Telefonu alüminyum folyo ile kaplamak ne işe yarar?

Telefonu bir alüminyum folyoya sarmak, ilk başta kulağa garip bir gözlem benzer biçimde gelebilir. Aslen bunu yapmanın, işlevsellik açısından mühim tesirleri var. Bu parlak araç-gereç ile telefonunuzu kapladığınızda neler olduğuna bir bakalım.

Sinyal engelleme

Telefonu alüminyum folyo ile kaplayanların bunu yapmasının ardındaki ilk motivasyonu, sinyalleri engellemek. Alüminyum folyo, elektromanyetik dalgaları bozan bir Faraday kafesi (Faraday kafesi, belirli elektromanyetik ışınım türlerinin girmesini yada çıkmasını engellemiş olan koruyucu bir muhafaza. İlk olarak 19. yüzyılda buluş edilen bu kafesin bir takım ergonomik kullanım alanları ve bazı keyifli uygulamaları da var) görevi görür. Bu yöntem, genel anlamda aşağıdaki durumlarda kullanışlı olabilir:

Hücresel ve Wi-Fi: Folyo, hücresel ve Wi-Fi sinyalleri dahil olmak suretiyle elektromanyetik dalgaları engellemiş olan bir Faraday kafesi görevi görür. Bu yöntem, telefonunuzun ağdan etkili bir halde kesilmesini sağlayarak arama yapılmasının engellenmesini, mesajların ulaşmamasını yada internete erişilememesini sağlayabilirsiniz.

Bluetooth ve NFC: Benzer şekilde Bluetooth ve NFC (Yakın Alan İletişimi) sinyallerini de bu yöntemle engellemiş olmuş olursunuz. Kablosuz kulaklık, hoparlör yada temassız ödemelerin yapılmasını, telefonunuzu alüminyum folyoya sararak engelleyebilirsiniz.

GPS: Folyo, telefona GPS sinyallerinin ulaşmasını engelleyebilir, bu da haritalar ve navigasyon benzer biçimde konum tabanlı hizmetlerin doğru şekilde çalışmasını engeller.
İzlemeyi önleme: Cep telefonları, bulunmuş olduğu konumun takip edilebilmesi için kullanılabilecek sinyaller yayar. Telefonu folyoya sorara bu sinyali bozmasını sağlayabilir ve telefonun konumunun izlenmesini daha zor hale getirebilirsiniz.

Gizliliğin korunması: Cep telefonları, dinlemeye karşı savunmasız olabilir. Teoride bir telefonu folyoya sarmak, birisinin mikrofona yada verilere uzaktan erişmesine ket vurur.

Öteki etkisinde bırakır

Şarj: Telefonu alüminyum folyo ile sardığınızda, kablosuz şarj hala çalışabilir (telefon modeline ve folyo yerleştirilmesine bağlı olarak) sadece porttan geleneksel kablolu şarj muhtemelen engellenmiş olacak.

Isının dağılımı: Telefonu folyoya sarmak, bilhassa oyun oynamak yada video seyretmek benzer biçimde yoğun kaynak gerektiren işlemler esnasında, aşırı ısınmaya yol açabilecek bir probleminin önüne geçilmesini sağlayabilir.

Kazara dokunmatik girişler: Folyo, telefonunuzun ekranında istenmeyen dokunmatik girişlere niçin olabileceği için sarılı olduğu durumda kullanılmasını zorlaştırabilir.

Potansiyel kullanımlar

Gizlilik ve güvenlik: Gezi ederken yada dijital bir detoks yapmak istediğinizde tüm sinyalleri engellemek, bir tür gizlilikle ilintili ‘özgürlük’ tatmanızı sağlayabilir.

EMP koruması (Sınırı olan): Birden fazla folyo katmanı ile sıkıca sarılmış bir telefon, elektromanyetik darbelere (EMP) karşı bir miktar koruma sağlayabilir sadece bunun kati bir çözüm olmadığını bilmelisiniz.

Dikkate alınması ihtiyaç duyulan durumlar

Acil aramalar: Folyoya sarılmış bir telefonu acil aramalar yapmak için kullanamayabilirsiniz, bu yüzden söz mevzusu yöntemi dikkatli kullanın.

Aşırı ısınma riski: Uzun süre folyoya sarılı kullanılan bir telefon, zarar görebilecek yoğunlukta ısınmaya niçin olabilir.

Güvence sorunları: Telefonunuz üstünde alüminyum folyoya sarmak benzer biçimde alışılmadık işlemler yapmak, cihazın garantisini geçersiz kılabilir. Bu sebeple yöntemi, söz mevzusu riski almanızı değecek bir telefon üstünde kullanmanızı tavsiye ederiz.

Mühim not: Hücresel sinyalleri engellemek, düzgüsel telefon kullanımını da sekteye uğratır. Telefon folyoya sarılı durumdayken büyük olasılıkla arama yapması imkansız yada ileti alamazsınız.

(Toplam: 3, Bugün: 1 )

Site Footer