Semerkant, Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf‘un ilk gösterim zamanı 1988 olan romanı.
Semerkant Mevzusu
Ömer Hayyam‘ın Semerkant’a gelişi; burada yaşadıkları ve tarihe damgasını vuran eserinin oluşması.
Roman, 11. yüzyılda yaşamış olan İranlı bilge ozan Ömer Hayyam’ın yaşamı ve Rubaiyat’ının öyküsünü anlatmaktadır.
Semerkant Özeti
Kitap iki bölümden oluşmaktadır. Ömer Hayyam bilgeliğiyle ve şairliğiyle her tarafta tanınan birisiydi. Onun tüm düşsel Semerkant’ı görmek, oranın güzelliğini keşfetmekti. Gittiği yerde başından geçen bazı vakalar sonucunda kadıyla tanışır ve onun tavsiyesi üstüne eserini bir kitapta toplar. Onun bu şairane ve bilge kişiliği kendisinin devletin en üst kademesine kadar yükseltir. Her insanın takdirini toplar ve kitabını her türlü koşullara karşın tamamlar.
Kitabın ikinci bölümünde de Benjamin Ömer adındaki bir Ömer Hayyam hayranı bu şaheseri bulmak için birçok sıkıntılı yoldan geçer ve serüven kitabın Titanic gemisinde kaybolmasıyla son bulur.
Semerkant Ana Fikri
Tüm zorluklara karşın insanoğlu hayallerini gerçekleştirmeli…
Semerkant Olayların ve Şahısların Değerlendirilmesi
Ömer Hayyam: Bilge, felsefeci gökbilimci, matematikçi, her insanın güvenilmiş olduğu, vakalara yansız bakabilen bir kişilik.
Hasan Sabbah: Parlak zeka, araştırmacı, azimli fakat bilgisini ve kabiliyetlerini kötüye kullanan birisi.
Benjamin Ömer: Araştırmacı, maceracı ve kendini Rubaiyat’ı bulmaya adayan birisi.
Yazar Hakkında Informasyon
Amin Maalouf, 1949’da Lübnan’da dünyaya geldi. Iktisat ve toplumbilim okuduktan sonrasında gazeteciliğe başladı. 1976’dan beri Paris’te yaşıyor. Çeşitli gösterim organlarında yöneticilik ve köşe yazarlığı yapmış olan Maalouf, bugün vaktinin çoğunu kitaplarını yazmaya ayırmaktadır.