aslen “Orman” isminde olan bir kokuydu.
Gelen kokuyu anında idrak etmek mümkün olmadı. Sadece geniş otel odasına koku yayıldıkça hafifçe bir toprağımsı, ağacımsı bir aroma oluşmaya başladı. Adeta bir ağacın üstündeki yosunun kokusunu alabiliyordum.
Bir sonraki sahnede Far Cry 6’daki karakterimiz bir düşmanla karşılaştı ve silahlı bir çatışma başladı. Cihazdan gene bir buğu terfi etti, sadece bu sefer odada dumansı ve metalik bir koku yayıldı.
İlk başta kokuların daha kuvvetli olmasını istedik sadece gösterimin yapıldığı oda oldukça büyüktü. Bununla beraber kokuya odaklandıkça giderek güçlendiğini ve bir noktadan sonrasında baş döndürücü olmaya başladığını fark ettik. Öteki bir deyişle burnumuza gelen koku ilk başta belli belirsizdi. Şu demek oluyor ki GameScent’i oldukca daha minik bir odada kullanarak tesirini çoğaltmak mümkün. Ya da kolay bir halde aleti kendinize yakın tutmanız gerekiyor.
Aklınızda sual işaretleri oluşuyor olabilir: “Güvenli mi? Kokuların içerikleri zararsız mı?” Bunların cevabı “Evet”. Kokular oyuncuların oyun esnasında deneyimleyebileceği popüler kokuları oluşturmak için kullanılan esansiyel yağlarla hazırlanıyor. Hepsi de Amerikan Besin ve İlaç Dairesi (FDA) tarafınca onaylı.
GameScent iyi mi çalışıyor?
Amazon üstünde 149,99 dolar fiyat etiketine haiz olan GameScent, şu beş değişik kokuyla geliyor:
- barut
- patlama
- yarış
- fırtına
- orman
Amazon’a nazaran GameScent çeşitli yeni kokular üstünde de çalışıyor: okyanus, zombi, kan, büyük kent ve yeni kesilmiş çimen.
Bununla beraber ürün, “kokuları ortadan kaldıran” bir “koku”yla da geliyor. Bu sayede havadaki koku molekülleri yansız hale getiriliyor. Bu kokuyu da GameScent’in destek mobil uygulamasıyla elle yaymak mümkün. (Doğal bu uygulama yardımıyla belirli kokuları istediğiniz anda yayabiliyorsunuz da.)
Şu demek oluyor ki bu şekilde bakıldığında GameScent toplamda 6 tane değiştirilebilir kartuşla beraber sunuluyor.
Bununla beraber her koku içinde bir dakika kadar bir bekleme süresi eklenmiş. Bu sayede de aynı anda oldukca fazla kokunun yayılması engelleniyor.
Aslolan soruysa şu; GameScent’in oyunu oynarken hangi kokuyu yayması icap ettiğini nerden biliyor? Rahat şekilde anlatmak gerekirse GameScent, oyunun sesini çözümleme eden, derin makine öğrenimine haiz bir YZ aracı kullanarak, “duyduğu” seslere nazaran hangi kokuyu yayması gerektiğine karar veriyor. GameScent ekibi cihazın averajda %85 doğrulukla çalıştığını belirtiyor.
GameScent neredeyse tüm oyun konsollarıyla çalışıyor
GameScent içinde HDMI girişi ve 3.5 mm’lik analog giriş (PC’ler için) barındıran bir adaptörle geliyor ve bu sayede piyasadaki neredeyse tüm oyun donanımlarıyla tam uyumlulukta çalışıyor. Bunun içinde oyuncu laptopları, Xbox Series X, PS5 ve VR başlıkları da bulunuyor.
GameScent’in Apple Vision Pro’yla çalışıp çalışmadığını sorduğumuzdaysa “şimdilik hayır” yanıtını aldık. Sadece ekip bunun üstünde de çalışırsa çok da fazla beklememize gerek kalacağını düşünmüyoruz.
GameScent ekibi cihazın oyuncuların ilk kez aynı anda beş duyusunu da kullanmasına olanak tanıdığını söylüyor. Ekran ve oyuncu kulaklığınızdan aldığınız görsel-işitsel uyaranlara ek olarak, denetim cihazınızdan da dokunmatik geri besleme alabiliyorsunuz.
Bu duyulara ek olarak GameScent, en sevdiğiniz oyunları “koklamanızı” da mümkün kılıyor. Doğal bununla beraber tat alma duyularınız da aktifleşecektir, böylece tam anlamıyla oyuna “girmiş” olacaksınız.
GameScent’i kısa sürede incelemeyi planlıyoruz. Bakalım bu aygıt Hitman 3 ve Dishonored benzer biçimde oyunlarda iyi mi performans gösterecek?
Kimberly Gedeon’un makalesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.