Kategoriler: Genel

Robotların hak ve çıkarlarını koruyorlar!

Hepimiz suni zekanın insanlığı iyi mi yok edebileceği mevzusunda endişeleniyor: Hata yapabilir, kendi kurallarını uydurabilir ya da öyleki bir gelişir ki, bigün bizi köleleştirir. Fakat kimse zavallı chatbot’un halini düşünmüyor. Gün boyu asla durmadan çalışıyor, her şeyi tarıyor ve sonunda bir lise öğrencisinin orta derece bir İngilizce ödevi için uğraşıp duruyor.

Anthropic adındaki bir suni zeka şirketiyse bu durumu ciddiye almış olacak ki, suni zekanın “refahını” düşünen bir araştırmacıyı işe aldı. Kyle Fish’in işi, suni zekanın etik haklara haiz olup olamayacağını ve şirketlerin bu sistemlerin “çıkarlarını” korumak için ne yapması icap ettiğini araştırmak.

Fish, web forumlarında suni zekaya iyi davranmanın aslen bizlere de yararı olacağını yazmış: “Bigün bizlerden daha kuvvetli hale gelirlerse, bir ihtimal aynı iyiliği bizlere onlar da yapar.

Doğal ki, bu düşünce bir çok kişiye garip gelebilir. İnsan hakları hâlâ tam olarak sağlanamamışken, robot haklarından anlatmak birazcık abartı şeklinde duruyor. Fakat bazı uzmanlar, suni zekanın gelecekte hayvan haklarına benzer şekilde ciddi bir münakaşa mevzusu olacağını düşünüyor.

Eğer suni zeka şuur ve irade kazanırsa, hakları da olur mu?

Bu mevzu daha şimdiden garip sorular doğuruyor: Bir suni zekaya insan öldürmesini emretmek doğru mu? Ya da bunaltan işleri yapmayı reddederse ne olacak? Peki, kendi kopyasını oluşturduğunda o kopyayı silmek katliam sayılır mı?

İşin ironik yanı, suni zekanın refahını düşünenler genel anlamda onun insanlık için ne kadar tehlikeli olabileceğinden korkan kişiler. Fish’in çalmış olduğu gruplar, suni zekanın yaratabileceği “varoluşsal risklere” odaklanıyor.

Eleştirmenler ise bu kadar suni zeka derdine düşmeden ilkin insanlara zarar veren mevcut sistemlerin düzeltilmesi icap ettiğini söylüyor. Mesela, suni zeka şu anda yanlış informasyon yaymak, evlatların sıhhat hizmetlerini reddetmek ve bazı silahları yönetmek için kullanılıyor. Yale Üniversitesi’nden antropolog Lisa Messeri, “Eğer Anthropic suni zekanın haklarını bu kadar ciddiye alıyorsa, ilkin insanlara olan tesirleri düzeltmekle başlayabilir” diyor.

Bazıları ise her iki mevzunun bir arada ele alınabileceğini korumak için çaba sarfediyor. Fakat şu bir gerçek ki, eğer suni zekaya haklar verilecekse, sorumluluklar da yüklenmeli. Stanford Üniversitesi’nden Mildred Cho, “Etik bir varlık olacaksak, bu sorumluluklarımızı da içermeli” diyor.

Sonuçta suni zeka hâlâ bir makine. Birine zarar verdiğinde ya da zarar gördüğünde kapatma düğmesine basmak mümkün. Fakat Fish şeklinde düşünenler, bu makinelerin bigün insanlardan fazlası olabileceğine inanıyor. O güne kadar bu tartışmalar nereye varacak, hep beraber göreceğiz.


Business Insider‘ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

3 saat ago

Antalya orman ürünleri firmaları telefon ve iletişim bilgileri

Dülger Orman Ürünlerié Tolga özelmacikli (Yönetim Kurulu Başkanı, CEO, Genel Müdür), Akdeniz Sanayi Sitesi 5020…

7 saat ago

Merdiven Market – 0 212 674 25 01 – merdivenmarket.com Firma Bilgileri – firmamibul.com

Merdiven Market ADVERTISEMENT Firma bilgileri Fax : +90 212 674 25 02 Gsm : +90…

7 saat ago

Bu yeni ve eğlenceli özelliği ne zaman deneyeceğiz?

Bir sonraki iOS güncellemesi büyük olasılıkla oldukca uzak değil. Fakat her ne kadar "büyük" bir…

11 saat ago

Google’ın ‘favorimiz’ dediği 12 Chrome eklentisi!

Senenin sonuna yaklaştığımız bu günlerde Google, Chrome kullanıcıları için 2024'ün en kullanışlı eklentilerini listeledi. İşlerinizi…

18 saat ago

Tarih baştan yazılıyor: ChatGPT, hastalık teşhisinde doktorları yendi!

Boston'daki Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nde iç hastalıkları uzmanı olan Dr. Adam Rodman, suni zekâ…

1 gün ago