Samsung’un yeni katlanabilir telefonları Galaxy Z Fold6 ve Galaxy Z Flip6’yı denedik

Birkaç haftadır basında sızan görüntülerini gördüğümüz Samsung’un en yeni katlanabilir telefonları Galaxy Z Fold6 ve Galaxy Z Flip6’yı, tanıtılacakları Galaxy Unpacked etkinliğinden ilkin denedik. Yeni telefonların tüm teknik özellikleri ve Galaxy AI kabiliyetlerini kontrol ettik. Ek olarak etkinlikte tanıtılan Galaxy Watch 7 ve Watch Ultra hakkındaki deneyimlerimize de buradan ulaşabilirsiniz.

Samsung Galaxy Z Fold6

Ilk olarak Galaxy Z Fold6’nın bir tasarımına bakalım. Galaxy Z Fold6’da Gümüş, Pembe ve Lacivert olmak suretiyle üç renk seçeneğimiz var. Sadece Samsung’un internet adresinden meydana getirilen satışlarda Siyah ve Beyaz renk seçeneğinin mevcut olduğu da bizlere bildirildi. Bununla beraber yeni telefonda çizilmeye karşı %10 daha dayanıklı Armor Alüminyum çerçeve bulunuyor. Ek olarak ön ekranda fazladan bir koruma elde eden Corning Gorilla Glass Victus 2 cam tercih edilmiş. Ek olarak IP48 sertifikasıyla suya ve toza dayanıklılık da mevcut.

Telefon 239 gram bir ağırlığa haiz. Fold 5’e kıyasla 14 gram daha hafifçe ve 1,2 mm daha ince.

Galaxy Z Fold6’nın bir de ekranından bahsedelim. 7.6 inç’lik Dinamik AMOLED bir ekran var. Bu ekran 2160×1856 çözünürlüğe haiz. Ek olarak telefonda bir de 6.3 inç’lik gene Dinamik AMOLED panelli ve HD+ çözünürlüğünde olan ön ekran bulunuyor. Ana ekran 374 ppi px yoğunluğuna haiz.

Ana ekran 2600 nit parlaklığa haiz ve 1-120Hz içinde değişebilen tazeleme hızı sunuyor. Bu da ekranın oldukça akıcı olmasını mümkün kılıyor. Ekranın büyük olması sebebiyle, iki değişik uygulamayı aynı anda kullanabiliyorsunuz. Ek olarak geliştirilmiş vazife çubuğuyla uygulamalar içinde süratli şekilde geçiş yapabiliyorsunuz.

Samsung Galaxy Z Fold6’da Qualcomm’un geliştirdiği Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy işlemcisi bulunuyor. 4nm teknolojisiyle üretilen bu işlemcinin performansını da detaylı incelememizde değerlendireceğiz.

12GB RAM hafıza barındıran Z Fold6, depolama olarak da 512GB ve 1TB’lık iki seçenekle satışa sunulacak.

Gelelim telefonun kamera sistemine. Telefonda Ultra Geniş, Geniş ve kapakta olmak suretiyle üç değişik kamera bulunuyor. Ultra Geniş kamera 12MP çözünürlüğe haiz ve geniş açılı çekimlere odaklanıyor. F2.2 diyafram açıklığına ve 123 aşama görüş alanı sunuyor. Geniş kamera ise 50MP çözünürlükte ve OIS ile hareketli görüntülerde yüksek performans sağlaması için geliştirilmiş. F1.8 diyaframla düşük ışıkta bile detaylı fotoğraf çekilmesini mümkün kılıyor. Bu kamerada bulunan Dual Pixel teknolojisiyle de değişik ışık koşullarında başarıya ulaşmış fotoğraflar çekmenizi sağlıyor.

Fold6’nın kapağındaki kamera ise 10MP çözünürlüğe haiz ve başarıya ulaşmış selfie’ler çekebiliyor. Telefonun katlanabilir olması yardımıyla arka kameradan kendinizi çekerken, kapaktaki ekran yardımıyla aynı anda kendinizi de görmek mümkün. Böylece selfie çekerken iyi mi çıktığını da eş zamanlı olarak görüyorsunuz.

Galaxy Z Fold6, 4400 mAh’lik bir bataryayla geliyor. Bu batarya, 25W’lık Süper Süratli Şarj ve 15W’lık kablosuz şarj destekliyor. Ek olarak öteki kablosuz şarj olabilen telefonlarla da güç paylaşma özelliği mevcut.

Samsung Galaxy Z Flip6

Sırada Fold6’nın kardeşi diyebileceğimiz, dikey olarak katlanan Samsung Galaxy Z Flip6 var. Flip6 piyasaya Mavi, Mint Yeşili, Gümüş ve Sarı olmak suretiyle 4 renk seçeneğiyle çıkıyor. Ek olarak Samsung internet sayfası üstünden de hususi olarak Siyah ve Beyaz renk alternatifleriyle de satışta olacak. Flip6 da Fold6’da olduğu benzer biçimde gene Armor Alüminyum çerçeve ve Corning Gorilla Glass Victus 2 ile sunuluyor. IP48 sertifikası da gene bu telefonda mevcut.

Flip6’da 6.7 inç’lik Dinamik AMOLED açık oturum kullanılmış. Bu açık oturum 2640×1080 px çözünürlükte. Bununla beraber telefon katlandığında üst bölümde kalan alanda da 3.4 inç’lik Super AMOLED 748 x 720 çözünürlüğünde olan bir ufak ekran daha mevcut. Ana ekranın 425ppi px yoğunluğu bulunduğunu da belirtelim.

2600 nit maksimum parlaklık sunan ana ekran, gene Fold6’da olduğu benzer biçimde 1-120Hz arası değişebilen tazeleme hızına haiz. Ek olarak telefonu katladığınızda, ön ekrandan arama yapmak, ileti göndermek yada sefie çekerken kendinizi görmeniz de mümkün.

Flip6’da da gene Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy işlemci ile 12GB RAM hafıza kullanılmış. Depolama kısmında ise 256 ve 512GB’lık seçenekler mevcut.

Galaxy Z Flip6’nın kamera sistemi de genel olarak Fold 6’nınkiyle aynı diyebiliriz. Burada Ultra Geniş ve Geniş açılı kameraların dışındaki ön kameranın 10 yerine 12 MP bulunduğunu belirtmemizde yarar var.

Z Flip 6, 4000 mAh bir bataryaya haiz ve Fold6’da bahsettiğimiz tüm şarj türlerini destekliyor.

Galaxy AI

Telefonların teknik özelliklerini gördük. Detaylı incelemelerine de Mashable Türkiye YouTube kanalımızdan gelecek günlerde ulaşıyor olacaksınız. Sadece teknik özellikler haricinde Samsung’un bu telefonlara eklediği gelişmiş suni zekâ özelliklerinden de bahsetmezsek olmaz.

Galaxy AI’ın sunmuş olduğu garip ve yeni özelliklerden biri de Circle to Search. Circle to Search’le beraber ekranda bulunan herhangi bir nesne yada metni yuvarlak içine alıp, suni zekadan bu içerikle ilgili data almanız mümkün oluyor. Mesela yurtdışında gezerken karşınıza mühim bir bina çıktı. Fotoğrafını çekip parmağınızla yuvarlak içine alarak o binayla ilgili detaylı data almanız mümkün oluyor. Ya da ekrandaki bir metni seçip bunun çevirisini yaptırabiliyorsunuz.

Bir öteki Galaxy AI özelliği ise Ses Kaydı Asistanı. Bu özellik yardımıyla aldığınız ses kayıtlarını direkt olarak metne dönüştürebiliyorsunuz. Hatta birden fazla şahıs konuşuyorsa, bu tarz şeyleri ayrı ayrı da tanımlayabilmeniz mümkün. Hemen hemen Türkçe’nin desteklenmediği bu özellikte Türkçe’nin de bu ay içinde eklenmesi umut ediliyor.

Galaxy AI yardımıyla çektiğiniz fotoğrafları düzenlerken de oldukça eğleneceğiz benzer biçimde görünüyor. Yaratıcı Portre isminde olan bilhassa çektiğiniz portreleri, belirli temalarda görsellere dönüştürebiliyorsunuz. Bunlar içinde 3 boyutlu animasyon ya da taslak benzer biçimde tarzlar mevcut. Açıkçası kendi denemelerimizin de oldukça başarıya ulaşmış bulunduğunu söyleyebilirim. Daha da eğlencelisi, çektiğiniz bir fotoğraf üstünde çizim yaparak, suni zekanın yaptığınız çizimdeki nesneyi fotoğrafa eklemesini sağlayabiliyorsunuz.

Bizim yaptığımız denemede Ersin’in kafasına bir şapka koymayı denedik ve her ne kadar istediğimiz türde bir şapka koymayı başaramasa da, bilhassa bere koyduğu fotoğrafın oldukça gerçekçi bulunduğunu söylememiz gerek.

Suni zeka ek olarak tercüme mevzusunda da garip özellikler sunuyor. Eylül ayında Türkçe’nin de eklenmesiyle beraber vatanımızda oldukça kullanışlı hale gelecek bu özellikte, karşılıklı diyaloglarda anında tercüme yapılabiliyor. Hatta öyleki ki, Fold6’nın katlanabilir ekranını kullanarak, karşınızdaki kişiye ne dediğinizi, ekranı ona çevirerek direkt olarak göstermek de mümkün. Bu sayede aynı dili konuşmayan iki şahıs bile kolaylıkla diyalog kurabiliyor.

Bundan oldukça daha fazlası Galaxy AI’da mevcut. Sadece kalanları detaylı incelememizde sizlerle paylaşıyor olacağız.

(Toplam: 30, Bugün: 1 )

Site Footer