Bilimsel toplantı belli bir mevzuyu aydınlatmak amacıyla, bilim adamı ve araştırmacıların bir araya geldikleri ve konuşmacıların mevzunun belirli bölümlerini sundukları, tartışmalı toplantılardır. Bir başka deyişle; ortaya konan mevzu hakkında aynı oturumda, çeşitli kişilerin yaptıkları açıklamalı konuşma türüdür.
Bildiri sahiplerine ayrılan süre oldukça kısadır. On dakikalık bir sürede 1500-2000 kelime kullanma şansı vardır. Buna nazaran, hazırlanacak bildiri, dört sayfayı geçmemelidir. Cümleler, kolay anlaşılır halde düzenlenmelidir. Metni yazmadan ilkin ana başlıklar vurgulanmalıdır. Sunulabilecek yansı sayısı da 5-6 civarında olmalıdır. Ek olarak, bildiri metni, yayımlanmaya uygun halde hazırlanmalıdır.
Sempozyumda her konuşma, ayrı bir hazırlıktır, fakat birbirini tamamlayıcı söyleşi ve içtenlik havası vardır. Konuşmalardan sonrasında konuşmacılar, birbirlerine mevzu ile ilgili sorular sorabilirler. Böylece sempozyumdan “açık oturum“e geçilir. Hemen sonra da tartışmalara izleyiciler de katılırsa panelden “forum” a geçilmiş olur.
Bilimsel toplantı Bildiri metni, şu bölümlerden oluşmalıdır :
(a) Giriş: Araştırılan probleminin tanıtılması ve niçin bu mevzunun ele alındığı, çalışmanın öteki emekler arasındaki yeri. (yarım sayfa)
(b) Gözlem: Araç-gereç ve yöntemin tanıtımı. (bir sayfa)
(c) Bulgular: Bildirinin en mühim bölümüdür. Dinleyiciler tarafınca beklenen yeni data, belge ve önerilerin açıklanması ve tartışılması.
Bildiri, konuşma ile büyük seviyede bir benzerlik gösterir. Bildiri, ilk olarak bilimsel bir yazı türüdür. Oysa konferansta, bilimsellik yanında popüler bir hava söz mevzusudur.
Bildiride her şeyden ilkin aranan özellik, bilimsel bir yenilik getirmiş olması ve orijinal bir mevzuyu ele almış bulunmasıdır. Bunun yanında bildiri, malum bir mevzuya yenilik getirme, değişik görüş ve düşüncelerle yeni tezler ortaya koyma, bu tezleri bilimsel delillerle doğrulama ya da bundan önceki tezi çürütme şeklinde özellikleri de bünyesinde taşır.
Bu değerlendirmeye nazaran, bildiriyi özetlemek gerekirse bilimsel bir mevzuda yenilik getirmek, orijinal bir buluş ortaya koymak amacıyla kaleme alınmış bir yazı türü olarak tanımlamak yerinde olacaktır.
Bildiri de konuşma şeklinde bir dinleyici topluluğu önünde okunması mümkün. Sadece bildirinin sunulmuş olduğu topluluk, o mevzuda azca oldukça uzmanlaşmış kişilerden oluşur.
Ek olarak, bildiride de konuşma şeklinde konuşma ve hitap etme becerisi gözetmek gerekir. Konferansta ara sıra hazırlanan metinden uzaklaşma söz mevzusu olabilirken bildiride metne bağlı kalma esastır.
Konferansta sözünü ettiğimiz konuşmanın bitiminde yer edinen sual ve yanıt kısmı, bildiride mevzu çerçevesinde münakaşa olarak ayrı bir özellik gösterir. Bildiriler, çoğu zaman piyasaya sürülen bir yazı türüdür. Kimi zaman yabancı dillerde de yayımlanabilir.
Bildiriler hazırlanırken kullanılan dil, uzmanlık branşının gerektirdiği terimler ve ifade yapısı ile de konferanstan büyük seviyede farklılık gösterir.
Son olarak, bildiride varılan sonuçlar ve ana noktalar özetlenerek ana fikir bir kez daha vurgulanmalıdır.
Üstünde çalışılan metin; aralıklarla gözden geçirilmeli ve lüzumlu düzeltmeler yapılmalı, mevzuya egemenlik sağlanmalıdır. Metnin, kartlara aktarılması daha yararlıdır.
(Izahat-2)
Bilimsel toplantı Nedir?
Bilimsel toplantı, çoğu zaman bilimsel nitelikli bir mevzunun, uzmanları tarafınca değişik boyutlarıyla ele alındığı seri konuşmalardır. Belli bir mevzuda çeşitli konuşmacıların katılımıyla düzenlenen bilimsel toplantılara bilimsel toplantı denir.
Sempozyumda mevzu, alanında uzman kişilerce değişik yönleriyle ele alınır. Sempozyumlar çoğu zaman bilimsel toplantılardır. Bilim, sanat, iktisat, politika vb. şeklinde bir mevzuda alanında yetkin kişiler, hususi seyirci topluluğuna bildiri sunar.
Sempozyumdan ilkin düzenleme kurulu oluşturularak mevzu belirlenir. Başkan ve konuşmacılar saptanır. Başkan, mevzuyu dinleyicilere sunar, mevzu ile ilgili lüzumlu açıklamaları yapar. Mevzunun kapsamına nazaran bir yada birkaç oturumda düzenlenen bilimsel toplantı sonunda ortaya konan görüşlerin kısa bir özetini yapar. Bilimsel toplantı sonunda bildiriler ve alınan kararlar basılarak kamuoyuna duyurulur.
Sempozyumu açık oturum ve öteki münakaşa türlerinden ayıran özellik, sempozyumda hususi davetli dinleyicilerin olması ve meydana getirilen tartışmaların, kararların bilimsel kıymet taşımış olduğu için basılarak kamuoyuna duyurulmasıdır.
Sempozyumun Özellikleri
Babil’in En Varlıklı Adamı – George S. Clason Tür:KitapYazar:George S. ClasonYayınlanma Zamanı:2018Yayınevi:Butik Mevzusu Kitapta Babil’de…
Çoğunlukla genç Instagram kullanıcıları, kendileri için uygun bir profil olmayan Instagram fenomenlerine yada hesaplarına rastladıktan…
Netflix, geniş film, dizi, belgesel ve program arşivine haiz en iyi çevrimiçi gösterim platformların içinde…
Rüya – Ivan Sergeyeviç Turgenyev Karakterler Anlatıcı: Hikâyenin merkezinde yer edinen anlatıcı, adı verilmemiş bir…
CD yazma programları, dijital dünyada geçmişe köprü kuran, nostaljik bir dokunuş sunan bununla beraber günümüzde…
[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…