Sabri Esat Siyavuşgil, (d. 1907, İstanbul – ö. 6 Ekim 1968, İstanbul) Ozan, yazar.
Sabri Esat, Haziran 1907’de İstanbul’da dünyaya geldi. 1968’te İstanbul’da yaşamını yitirdi. İstanbul Darülfünun’u (İstanbul Üniversitesi) Hukuk Fakültesi’nde başladığı eğitimini Fransa’da Dijon ve Lyon üniversitelerinde felsefe bölümünde tamamladı.
1932’de Türkiye’ye dönüşünde Gazi Terbiye Enstitüsü’nde felsefe dersleri verdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde 1933’te Genel Psikoloji-Pedagoji doçenti, 1942’de profesör oldu. Öğretim üyeliği görevini yaşamının sonuna dek sürdürdü.
İlk şiirleri 1927’de “Güneş” ve “Yaşam” dergilerinde gösterildi. 1928’de altı ozan arkadaşıyla beraber “Yedi Meşaleciler” topluluğunu kurdu ve “Meşale” adlı dergiyi çıkardı. Bu mecmua kapandıktan sonrasında şiirleri “Çevre” ve “Varlık” dergilerinde gösterildi. Dışavurumcu bir ressam tutumuyla yeni ve canlı şiirler yazdı.
Millet, Yeni Sabah, Haber gazetelerinde köşe yazarlığı yapmış oldu. Fransız şairlerin şiirlerini Türkçe’ye çevirdi. Edmond Rostand’ın meşhur oyunu “Cyrano de Bergerac”ın Türkçe çevirisiyle büyük ün yapmış oldu.
Psikoloji, eğitim, folklor ve edebiyatla ilgili yazıları birçok mecmua ve gazetede yer aldı. Ek olarak Sait Faik Abasıyanık‘tan öyküleri Fransızca’ya çevirdi. Bu öyküler “Un Point Sur la Carte” (Haritada Bir Nokta) adıyla Hollanda’da gösterildi.
Şiir:
Araştırma-İnceleme:
Çevirileri:
Microsoft, 1980'lerde piyasaya sürdüğü iki program Paint ve Notepad'e, aradan geçen 40 senenin arkasından suni…
"Woke" terimi, süre içinden ilk anlamından oldukca değişik bir halde evrim geçirdi. Geleneksel olarak baktığımızda…
[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…
Tüm dünyada gözler ABD seçimlerine çevrildi ve kesinleşmemiş sonuçlara gore Cumhuriyetçilerin talibi Donald Trump seçimden…
Türkiye Suni Zeka İnisiyatifi’nin (TRAI) düzenlemiş olduğu Türkiye Suni Zeka Zirvesi bu yıl yedinci kez…
Yavaş bir bilgisayar, derhal her insanın üretkenliğini engellemiş olan ve boş yere gecikmelere yol açan…