SÜRÜŞ IZLENİMİ – Peugeot 508


Son yıllarda özellikle SUV segmentindeki yeni modelleriyle dikkatleri üzerine çeken Peugeot, yeni 508 ile orta sınıfa yeni bir soluk getirmek istiyor. Yeni 508, Ekim ayında Türkiye’de satışa sunulacak.

D segmenti yani orta sınıfta Fransız markanın temsilcisi olan 508 sadece tasarım ve teknik açıdan değil konsept olarak da büyük bir değişim geçirdi. Geleneksel orta sınıf sedan kalıplarından uzaklaşan yeni 508, 4 kapılı coupe formuna büründü. Üstelik Peugeot yetkilileri Audi A5 Sportback’i direkt rakip olarak göstererek sadece konsept olarak değil kalite algısı olarak hedefledikleri noktanın altını çiziyor. Geleneksel sedanların sürekli kan kaybettiğini ve SUV modeller karşısında gerilediğini söyleyen Peugeot yetkilileri, bu sınıfta sürüş keyfi ve stilin artık daha önemli olduğunda karar vermiş.

Yeni 508’in tarih öncesinde yaşamış olan kılıç dişli aslanların dişlerine benzeyen gündüz farları, geniş ızgaraları ve 504 modelini anımsatan kaput çizgileri oldukça sportif bir görünüm kazandırmış. Arkaya doğru alçalan tavan yapısı, kısa arka bölüm ve ince stop lambalarının tek parça gibi görünmesini sağlayan tasarım dikkat çekiyor.

Bu tarz stop lambaları birçok modelde karşımıza daha önce de çıkmıştı. Yerini alacağı modele göre 8 cm daha kısa olan yeni 508’in (4,75 m) dingil mesafesi de 2,4 cm kısaltılmış (2,79 m). Otomobilin yüksekliğindeki farksa daha belirgin.Yeni 508, eskisinden 6 cm daha alçak.

İç mekanda i-Cockpit’in son nesli bulunuyor. Malzeme ve işçilik kalitesi açısından göz dolduran 508, elektronik yardımcı sistemler konusunda da son derece zengin. Orta konsolun arka kısmındaki boşluğa yerleştirilen USB girişlerinin kullanımı zor. Kokpitte ergonomik açıdan en çok göze batan kusur bu.

Coupe formlu tavan nedeniyle arkada uzun boylular için baş mesafesi geleneksel sedanlar kadar cömert olmayan 508’in rakip olduğu Audi A5 Sportback’ten önde 5 cm daha geniş dirsek mesafesi, arkada da 3 cm daha fazla diz mesafesi sunması dikkate değer. 487 litrelik bagaj hacmi arka koltuklar yatırılarak 1537 litreye kadar çıkarılabiliyor.

Bagaj kapağının arka camla birlikte açılması, yani liftback yapısı, kullanımı kolaylaştırıyor. 508’in kaputu altında 5 farklı motor seçeneği bulunuyor. Türkiye pazarı için öne çıkan motor 1,5 litrelik yeni dizel. 130 HP güç, 300 Nm tork üreten motorda 8 ileri vitesli yeni EAT8 otomatik şanzıman da sunuluyor. Otomatik şanzıman daha önce kullanılan EAT6 gibi Japon üretici Aisin imzası taşıyor. 508’de 160 ve 180 HP’lik dizel motor seçenekleri de bulunuyor. Benzinli seçeneklerse 1,6 litrelik Puretech motorun 160 ve 225 HP’lik versiyonları. 1.5 BlueHDi EAT8 ile 508 hem makul performans hem de düşük tüketimi bir arada sunabiliyor. Şanzımanın vites değiştirme hızı ve yumuşaklığı çift kavramalı otomatik şanzımanlarla rahatlıkla başa çıkabilir. Motorun düşük devirlerde ürettiği çekiş gücü ile şehir içi hızlarda son derece akıcı bir sürüş sağlanıyor. Ara hızlanmalarda ve virajlı yollarda da motor ve şanzımanın uyumu sayesinde keyifli, kesintisiz sürüş yaşanıyor.

EMP2 platformunda geliştirilen 508’in yol tutuş ve konfor özellikleri sınıfına yakışır düzeyde. Virajlarda kendinden çok emin olan 508, sürücüsünü tedirgin etmiyor ve keyif veriyor. Biraz fazla zorlandığında viraj dışındaki ön tekerleğe fazlaca yığılma olduğu hissediliyor ancak izinden kolay kolay çıkmıyor. Yol tutuş ve sürüş keyfi konusunda başarılı olan süspansiyon sistemin, zemin bozulduğunda da yolcularını memnun edebiliyor. Özellikle virajlarda direksiyonun yönlendirme hassasiyeti oldukça iyi. Neredeyse otomobili baktığınız yöne götürüyor.

(Toplam: 84, Bugün: 1 )

Leave a reply:

Site Footer