Kategoriler: Kitap Özetleri

Tepedeki Ev Özeti, Konusu ve Karakterleri

Tepedeki Ev – Shirley Jackson

Tür: Korku – Gerilim
Yazar: Shirley Jackson
Yayınlanma Zamanı: 1959
Yayınevi: Siren Yayınları
Karakterler

Dr. John Montague: Doğaüstü bir araştırmacı.

Eleanor Vance: engelli annesine bakmaktan rahatsız olan utangaç genç bir karı.

Theodora: Lezbiyen olduğu ima edilen bohem bir sanatçı

Luke Sanderson: Hill House’un genç varisi.

Mevzusu

Roman, evimizdeki gizemli vakalar ile karakterlerin ruhları arasındaki karmaşık ilişkileri kullanarak okuyucuda duygu uyandırmak için korkudan oldukça teröre dayanıyor.

Kitap, Jackson’ın Syracuse Üniversitesi’ndeki İngilizce öğretmeni Leonard Brown’a ithaf edilmiştir

Tepedeki Ev Özeti

Hill House, hiçbir vakit belirtilmeyen, sadece birçok tepenin içinde bulunan bir konaktır. Montague, doğaüstü varlıkların varlığına dair bilimsel kanıtlar bulmayı umuyor. Hill House’u bir yazlığına kiralar ve paranormal vakalarla ilgili deneyimleri sebebiyle seçtiği birkaç kişiyi misafiri olarak çağrı eder. Bunlardan bir tek Eleanor ve Theodora kabul eder. Eleanor, kendisinin ve Theodora’nın Montague ve Luke ile tecritte yaşayacakları eve gider. Hill House’un geceleri evin yanında kalmayı reddeden Bay ve Kadın Dudley isminde iki bakıcısı vardır. Montague binanın intihar ve öteki şiddetli ölümleri kapsayan geçmişini açıklarken, bir gecede gelen dört ziyaretçi arkadaşlıklar kurmaya adım atar.

Dört sakin de evdeyken, görünmeyen sesler ve geceleri koridorlarda dolaşan hayaletler, duvarlarda acayip yazılar ve öteki açıklanamayan vakalar dâhil olmak suretiyle acayip vakalar yaşamaya adım atar. Eleanor, diğerlerinin habersiz olduğu fenomenleri deneyimleme eğilimindedir. Bununla beraber, Eleanor gerçeklikle temasını kaybeder, Eleanor’un şahit olduklarından en azından bazılarının onun hayal gücünün ürünleri olabileceğini ima ediyor. Bir başka ima edilen olasılık, Eleanor’un bilinçaltı bir telekinetik özelliğe haiz olmasıdır. Kendisinin ve araştırma ekibinin öteki üyelerinin yaşamış olduğu hastalıkların çoğunun sebebi olan kabiliyettir. Bu olasılık, bilhassa romanın başlarında Eleanor’un çocukluk anılarına, esas olarak onu ilgilendiriyor şeklinde görünen poltergeist benzeri bir varlığın bölümleriyle ilgili referanslarla öne sürülüyor.

Romanın ilerleyen bölümlerinde, kibirli Kadın Montague ve bir adam okulunun müdürü olan arkadaşı Arthur Parker, Hill House’da yedi gün sonu geçirmek ve onu araştırmaya yardım etmek için gelirler. Onlar da seanslar ve ruh yazımı dâhil olmak suretiyle doğaüstü ile ilgileniyorlar. Öteki dört karakterin aksine, Kadın Montague’nin sözde ruh yazılarından bazıları Eleanor ile yazışma kuruyor şeklinde görünse de, doğaüstü hiçbir şey yaşamıyorlar.

Ortaya çıkan doğaüstü olayların bir çok yalnızca belirsiz bir halde anlatılıyor yada kısmen karakterlerin kendilerinden gizleniyor. Eleanor ve Theodora, görünmeyen bir gücün kapıyı denemiş olduğu bir yatak odasındadırlar ve Eleanor, karanlıkta tuttuğu elin Theodora’ya ilişik olmadığına inandıktan sonrasında. Bir bölümde, Theodora ve Eleanor gece Hill House’un dışına çıkarken, gün ışığında gerçekleşiyormuş şeklinde görünen hayaletimsi bir aile pikniği görürler. Theodora, Eleanor’un kaçması korkusuyla feryat atarak onu arkasına bakmaması mevzusunda uyarır, sadece kitap Theodora’nın gördüklerini asla açıklamaz.

Kitabın bu noktasında, karakterler evin Eleanor’u ele geçirmeye başladığını anlıyor. Güvenliğinden korkan Montague ve Luke, gitmesi icap ettiğini açıklar. Sadece Eleanor, evi evi olarak görür ve direnir. Montague ve Luke onu zorla otomobiline bindirir ve onlara veda eder ve otomobille uzaklaşır, sadece mülk arazisinden ayrılmadan ilkin arabayı büyük bir meşe ağacına doğru iterek ölümüne ima eder.

Tepedeki Ev – Kitap Açıklaması

Uygar edebiyatın en gizemli yazarlarından birinden, Shirley Jackson’dan zamana meydan okuyan bir klasik: Tepedeki Ev. Basit hayatların ürkütücü yanlarına yönelik ilgisi, insan ruhunun kuytularına teklifsizce girebilmesi ve okurun zihnini kolayca yönlendirebilmesiyle tanınan Jackson, bu romanda korkunun temeline iniyor, zihnin tekinsiz koridorlarında yürüyor. Yürekteki karanlıklar ile ve en ham haliyle duygular, Shirley Jackson’ın ustaca anlatımıyla Tepedeki Ev’in temellerini atıyor ve insan psikolojisi, başlı başına bir dehşet unsuruna dönüşüyor. Algının tuzakları hafızanın yanıltıcılığıyla, geçmişin gölgeleriyle birleşiyor ve Tepedeki Ev, bu usta yazarın kaleminde adeta diriliyor, okurunu kendi dört duvarı arasına çekiyor.

Stephen King’den Neil Gaiman’a varan pek oldukça yazara esin veren Shirley Jackson’ın bugün modern edebiyat klasikleri içinde anılan Tepedeki Ev’i, dehşet ve deliliği konu alıyor.

“Tepedeki Ev’e adım atmak, bir delinin zihnine adım atmak şeklinde… Ürkmeye başlıyorsunuz.” – Stephen King

Bul-Tikla

Son Yazılar

Dünyada artık hiç penguen kalmadığını biliyor musunuz?

Hayvanat bahçesine gittiniz ve en favori hayvanınız penguenleri bir ziyaret etmek istediniz. Bilmelisiniz ki onlar…

2 saat ago

YouTube Premium Türkiye abonelik fiyatlarına zam geldi

YouTube, kısa sürede Avrupa, Orta Doğu ve Cenup ABD'daki bir çok ülkede Premium abonelik fiyatlarına…

8 saat ago

Microsoft, Paint ve Notepad’de kullanılacak yeni yapay zekâ özelliklerini duyurdu

Microsoft, 1980'lerde piyasaya sürdüğü iki program Paint ve Notepad'e, aradan geçen 40 senenin arkasından suni…

15 saat ago

ABD başkanlık seçimleri sonrası yeni merak konusu: Woke kültürü nedir?

"Woke" terimi, süre içinden ilk anlamından oldukca değişik bir halde evrim geçirdi. Geleneksel olarak baktığımızda…

22 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

22 saat ago

ABD seçimlerinde neden Cumhuriyetçiler kırmızı, Demokratlar mavi? Aslında tam tersiydi…

Tüm dünyada gözler ABD seçimlerine çevrildi ve kesinleşmemiş sonuçlara gore Cumhuriyetçilerin talibi Donald Trump seçimden…

1 gün ago