Ukrayna ve Rusya içinde harp an itibariyle birçoğumuzu üzüyor. Bu iki ülke içinde çıkan harp ne ilkti ne de son olacak. Tarihte savaşlar hep oldu olmaya da ne yazık ki devam edecek benzer biçimde duruyor. Biz de tarihte en çok insanın kaybedildiği savaşları inceledik.
- İkinci Dünya Savaşı :Tarihin en kanlı savaşlarından biri İkinci Dünya Savaşı’ydı. 6 senelik bu harpte resmi verilere bakılırsa 60 milyondan fazla insan öldü.
- Moğol İstilaları : Tarihin en ürkütücü savaşçı milletlerinden biri Moğollardı. Moğol hükümdarı Cengiz Han’ın ‘yok et’ anlayışıyla gözü dönmüştü. Bu anlayışı milyonlarca insanın katledilmesine yol açtı. Milyonlarca insan kılıçtan geçirilip yakıldı. Cengiz Han ve onun arkasından devleti paylaşan oğulları ile yöneticilerin sürdürdüğü istilalar 160 yıldan fazla sürerken arkasında bazı kaynaklara bakılırsa ortalama 30 milyon (hatta bazı kaynaklar bu sayının ortalama 40 milyon bulunduğunu iddia ediyor) insanın canına mal oldu.
- Çin Hanedan Savaşı :Genel olarak Mançu Hanedanı olarak bildiğimiz Qing Hanedanı, Çin’de yargı devam eden Ming Hanedan güçlerinin uğraşmak zorunda olduğu köylü ayaklanmalarını fırsat bilip harp davullarını çalıyor ve dev gibi ülkeyi parsel parsel sahipleniyor. Bu sahiplenme süreci uzun sürdükçe kan oluk oluk akıyor ve sonucunda ortalama 25 milyon insanın canı bir asla oluyor.4- Taiping İsyanı
Çin’de vergilerin ziraatçiyi ezmesi çiftçilerin başkaldırmasına sebeğ oldu. Çiftçilerin bu başkaldırısı o denli sert bir halde bastırıldı ki; sonucunda 20 milyon insan yaşamını yitirdi. Bugünün kıyaslamasıyla İstanbul’un nüfusundan daha çok insan öldürülmüş. - Birinci Dünya Savaşı : Dört senelik bir harp, egemenlerin arzusuna doğal değişen sınırlar ve 17 milyondan fazla insanın öldürülmesinin yanında İkinci Dünya Savaşı’nın sebeplerinin var edilmesi oldu.6- Timur’un harekatları Topraklarını genişletmek için yürüttüğü askeri strateji ve politikalarla ortalama 15 milyon insanın celladı olarak görülüyor.
- An-Lu Şan İsyanı : Orta Asya Türklerini ilgilendiren iç savaşlardan biridir An-lu Şan İsyanı. Şu sebeple bu başkaldırının lideri olan An-lu Şan’ın annesinin bir Türk olduğu düşünülmekle beraber ortalama 14 yıl devam eden bu karışık dönem Göktürkleri ve Uygurları da rol sahibi yapmış oldu. Netice olarak bu süreçte 13 milyon insanın yaşamını kaybetmiş olduğu düşünülüyor. Belçika’nın bugünkü nüfusundan 2 milyon daha çok insana denk düşen bir veri.
- Dungan İsyanı : Çin topraklarındaki Arap-Çin melezi olan Müslüman topluluk Dunganlar, 19. yy’ın İpek Yolu’nu kanla sulayan bir iç savaşın oyuncuları oldu. Dini nitelikli bu isyanın neticesinde 9 milyon civarında insan öldü.
- Napolyon Savaşları : Başlangıç zamanı mevzusunda mevzunun uzmanlarının bir türlü uzlaşamadığı Napolyon Savaşları dünyanın en kanlı savaşlarından biri olarak tarihin sayfalarına not olarak düşüldü. Ortalama 15 yıl sürdüğü anlatılan harp 1815 senesinde sona erdiğinde arkasında 3.5-6.5 milyon civarında ölü bıraktı.
- Rusya Sivil Savaşı ve Beyaz Terör
- Çarlık Rusya’nın tarih sahnesinden silinmesi gerektiğine inanan Bolşevikler ile monarşi yanlısı Beyaz Ordu içinde yıllara yayılan bir iç harp ve faturasını ortalama 6 milyon insanın canıyla ödedi.