Kategoriler: Genel

Starship’in üçüncü yörünge testi: Peki bu defa başarılı olabilecek mi?

Elon Musk’ın uzay teknolojileri şirketi SpaceX, devasa roketi Starship’i üçüncü yörünge testi kapsamında başarıyla fırlattı. Şu an için her şey beklentiler doğrultusunda aşama kaydediyor ve uzay aracı yörüngesinde ilerlemeye devam ediyor.

Musk, toplumsal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda, “Starship 5000 ton ağırlığıyla şimdiye kadar yapılmış en büyük uçan nesne” paylaşımında bulundu.

  • Dev uzay aracı Dünya’nın üstünde ‘Super Heavy’ iticisinden ayrıldı.
  • Yörüngeye girmek için kendi raptor motorlarını ateşledi.
  • Gezegenin ortalama yarısını dolaştıktan sonrasında özgür düşüşe geçecek,
  • Ve Avustralya civarlarında okyanusa iniş meydana getirecek.

Eğer yörünge testi başarıya ulaşmış olursa bu insanlığın uzay macerası adına bir dönüm noktası olacak. Sadece SpaceX fırlatmayı izlerken şunu unutmamamızı istiyor: “Bu uçuş testlerinin her biri yalnız bir tecrübe etme görevi görüyor.”

Şirket ‘süratli iteratif geliştirme’ felsefesini ise “Fırlat, ne işe yaradığını gör, ortaya çıkan sorunları düzelt ve yine dene” sözleriyle açıklıyor.

Federal Havacılık İdaresi (FAA), roketin Boca Chica fırlatma sahasından kontrol uçuşu yapması için onay vermiş, meydana getirilen açıklamada, “FAA, SpaceX’in tüm güvenlik, çevre, siyaset ve mali mesuliyet koşullarını yerine getirdiğini tespit etti” denilmişti.

Starship’in fırlatılışını iyi mi izleyebilirim?

Fırlatmanın aslen bugün TSİ 15.00 civarında başlaması bekleniyordu sadece SpaceX’ten meydana getirilen açıklamaya gore ortalama 1,5 saat ertelendi. Fırlatma TSİ 16.25’te başarıyla gerçekleşti.

Etkinlik şirketin web sitesinde ve X hesabı üstünden canlı yayınlanıyor. Güncellemeleri aktaracağız…

Starship nedir ve amacı ne?

Dünyanın en büyük roketi olan Starship, astronotları uzayın derinliklerine taşımak için geliştirilmiş bir uzay aracı. NASA, 2025 ve 2027 tarihlerinde gerçekleşecek Artemis III ve IV görevleri esnasında astronotları Ay’a indirmek için Starship’i kullanmayı planlıyor. Uzay ajansı, 4 milyar dolarlık bir sözleşmeyle Starship’in insan iniş sistemi geliştirmesi için SpaceX ile anlaşmıştı.

Bazı okuyucularımıza da anımsayacağı suretiyle roket geçen yıl Nisan ve Kasım aylarında gerçekleşen ilk iki yörünge denemesinde uçuşun ortasında infilak ett.

Birinci ve ikinci Starship kontrol uçuşlarının patlamalarla sonuçlanmasının peşinden şirket derhal bu aksilikleri birer başarı olarak gösterme çabasına girdi. SpaceX, Kasım ayındaki son fırlatmanın peşinden yapmış olduğu açıklamada şunları söylemiş oldu: “Bu şekilde bir testte başarı öğrendiklerimizden gelir ve bugünkü kontrol Starship’i geliştirmemize destek olacak bu sebeple SpaceX yaşamı oldukça gezegenli hâle getirmeye çalışıyor.”

SpaceX’in kurucusunun hedefi 2050 yılına kadar Mars’a 1 milyon insan göndermek suretiyle bir Starship filosu oluşturmak. Musk, “İkinci bir gezegene gidecek misiniz, gitmeyecek misiniz? Ben bunu yapmamızı öneriyorum ve bence mümkün olan en kısa sürede yapmalıyız” demişti.

Daha önce de aktarmıştık: Musk yalnız insanların ziyaret edebileceği bir yer değil, kendi kendine yeten bir kent oluşturmak istiyor. Birazcık ısınmayla insanların Mars’ta kalınca bir atmosfer ve okyanuslar oluşturabileceğini, böylece burayı daha misafirperver bir ortam hâline getirebileceğini, hatta ürün yetiştirebileceğini hayal ediyor.

SpaceX, Starship’in uzaya 275 ton araç-gereç taşıyabileceğini söylüyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, şu anda faaliyette olan en kuvvetli roket 70 tona kadar yük taşıyabilen Falcon Heavy. Şirket, Mars’a kargo ve insan taşımanın yanı sıra Dünya üstünde süratli gezi gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Starship’in başarıya ulaşmış olma ihtimali var mı?

Musk, Starship’in bu üçüncü kontrol uçuşunu başarıyla tamamlama şansının yüksek bulunduğunu deklare etti ve “Uğursuzluk getirmek istemem fakat yörüngeye erişme olasılığının yüksek bulunduğunu düşünüyorum, yüzde 80. Kesinlikle öncekilerden oldukça daha iyi bir roket” dedi.

Musk ilk fırlatmayla ilgili “Oldukça fazla risk var, bu yüzden başarıya ulaşmış olma olasılığının yüksek bulunduğunu söyleyemem” demişti. Kasım ayındaki son Starship kontrol uçuşundan ilkin ise başarı şansının yüzde 50 bulunduğunu söylemişti.


Mashable Türkiye. Ek kaynaklar Business Insider, CNN ve Space X internet sayfası.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Microsoft, Paint ve Notepad’de kullanılacak yeni yapay zekâ özelliklerini duyurdu

Microsoft, 1980'lerde piyasaya sürdüğü iki program Paint ve Notepad'e, aradan geçen 40 senenin arkasından suni…

3 saat ago

ABD başkanlık seçimleri sonrası yeni merak konusu: Woke kültürü nedir?

"Woke" terimi, süre içinden ilk anlamından oldukca değişik bir halde evrim geçirdi. Geleneksel olarak baktığımızda…

9 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

9 saat ago

ABD seçimlerinde neden Cumhuriyetçiler kırmızı, Demokratlar mavi? Aslında tam tersiydi…

Tüm dünyada gözler ABD seçimlerine çevrildi ve kesinleşmemiş sonuçlara gore Cumhuriyetçilerin talibi Donald Trump seçimden…

16 saat ago

280 kurum ve 1300 katılımcı

Türkiye Suni Zeka İnisiyatifi’nin (TRAI) düzenlemiş olduğu Türkiye Suni Zeka Zirvesi bu yıl yedinci kez…

22 saat ago

Windows 10 nasıl hızlandırılır? İşte en etkili 13 yöntem

Yavaş bir bilgisayar, derhal her insanın üretkenliğini engellemiş olan ve boş yere gecikmelere yol açan…

1 gün ago