Sevgi Hususi (D: 30 Haziran 1948, Polatlı, Ankara) Yazar, dil bilimci.
Sevgi Hususi, 1948 Polatlı (Beyceğiz köyü) doğumlu; on yaşından beri Ankaralı. DTCF’nin Türk Dili Bölümünü bitirdikten on gün sonrasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türk Dil Kurumu’na girdi (10 Kasım 1971). Gramer/Dilbilim Kolunda, Türkiye Türkçesini araştıran bilimciler içinde yetişti. Mustafa Kemal Atatürk’ün başlatmış olduğu Dil Devrimi doğrultusunda Türkçeye emek veren ustaların çırağı oldu. TDK’de, Türkiye Türkçesinde Sözcük Türleri (Doğan Aksan yönetiminde ortak yapıt;1976), Türkiye Türkçesinde Sözcük Türetme ve Bileştirme (1977), Türkiye Türkçesi Gelişmeli Sesbilimi (D. Aksan yönetiminde ortak yapıt; 1978), Türkiye Türkçesinin Sözdizimi (N. Atabay-A. Çam ile; 1981), Ahmet Cevat Emre (yaşamöyküsü, TDK belgeliğinde; 1982), Besim Atalay (yaşamöyküsü, 1983) adlı yapıtları yayımlanırken gene aynı kurumda yazım sorunlarını izleyen ekip içinde yer aldı; Yazım Kılavuzunun 1973’ten, 1983’e değin tüm baskılarının hazırlığına katıldı. Yazım mevzusundaki emek harcama ve araştırmalarına asla ara vermedi; Dil Derneği’nin hem kılavuz, hem de lügat çalışmalarına katıldı.
12 Eylülcüler, 1983 yazında Mustafa Kemal Atatürk’ün kalıtını hiçe sayarak TDK’yi kapatınca, buradan kendi isteğiyle ayrıldı. Ekim 1983’ten başlayarak Informasyon Yayınevinin gösterim sorumlusu oldu. Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Dil Kurumu ve Sonrası (H. Itina – Ali Püsküllüoğlu ile; 1986) ile Baba İnönü’den Erdal İnönü’ye Mektuplar (hazırlayan, 1988) adlı yapıtları Informasyon Yayınevinde çıktı. 1987’de, eski TDK üyelerinden 34 kişiyle beraber Dil Derneğinin kurucuları içinde yer aldı. Dönemin iktidarınca kurulması yasak derneklerden sayılan Dil Derneği ve Dil Devrimi için ülküdaşlarıyla beraber savaşım verdi; bu derneğin genel yazmanı, astbaşkanı, başkanı ve Modern Türk Dili adlı aylık dergisinin genel gösterim yönetmeni olarak vazife yapmış oldu.
1992-1998 içinde Umut Yayıncılıkta gösterim sorumlusuyken Afili Mavallar (argo-senlibenli sözcükler derlemesi; 1993), Devrimciler Âşık Olması imkansız(dı) (öykü, 1994), Aşk Bir Boncuktur (öykü, 1995), Direncin Kuşları (öykü, 1996), Bir yanım Bahar Bir yanım Kış (öykü, 1997) adlı yapıtları yayımlandı.. Kasım 1998- Haziran 2002 içinde Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfının gösterim yönetmeniyken Uğur Mumcu’dan um:ag’a Unutmadık (araştırma, 2000) adlı yapıtı yazdı. Bir Bulut Ayağıma Dolandı (öykü, 1999) ile Dil Kiri El Kiri (araştırma, 2000) adlı yapıtları da Informasyon Yayınevinden çıktı. 30 Haziran 2002’den başlayarak yalnızca araştırmak, yazmak ve gezerek ülkesini, insanları daha iyi tanımak için ustalaşmış yaşamına nokta koydu.
Gazete ve dergilere dil-yazın mevzularında yüzlerce yazı yazdı; kimisi tecrübe etme, kimisi yazı türündeki yazılarının hepsini hemen hemen kitaplaştırmadı. Aptal Dünya (öykü, Informasyon Yayınevi, 2002) adlı kitabını Uğur Olsun/ Bir Devrimcinin Öyküsü (yaşamöyküsel roman, Informasyon Yayınevi, 2003) izledi. Dilimde Tüy Bitti adlı yapıtı Çınar Yayıncılıktan çıktı (2006). 1999 depremini anlattığı Yıldızlar mı Suçluydu (roman) gene Çınar Yayınları içinde yer aldı (2006). Dilleri Uzun (eleştirel tecrübe etme, Cumhuriyet Kitapları, Ekim 2007) ile “Bana ne? Ben mi düzelteceğim?” diyenlere “Özelce Güzelce Dokundurmalar”la seslendi.
Sevgi Hususi’in Eserleri
Hikâye:
Roman:
Araştırma:
Yaşam öyküsü:
Tecrübe etme:
Mektup:
Öteki:
YouTube, kısa sürede Avrupa, Orta Doğu ve Cenup ABD'daki bir çok ülkede Premium abonelik fiyatlarına…
Microsoft, 1980'lerde piyasaya sürdüğü iki program Paint ve Notepad'e, aradan geçen 40 senenin arkasından suni…
"Woke" terimi, süre içinden ilk anlamından oldukca değişik bir halde evrim geçirdi. Geleneksel olarak baktığımızda…
[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…
Tüm dünyada gözler ABD seçimlerine çevrildi ve kesinleşmemiş sonuçlara gore Cumhuriyetçilerin talibi Donald Trump seçimden…
Türkiye Suni Zeka İnisiyatifi’nin (TRAI) düzenlemiş olduğu Türkiye Suni Zeka Zirvesi bu yıl yedinci kez…