Scarlett Johansson’ı kızdıran benzerlik! OpenAI ChatGPT-4o sesini neden kaldırdı?

Meşhur oyuncu Scarlett Johansson, suni zekâ girişimi OpenAI’ın geçtiğimiz günlerde tanıttığı ChatGPT-4o modelinin sesini duyduğunda ‘şoke bulunduğunu’ ve ‘öfkelendiğini’ deklare etti.

Pek oldukca şahıs demoda kullanılan sesi, Spike Jonze imzalı ‘Her’ adlı filmimizde Johansson’ın seslendirdiği sanal asistana benzetmişti. Meşhur oyuncu bu benzetmenin oldukca yerinde bulunduğunu, sesin ‘en yakın arkadaşlarının ve haber kaynaklarının farkı anlayamayacağı kadar ürkütücü bir halde’ kendisininkine benzediğini söylemiş oldu.

Johansson OpenAI’ın seslendirme teklifini kabul etmemiş

Johannson basına yaptığı açıklamada geçtiğimiz senenin Eylül ayında OpenAI CEO’su Sam Altman’dan seslendirme için teklif aldığını sadece ‘kişisel nedenlerle’ bu teklifi reddettiğini açıkladı.

“ChatGPT 4.0 demosunun yayınlanmasından iki gün ilkin Altman menajerimle temasa geçerek tekrardan düşünmemi istedi. Biz daha bağlantı kuramadan sistem ortaya çıkmıştı” diyen Johannson bunun üstüne avukatlarının sesin kaldırılması için OpenAI ile temasa geçtiğini ekledi.

Şirket ‘Sky’ adını verdiği sesi ChatGPT-4o’nun kabiliyetlerini tanıttığı geniş çaplı etkinlik esnasında kullanmıştı. Hatta CEO Altman da tanıtım günü tek kelimelik paylaşımında filme gönderme yapmıştı.

Open AI’ın Pazar günü yayınladığı blog yazısında “Sky’ın sesi Scarlett Johansson’ın bir taklidi değil, kendi naturel konuşma sesini kullanan değişik bir ustalaşmış oyuncuya ilişkin. Mahremiyetlerini korumak için seslendirme sanatçılarımızın isimlerini paylaşamıyoruz” denildi.

Şirket ilerleyen saatlerde X/Twitter’dan sorunları çözene kadar ChatGPT ürününde Sky’ı kullanmayı bırakacağını duyurdu.

‘Sky’ adlı ses tasarımı OpenAI’ın Eylül 2023’te Ses Modu’nu yayınlamasından bu yana Breeze, Cove, Ember ve Juniper ile beraber beş seçenekten biri olarak sunuluyor. Sadece firmanın ses işlevini direkt modele taşıyan GPT-4o modeli yalnızca Sky’ı kullanıyor.

Altman: Ona benzemesi amaçlanmadı

NBC News’in yorum talebine yanıt veren Altman, Sky’ın sesinin Johansson’a ilişkin olmadığını ve ‘asla ona benzemesinin amaçlanmadığını’ belirtti ve “Sky’ı seslendiren sanatçıyı Kadın Johansson’a ulaşmadan ilkin seçmiştik. Sadece Johansson’a duyduğumuz saygıdan dolayı Sky’ın sesini ürünlerimizde kullanmaya ara verdik. Daha iyi kontakt kuramadığımız için Johansson’dan özür diliyoruz” dedi.

Johansson ise Altman’ın ‘Her’ paylaşımını benzerliğin kasıtlı bulunduğunu ima etmek için kullandığını düşünüyor. Kadın oyuncu, avukatının Sky’ın iyi mi yaratıldığına ilişkin detaylı data talebinin arkasından firmanın sesi kaldırmayı ‘gönülsüzce kabul ettiğini’ dile getirdi ve ekledi:

“Hepimizin deepfake’lerle boğuştuğu; çalışmalarımızı ve kimliklerimizi korunmak için savaşım ettiğimiz bir dönemde, bunların tamamen açıklığa kavuşturulması ihtiyaç duyulan sorular olduğuna inanıyorum. Şeffaflık ve bireysel hakların korunmasını sağlayacak uygun mevzuatın kabulü şeklinde çözüm umuyorum.”

Başta OpenAI olmak suretiyle, suni zekâ şirketleri eğlence sektörü ve medya şirketlerinden gelen tepkilerin odağında yer almaya devam ediyor. Hollwood’daki büyük oyuncu sendikaları sektörde daha adil gelir dağılımı ve daha iyi emek harcama koşulları talebiyle geçtiğimiz yaz greve gitmişti. Resmi adı SAG-AFTRA olarak malum Oyuncular Sendikası ve Amerikan Tv ve Radyo Sanatçıları Federasyonu ek olarak suni zekâ ve bilgisayar tarafınca üretilen yüz ve seslerin oyuncuların yerine kullanılmayacağına dair güvence verilmesini talep etmişti.


CNN ve Guardian haberlerinden derlendi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer