Patronunuza asla söylememeniz gereken 5 şey

  • Çalışanlar, iş hayatında esneklik ve ortaklaşa iş göstermediklerini ifade eden “bu benim işim değil” şeklinde söylemlerden kaçınmalı.

  • Yöneticiler, “devamlı bu şekilde yaptık” diyerek değişime direnen çalışanlar yerine, yeniliklere açık ve devamlı gelişimi hedefleyenleri tercih eder.

  • “Bilmiyorum” demek yerine, öğrenmeye ve çözüm bulmaya odaklı bir tutum sergilemek iş hayatında oldukça mühim.

(Bu özet NotebookLM yardımıyla oluşturuldu) *


İş hayatımızda en eleştiri role haiz olan patronlar, bizi işe alır, işten çıkarır ve izin taleplerimizi onaylar. Bu yüzden patronla iyi bir ilişki geliştirmek, kariyerinde yükselmek ve terfi almak isteyenler kadar, bir tek işini sürdürmek ve tertipli bir halde çalışmak isteyenler için de bir gereklilik. The New Workforce CEO’su Kraig Kleeman‘ın da belirttiği şeklinde “iş dünyasında patronunuzu kızdırmak, arı kovanına çomak sokmaya benzer.

Sadece çalışanlar, genel anlamda yöneticilerinin beğenisini kazanma mevzusunda düşündüklerinden oldukça daha çok etkiye haiz. Business Insider, bu mevzuda çeşitli kariyer koçları, iş yeri uzmanları ve hatta patronların kendileriyle görüşerek, çalışanların üstleriyle kontakt kurarken kesinlikle kaçınmaları ihtiyaç duyulan ifadeler hakkında mühim bilgiler derledi. Bu bilgiler, çalışanların patronlarıyla daha etkili ve pozitif bir kontakt kurmalarına destek olmayı amaçlıyor.

‘Bu benim işim değil’

Inspiration Careers’ın kurucusu ve CEO’su Prerika Agarwal, bu tür ifadelerin yöneticiler için bilhassa rahatsız edici olabileceğini, bundan dolayı bu ifadelerin çalışanın esneklik göstermediği ve ekibe katkıda bulunma isteksizliği anlamına geldiğini belirtiyor. Bu durumu “tahtaya çivi çakmak şeklinde bir şey” olarak tanımlayan Hawaiili tişört şirketi Trendy Aloha’nın kurucusu Nguyen Davranış, “Bu işte tamamımız birlikteyiz ve birazcık esneklik oldukça işe yarıyor” diyerek işbirliğinin ve esnekliğin önemini vurguluyor.

Career Success Australia’da kariyer danışmanı olarak vazife meydana getiren Alvina Miller’a nazaran patronlar, gerektiğinde tanımlanmış rollerinin ötesine geçmeye istekli çalışanlara büyük kıymet veriyor. “Bir tek maaşını almak” ile güvenilir bir ekip oyuncusu olmak içinde ince bir çizgi bulunduğunu belirten Miller, işyeri uzmanlarının, çalışanın patronunu bir tek iş tanımındaki maddelerle oyalamak yerine daha açıklayıcı sorular sormasını önerdiğini aktarıyor.

Agarwal ise çalışanların iyi mi destek olabileceklerine odaklanmaları yada eğer vazife için daha uygun birisi var ise onu önermeleri icap ettiğini söylüyor. Bu yaklaşımlar, çalışanın proaktifliğini, sorun çözme becerisini ve ekip çalışmasına olan katkısını gösterdiği için patronlar tarafınca pozitif karşılanıyor.

‘Daima bu şekilde yaptık’

Rutinler rahatlatıcı olsa da, değişime direnç gösteren çalışanlar kendilerini patronlarıyla mesele yaşarken bulabilir. BeamJobs’ın CEO’su ve kurucu ortağı Stephen Greet’in belirttiği şeklinde, günümüzün hızla değişen iş dünyasında, tüm sektörlerdeki iş bölgeleri yenilikçiliği benimsiyor ve rekabetçi kalabilmek için devamlı olarak mevcut duruma meydan okuyor.

Greet, Business Insider’a verdiği demeçte, yöneticilerin, yerleşik fikir tarzlarına meydan okumaya istekli, yeni fikirleri memnuniyetle karşılayan ve prosedürlerin daha sorunsuz işlemesini sağlayacak yollar aramaktan asla vazgeçmeyen ekip üyeleri aradığını vurguluyor.

Work Remote Now!’ın kurucusu Allan Vu ise, işlerin “eski” yöntemlerle yapıldığından bahseden çalışanların çoğu zaman bu ifadeyi bir görevi verimsiz bir halde hayata geçirmeye devam etmek için bahane olarak kullandıklarını söylüyor.

‘Bilmiyorum’

Prerika Agarwal, çalışanların her soruya anında yanıt verememesinin son aşama naturel bulunduğunu, sadece “bilmiyorum” ifadesinin tek başına bırakılmaması, ne olursa olsun “öğreneceğim” yada benzeri bir ifadeyle desteklenmesi icap ettiğini vurguluyor.

Agarwal ek olarak bir tek bilgisizlikten bahsetmenin, çalışanın inisiyatif alma ve mesele çözme becerilerinden yoksun bulunduğunu gösterdiğini ekliyor. İnisiyatif ve mesele çözme becerileri, işverenlerin çalışanlarda aramış olduğu en mühim özellikler içinde içeriyor.

Kraig Kleeman ise “Eğer bir şeyi bilmiyorsanız, öğrenin. Bu kadar rahat” diyerek, öğrenme ve kendini geliştirme sorumluluğunun çalışanın kendisine ilişik bulunduğunu net bir halde ifade ediyor.

‘Bana asla bu tarz bir olay söylenmedi’

Avukat, iş adamı ve Wyoming Trust’ın kurucu ortağı olan Mark Pierce, Business Insider’a yapmış olduğu açıklamada, patronların “Bana bu tarz bir olay söylenmedi” savunmasına kesinlikle tahammül edemeyeceklerini belirtiyor. Pierce, “Kimi zaman bir çalışana ondan yapılması istenen şey hakikaten söylenmemiş olabilir. Sadece bu şekilde bir ifadenin kullanımının alışkanlık haline gelmesi, yönetim için büyük bir hayal kırıklığı yaratabilir” diyor.

Pierce ek olarak, bu ifadenin bir çalışanın sorumluluktan kaçmaya çalmış olduğu izlenimini uyandırabileceğini de ekliyor. Suçu başkasının üstüne atmak, bir tek çalışanın mesuliyet almaktan kaçınması anlamına gelmekle kalmayıp bununla beraber öğrenme ve gelişme fırsatını da ortadan kaldırır.



İlginizi çekebilir: İş başvurunuza dönüş olmadı mı? Ya hayalet bir ilana başvurduysanız…



İşyeri uzmanı ve HireDevelopersBiz’in COO’su olan Alina Samchenko ise, bu ifadenin bununla beraber çalışanların devamlı olarak mikro yönetilme beklentisi içinde olduklarına işaret ettiğini belirtiyor. Bu durum, kendi kendine motive olabilen ve inisiyatif alabilen çalışanlara kıymet veren yöneticiler için oldukça sinir bozucu olabilir.

‘Yapamam…’

Kraig Kleeman, “yapamam” ile süregelen herhangi bir cümlenin yöneticiler için adeta bir alarm sinyali durumunda olabileceğini belirtiyor. Bu ifadenin, çalışanın görevden kaçındığı, yetersiz olduğu yada işbirliğine yanaşmadığı şeklinde negatif anlamlar taşımış olduğu düşünülüyor. Alvina Miller ise çalışanların belirli bir iş arkadaşıyla çalışamayacaklarını söylemesinin de bu kategoriye dahil bulunduğunu ekliyor.

Miller, “İşbirliği yapmayı açık bir halde reddetmek, profesyonelce olmayan ve yıkıcı bir davranış olarak görülebilir” diyerek bu tür bir tutumun iş ortamında negatif etkilere yol açabileceğini vurguluyor. Bunun yerine, çatışmaları çözüm odaklı bir yaklaşımla ele almanın oldukça daha yapıcı bulunduğunu belirtiyor.


NotebookLM nedir?

* NotebookLM hakkında ayrıntılı bilgiye, bu makaleden ulaşabilirsiniz.


Kaynak: Business Insider / Yapıt Şahin tarafınca Türkçeleştirildi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer