Test Sorularını Çözme Teknikleri, Yöntemleri, Öneriler

Kontrol Sorularını Çözme Teknikleri

ÖSYM ve MEB’in yapmış olduğu sınavların neredeyse hepsi kontrol tekniğine dayalı sınavlardır. Bu sınavlarda başarı göstermiş olmak kontrol çözme becerisi kazanmayı gerektirir. Bundan dolayı bu sınava müracaat eden aday sayısı her yıl artmakta kontenjanlarda sınırı olan kalmaktadır. Kısaca kazanmak her yıl bundan önceki yıla bakılırsa daha da zorlaşmaktadır. Bu güçlüğün üstesinden gelmek için adayın imtihan süresince yapmış olduğu netlerin yüksek olması gerekir.

Kontrol tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın sebebi çoğu zaman informasyon eksikliğinden değil, sorulara yaklaşım tarzından yada sual sitiline aşina olmamaktan doğar. Kontrol tecrübesi imtihan sonucunu etkileyen en mühim etkenlerdendir. Kontrol çözme tekniğini iyi bilmek istenen sonucun alınmasını büyük oranda elde edecektir.

Sınavdan ilkin çözülen yüzlerce hatta binlerce probleminin oluşturduğu informasyon birikimi adayın sınavda başarı göstermiş olmasını sağlar. Bundan dolayı çözülen her sual gerçek imtihan öncesi adaya deneyim kazandıracaktır. Aday bu informasyon birikimiyle sorulara iyi mi yaklaşacağını ve soruları iyi mi çözeceğini, hangi yolları kullanacağını, ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğrenir.

YKS, LGS sorularının bilhassa yoruma dayalı olması kısaca bilgiden ziyade öğrencinin informasyon birikimini kullanmayı ölçen özellikte olması tecrübeli olmayı ön plana çıkarmaktadır. Deneyim ise çözülen sual miktarıyla ölçülür. YKS ve LGS’de başarı göstermiş olmayı hedeflenen adayın kontrol çözerken “Bir sorudan ne çıkar canım?” diyerek o suali yok sayması en büyük hatadır. Çözülen her bir sual tipi aday için bir avantajdır. Sınava hazırlanan adayın çözemediği her probleminin doğru yanıtını öğrenmesi gerekir.

18 Adımda Kontrol Çözme Becerisi

1) Bir mevzuyla ilgili soruları çözmeden ilkin o mevzuyu iyi öğrenmelisiniz. Sual çözerek de öğrenip öğrenmediğinizi denetim etmiş olmuş olursunuz.
2) Amaç YKS’de başarı göstermiş olmak ise YKS niteliğine uygun sorular çözmelisiniz.
3) Soruları kendinize süre tanıyarak çözün. Bundan dolayı gerçek imtihan yalnız bilginizi değil informasyon kullanma hızınızı da ölçmektedir.
4) Her probleminin size sınavda sorulabileceğini düşünerek yanıtlamaya çalışın. Çözemediğiniz yada yanlış çözdüğünüz probleminin kesinlikle doğru çözümünü öğrenin.
5) Suali fazlaca fazla okuyarak zihninizi karıştırmayın.
6) Suali çözmenizi sağlayacak sual metninde yer edinen mühim kelimelerin altını çizin.
7) Her gün belirli oranda sual çözmeye çalışın. Sual çözmek sizde bir alışkanlık olsun.
8) Sual kökünü ve sual paragrafını anlamadan şıkları okumaya başlamayın. Ilkin size verilenleri ve sizden istenenleri iyi belirleyin. Bu sizin cevabı daha kısa sürede ve daha doğru bir halde bulmanızı elde edecektir.
9) Tüm şıkları okumadan doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin. Bundan dolayı bazı sorular sizden en doğru cevabı bulmanızı ister.
10) İki yanıt da birbirine benziyorsa, yanıt, büyük olasılıkla ikisi de değildir. İki şık birbirinin zıttaysa, bunlardan biri doğrudur.
11) Yanlış olduğuna kati güvenilir olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin.
12) Doğru çözdüğünüzden güvenilir bulunmadığınız sual ve sorular var ise o soruya derhal değil de birkaç tane sual çözdükten sonrasında bakın.
13) Yanlış çözdüğünüz sorulardan dolayı ümidinizi kaybedip karamsarlığa düşmeyin. Bundan dolayı her yanlış çözdüğünüz sual eğer doğru çözümünü öğrenirseniz sizin için bir kazançtır.
14) Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemeyeceği sorular kesinlikle çıkar.
15) Uzun paragraftan oluşan soruları “uzun sual zor olsa gerek” yargısında bulunarak o suali okumadan geçmeyin. Paragraf sorularının en mühim özelliği cevabının paragrafın içinde gizli saklı olmasıdır.
16) Paragraf sorularında ilkin sual kökünü okursanız paragrafı daha kolay ve kısa sürede anlarsınız. Bu ise suali daha acele çözeceğiniz anlamına gelir.
17) Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız yanlış olduğuna inandığınız şıkları derhal eleyin. Kalan şıklar üstüne düşünün.
18) Sayısal sorularda işlemleri kesinlikle kaleminizi kullanarak yapın.

Kontrol Çözme Teknikleri

YKS fazlaca sıkıntılı bir imtihan olmakla beraber aslına bakarsak sistemi bilindiğinde kolaylıkla üstesinden gelinebilecek bir sınavdır. Bu sınavda başarı göstermiş olmak için yalnız çalışmak kafi olmamakta, bunun için kontrol çözme becerisi kazanmak gerekmektedir. Bundan dolayı bu sınava müracaat eden aday sayısı her geçen yıl artmakta kontenjanlarda bir değişim olmamaktadır. Kısaca kazanmak her yıl bundan önceki yıla bakılırsa daha da zorlaşmaktadır. Bu zorluğun üstesinden gelmek için adayın sınavda yapmış olduğu netlerin yüksek olması gerekir.

YKS’de talih faktörü yoktur. Bundan dolayı:

a) 4 yanlışın 1 hakikatı götürmesi
b) Ortalama 2-3 milyon rakibin olması
c) 9 dersten 100’ün üstündeki mevzudan sual sorulması
d) Her soruda 4 çeldiricinin olması
e) TYT’de 120 ve AYT’de 160 sual sorulması
f) 180 dakika süre verilmesi (3 saat)
g) Tek imtihan olması şeklinde etkenler talih faktörünü azaltabilir.

Kontrol tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın sebebi nedir?

Kontrol tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın sebebi çoğu zaman informasyon eksikliğinden değil, sorulara yaklaşım tarzından yada sual sitiline aşina olmamaktan doğar. Kontrol tecrübesi imtihan sonucunu etkileyen en mühim etkenlerdendir. Kontrol çözme tekniğini iyi bilmek istenen sonucun alınmasını büyük oranda elde edecektir.

Sınavlarda tecrübenin önemi var mıdır?

Sınavdan ilkin çözülen yüzlerce hatta binlerce probleminin oluşturduğu informasyon birikimi adayın sınavda başarı göstermiş olmasını sağlar. Bundan dolayı çözülen her sual gerçek imtihan öncesi adaya deneyim kazandıracaktır. Aday bu informasyon birikimiyle sorulara iyi mi yaklaşacağını ve soruları iyi mi çözeceğini, hangi yolları kullanacağını, ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğrenir.

Deneyim iyi mi kazanılır?

ÖSYM YKS sorularının bilhassa yoruma dayalı olması kısaca bilgiden ziyade öğrencinin informasyon birikimini kullanmayı ölçen özellikte olması tecrübeli olmayı gerektirmektedir. Deneyim ise çözülen sual miktarıyla ölçülür. Çözülen her bir sual tipi aday için bir avantajdır. Sınava hazırlanan adayın çözemediği her probleminin doğru yanıtını öğrenmesi gerekir. Bu fazlaca mühim bir detaydır. Aksi takdirde bu sual yeniden karşısına çıktığında aynı soruda gene takılacak ve bu durum onun için hem süre hem de motivasyon yitirilmesine niçin olacaktır.

Kontrol çözmede 3 unsur fazlaca önemlidir: Data, yorum ve hız.

Kontrol tekniğini kazanmak için kesinlikle bilgiye gereksinim vardır fakat bununla beraber yorum enerjisini kazanmak, süreyi iyi kullanmak ve muhakeme enerjisini devreye sokabilmek informasyon ile beraber kullanılan en mühim yardımcılardır.

Kontrol tekniğini kavramak, kontrol çözme becerisi kazanmak için neler yapmalıyız?

Imtihan hazırlık aşamasında yapmamız gerekenler;

  • Bir mevzuyla ilgili soruları çözmeden ilkin o mevzuyu iyi öğrenmemiz gerekir. Sual çözerek de öğrenip öğrenmediğimizi denetim etmiş oluruz.
  • Yeni öğrendiğimiz mevzularla ilgili sual çözerken kolaydan zora doğru bir yol izlersek öğrenmemiz daha da kolaylaşacaktır.
  • Öğrendiğimiz her mevzuyla ilgili mevzuya hakim oluncaya dek yeterince sual çözmemiz gerekir ki mevzuyu iyice kavrayalım.
  • Her gün belirli oranda sual çözmeye emek harcayarak, sual çözmeyi bir alışkanlık haline getirmeliyiz.
  • Imtihan yalnız bilgiyi değil informasyon kullanma hızını da ölçmektedir. Bu yüzden soruları resmi süre olan bir dakikaya bağlı kalmış olarak sual çözmeliyiz. Bundan dolayı zamana karşı yarışıyoruz.
  • Mümkün olduğunca değişik sual tarzları çözmeli, değişik sual kaynaklarından yararlanmalıyız.
  • Sınavda başarı göstermiş olabilmek için çözdüğünüz soruların YKS niteliğine uygun olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Sınavlarda sürenin sonuna kadar kalmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Aksi takdirde gerçek sınavda da sıkılabilir erken çıkmak isteyebilirsiniz. Sadece yapmanız ihtiyaç duyulan sınavın sonuna kadar bekleyip son dakikaya kadar süreyi kullanmanızdır.
  • Zor soruları çözmeye çalışmakta ısrar etmeyin onları ondan sonra sormak için not edin. Gerçek sınavda ise en sona bırakın. Ihmal etmeyin ki zor suali meydana getiren değil fazlaca suali meydana getiren imtihanı kazanır.
  • Her sınavda çözemeyeceğiniz sorular çıkabilir bu sizi yıldırmasın, moralinizi bozmasın.
  • Yanlış çözdüğünüz sorulardan dolayı karamsarlığa düşmeyin. Bundan dolayı her yanlış çözdüğünüz sual eğer doğru çözümünü öğrenirseniz sizin için bir kazançtır.
  • Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her insanın çözemeyeceği sorular kesinlikle çıkar.
  • Hayatta yapabileceğiniz en büyük hata, devamlı bir hata daha yapacağımız korkusudur. (Albert Hubbard)
  • Ihmal etmeyin; bizi en fazlaca geliştirecek olan şey yaptığımız hatalar; kontrol çözdükten sonrasında ya da tecrübe etme sınavından sonrasında yaptığınız yanlışlardan dolayı moralinizi bozup sual kitapçığını fırlatırsanız ya da sinirlenip yanlışlarınızı değerlendirmezseniz boşu boşuna sual çözüp süre yitirmiş olmuş olursunuz…
  • Evde kontrol çözerken ya da tecrübe etme imtihanlarından sonrasında yaptığınız yanlışların tek tek tespit edilip değerlendirilmelisiniz. Yaptığınız yanlışları tek tek değerlendirin ve hatalarınızı gruplayın. Mesela “8. suali dikkat eksikliğinden kaçırmışım. 15.suali mevzuyu bilmediğim için; 20.suali yanlış yapmamın sebebi ise mevzuyu bildiğim halde yeterince sual çözmememden kaynaklanmış” şeklinde gruplayın… Bu gruplamadan sonrasında belirlediğiniz problemlere çözümler geliştirin. Mesela dikkatsizlikten sual kaçırmışsanız kendinize “bundan sonrasında demek ki daha dikkatli olmalıyım” yönünde telkin verin. Eğer mevzuyu bilmenize karşın yeteri kadar sual çözmediğiniz için yaptığınız hatalar var ise derhal aynı gün açın kitabı o mevzudan sual çözüp eksiğinizi kapatın…
  • Yanlış yaptığınızda moralinizi bozup sinirlenmek yerine sevinmelisiniz. Bundan dolayı o yanlış yaptığınız sual gerçek sınavda karşınıza çıkabilirdi, Oysa siz o sual sınavda karşınıza çıkmadan ilkin o suali buldunuz, yanlış çözdünüz ondan sonra da niçin yanlış yaptığınızı belirleyip doğrusunu öğrendiniz; artık o sual ya da ona benzer sorularla karşılaşırsanız bu tarz şeyleri doğru yapacaksınız. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Ihmal etmeyin bizi bir adım öne taşıyacak yanlışlarımız.

Imtihan esnasında yapmanız gerekenler:

» Her testte informasyon seviyesinin altında ve üstünde sorularla karşılaşabiliriz. ÖSYM’nin belirli bir sistemi vardır ve sorular her yıl aynı sistemde kolaylık ve güçlük derecesindedir.

  • %10’u fazlaca kolay
  • %20’si kolay
  • %40’u düzgüsel
  • %20’si zor
  • %10’u fazlaca zor informasyon seviyesindedir. Kısaca bu yıl imtihan fazlaca zor olacakmış yada fazlaca kolay olacakmış şeklindeki söylentilere inanmak fazlaca yanlış olur; bu sebeple her yıl imtihan aynı güçlük yada kolaylık derecesinde olmaktadır.

» Her probleminin kendine özgü bir mantığı vardır. Kontrol çözerken kendi mantığınızla değil, probleminin mantığına bakılırsa hareket etmemiz gerekir.

» Sual çözerken sual köklerini fazlaca iyi okumalı, soruda ne istediğini anlamalısınız. Sadece suali fazlaca fazla okuyarak zihninizi de karıştırmayın.

» Suali çözmenizi sağlayacak sual metninde yer edinen mühim kelimelerin altını çizin.

» Sual kökünü ve sual paragrafını anlamadan şıkları okumaya başlamayın. Ilkin size verilenleri ve sizden istenenleri iyi belirleyin. Bu sizin cevabı daha kısa sürede ve daha doğru bir halde bulmanızı elde edecektir. Sual köklerinin pozitif ve negatif olmasına dikkat edin.

» Sınavda en fazlaca meydana getirilen yanlışlardan biride sorulara önyargılı yaklaşmamızdır. Örneğin, “Bu sual zor ben yapamam; bu sual kolay yanıt A şıkkı!” şeklinde süre kazanmak için yaptığımız telaşlı davranışlar bizlere süre kazandırmak yerine süre kaybettirir.

» Tüm şıkları okumadan doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin. Bundan dolayı bazı sorular sizden en doğru cevabı bulmanızı ister.

» Kimi zaman 4 hatası bulmak bir hakikatı bulmaktan daha kolaydır. Yanlış şıkları eleyerek doğru cevaba ulaşabilirsiniz.

» İki yanıt da birbirine benziyorsa, yanıt, büyük olasılıkla ikisi de değildir. İki şık birbirinin zıttaysa, bunlardan biri doğrudur.

» Yanlış olduğuna kati güvenilir olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin. Eleme meydana getirilen şıklar içinde ilk akla gelen şıkkın doğru olma olasılığı yüksektir.

» Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız yanlış olduğuna inandığınız şıkları derhal eleyin. Kalan şıklar üstüne düşünün. Kontrol çözerken probleminin doğru yanıtını bulmak kadar yanlış olan şıkkı bulmak da fazlaca önemlidir. Bu bizlere alternatifleri daha netleştirir ve doğru şıkka yetişme şansımız daha da arttırır.

» Dört yanlışın bir hakikatı götürdüğünü kesinlikle ihmal etmeyin.

» Hiçbir bilginizin olmadığı soruları boş bırakma alışkanlığını kazanmalısınız.

» Doğru çözdüğünüzden güvenilir bulunmadığınız sual ve sorular var ise o suali derhal çözmek yerine birkaç tane sual çözdükten sonrasında bakın.

» Uzun paragraftan oluşan soruları “uzun sual zor olsa gerek” yargısında bulunarak o suali okumadan geçmeyin. Paragraf sorularının en mühim özelliği cevabının paragrafın içinde gizli saklı olmasıdır. Imtihan esnasında bazı sorular hakkında negatif yargılara haiz olmamız o suali çözmemizi zorlaştırır. Bilhassa Türkçe testinin paragraf sorularına yargıyla yaklaşılır. Sual kökünün yada metninin uzun oluşu bizim için daha çok ipucu anlama gelir. Bu yüzden uzun metinli sorular aslına bakarsak daha kolay çözülebilen sorulardır. Kısaca bu mevzuda önyargılı olmamamız gereklidir.

» Paragraf sorularında ilkin sual kökünü okursanız paragrafı daha kolay ve kısa sürede anlarsınız. Bu ise suali daha acele çözeceğiniz anlamına gelir.

» Paragraf sorularında ilk olarak suali ondan sonra paragrafı okursanız bu size parçada ne arayacağınız mevzusunda bir avantaj elde edecektir.

» Sayısal sorularda işlemleri kesinlikle kaleminizi kullanarak yapın.

» Alanınızla ilgili olan testlere daha çok süre ve dikkat harcayın. Aslolan puanı bu bölümlerden alacağınızı ihmal etmeyin.

» ÖSYM sınavlarında meydana getirilen en büyük hataların kaydırma, kodlama ve yanlış cevabı işaretleme şeklinde hatalar olduğu göz önünde bulundurulursa, çözdüğünüz her testte bu klasik hataları yapmamaya itina göstermelisiniz.
» Kontrol çözümünde kodlama fazlaca önemlidir. Suali kitapçık üstünde çözmüş olmamız o soruyla işimizin bittiği anlamına gelmemelidir. Suali çözmek kadar optik formuna doğru bir halde kodlamak da önemlidir. Kodlamayı en sona bırakmak fazlaca yanlış bir tutumdur. Kodlama her sorudan sonrasında yapılmalıdır. Kodlamayı sona bırakmak imtihan sonrasında bitkinlik ve dikkat dağınıklığının en üst seviyede olması sebebiyle hatalı yada noksan kodlama riskini arttırır, kaydırma yapmanıza neden olur. Nitekim her yıl %0,5 aday kaydırma sebebiyle mağdur olmaktadır.

» Imtihan esnasında yanınızdaki, önünüzdeki ve çevrenizdeki öğrencilerin hangi testte olduğu, kaç sual cevapladığıyla ilgilenmemelisiniz. Bu sizin dikkatinizi dağıtacağı şeklinde moralinizi de bozacaktır.

» Her kontrol çözümünde süre tutun ve teste başladığınız andan itibaren dış dünya ile iletişiminizi kati. Eğer bunu başarabiliyorsanız sınava da konsantre olabiliriniz anlama gelir.

» Fazlaca malum kontrol çözme tekniklerini öğrenip sınavdan ilkin deneyerek sizin içi en etkili olan yöntemi sınavda kullanmalısınız.

» Fazlaca malum kontrol tekniklerinden biri de turlama tekniğidir. Bu yöntem yardımıyla soruların hepsini görme ve gözden geçirme şansımız oluyor. Cevaplandırmadığımız soruların yanına bir işaret yada simge koyarsak o ikinci turda o soruları bulmak bizim için daha kolay olur.

» Turlama tekniği kullanıldığında, yeniden başa dönüldüğünde süre kaybetmemek için kitap üstündeki soruların yanına kendilerine ilişkin semboller kullanabilirler. Bunlar;
a- Cevabından güvenilir olunan soruya X (çarpı) işareti konulabilir. X 1.
b- İki şıkka indirip de işaretlenmeyen soruya !(ünlem) işareti konulabilir.
c- Süre ayırırsam yaparım denilen soruya + (artı) işareti konulabilir.
d- Boş bırakıp döndüğümde yeniden bakarım denilen soruya daire konulabilir.
e- Asla yapamam dediğiniz soruya elips işareti konulabilir.

» ÖSYS tüm soruları cevaplama mecburiyetimizin olduğu bir imtihan değildir. Biliyorsak cevaplandırmamız normal olarak bir problem oluşturmaz. Sadece cevabı mevzusunda tereddüt ettiğimiz soruları gelişigüzel cevaplandırmak yarar değil zarar verecektir. Unutmamamız ihtiyaç duyulan bir şey var ki her sual her net bizim için önemlidir. Bir net bizi 20.000 kişinin üzerine çıkarabilir yada altına düşürebilir.

» Sual içinde geçen ipuçlarından faydalanmamız gerekir. Bunlar altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, tırnak içende, değildir, olmaz, devamlı, hiçbir süre, tüm, bazen, yoktur, vardır, birbirinden değişik, birbirine benzer, eşdeğer, birden fazla, ayrı ayrı, iç içe, yan yana, ikisi bir arada, ana fikir, yan fikir, benzer fikir, asla, çoğu zaman, bir çok, v.b. ipuçlarıdır.

Başarıyı hedef alın; mükemmel olmayı değil.

Yanlış yapma hakkından vazgeçmeyin; vazgeçerseniz yeni şeyler öğrenme ve gelişme olanağını kaybedersiniz.

Ihmal etmeyin; mükemmeliyetçiliğin arkasında korku yatar. İnsan olduğunuzu hatırlayarak korkularınızı göğüsleyin. Daha mutlu ve etkili bir insan olmuş olursunuz.

Hangi Derste Iyi mi Kontrol Çözmelisiniz?

TÜRKÇE DERSİNİN İÇERİĞİ

Türkçe dersi dil ve anlam bilgisi olmak suretiyle iki temel mevzudan oluşur. Öğrencinin dinleme, okuma ve yazma faaliyetleri ile Türk dilinin tüm özelliklerini öğrenme, kullanma ve bu yolla informasyon edinme, kavrama, çözümleme ve bireşim yapabilme alışkanlığı kazanması bu dersi okumadaki en mühim gerekçelerden birkaç tanesidir. Türkçe dersi kişinin anlama ve yorumlama enerjisini geliştirdiği için bu derste başarı göstermiş olmak, tüm derslerdeki, bilhassa sözel derslerdeki başarıyı pozitif yönde etkilemektedir. Doğru cevabı bulmak suali doğru okumaya, doğru anlamaya ve doğru yorumlamaya bağlıdır.

TÜRKÇE DERSİNE AİT SORULARIN ÖZELLİKLERİ

Türkçede anlam bilgisi soruları yoruma, gramer soruları ise bilgiye dayanır. Yoruma dayalı sorularda öznellikten kaçınmalı, sual kökünde ifade edilenler doğru algılanmalı, paragraftaki giriş, netice ve ana düşünceyi ifade eden ayrıntılara dikkat edilmelidir. Mecazlı ifadeler ve simge sözcükler dikkate alınmalıdır. Data sorularında ise mevzu eksikleri tamamlanmalı, dil bilgisinin temel kuralları bilinmeli, mana ve değerler iyi kavranmalı, varlıklı bir kelime hazinesine haiz olunmalı, terimlerin anlamları iyi bilinmelidir.

Sözcüklerle ilgili sorularda direkt ve dolaylı anlamları anımsama, amaca uygun sözcüğü seçebilme, seçilen sözcüğün yerinde kullanıldığının farkına varma, hangi anlamlarda kullanıldığını belirleme ve sözcüklerin seçilme nedenlerini görme bu tip soruların doğru cevaplarını bulmak açısından önemlidir.

Cümlelerle ilgili sorularda, cümlenin yapı, anlam ve ifade özelliklerini tanıma, dilin işleyiş düzenine uygun cümleler kurabilme, cümledeki anlatılan yargıyı belirleme ve cümlenin seçiliş nedenini görme bu tip soruların doğru yanıtını bulma açısından önemlidir.

Paragraflarla ilgili sorularda ana ve yan düşünceleri belirleme yada ayırma ve ana fikir ile yan fikir arasındaki bağlantıları görebilme, ek olarak düşünceyi geliştirme yol ve biçimlerini tanıma bu tip soruların doğru yanıtını bulma açısından önemlidir.

Türkçe – Edebiyat testi iyi mi çözülür?

  • Türkçe testi çözerken sözcüğü, cümleyi ya da paragrafı yorumla mevzusunda mecaz anlamlara dikkat edilmelisiniz,
  • Gramer terimlerini ezberlemek, dilbilgisi sorularını çözmek için iyi bir yol değildir, terimlerin sözcük ya da cümleyle ilgili mantığını kavrarsanız bu tür soruları kolaylıkla çözersiniz,
  • İmla ve noktalama belli kurallar dahilinde olduğundan söz mevzusu kurallar öğrenmelisiniz,
  • Soruları okurken iyi ve doğru okumaya itina göstermelisiniz; zira bir virgül dahi anlatımda değişimler yapar,
  • Paragraf halindeki sorularda sual kökünü okumadan paragrafa geçmemelisiniz,
  • Gramer soruları temel bilgiler bilinmeden çözülemez, bu yüzden ilkin mevzunun öğrenilmesi sonrasında mevzuyla ilgili testler çözerek mevzuyu pekiştirmelisiniz,
  • Yeni sınavda ek bilgiler isteyen Edebiyat kısmı için de ilkin temel bilgiler edinilmeli ondan sonra sual çözerek pekiştirilmelisiniz.

MATEMATİK DERSİNİN İÇERİĞİ

Matematik biçim, sayı ve çoklukların yapılarını, özelliklerini ve aralarındaki bağıntıları, fikir yöntemiyle inceleyen bir bilimdir. Matematik öğreniminde temel amaç insanlarda doğuştan mevcud düşünebilme kabiliyetini geliştirmektir. Matematik, karşılaşacağımız vakaları ve problemleri inceleyen, araştırma ve karşılaştırma yaparak her mevzuda mantıklı düşünmeyi ve hakikatı bulmamızı elde eden bir bilim dalıdır.

MATEMATİK DERSİNE AİT SORULARIN ÖZELLİKLERİ

Matematik soruları sayılar yardımıyla sorun çözebilme, matematiksel ilişkilerden yararlanabilme ve düşünme kabiliyetini geliştirme niteliklerine haizdir.

Talebe probleminin ne anlama geldiğini kavramak için dikkatli bir halde gerekirse altını çizerek suali okumalı, ilkin fazlaca iyi anlamalı ve çözümü yaparken işlem hatası yapmamalıdır. İşlemin bitiminde kesinlikle çözüm denetim edilmelidir.

Matematiğe ilişkin bazı sorular eleme yada şıkları kullanma yöntemiyle da çözülebilmektedir.
Matematik dersinde bir mevzuyla ilgili fazlaca değişik sual sorulabilir. Aynı şekilde bir probleminin fazlaca değişik çözüm yolları olabilir. YKS’de sorulardaki yanlış yapma ihtimalini en aza indirgemek için mevzularla ilgili mümkün olduğunca fazla ve değişik tarzda sorular çözmek gerekir.

Matematikte sorulardaki hiçbir veri gereksiz değildir. Her veri probleminin çözümünde bir ayrıntıdır. Sorularda her ayrıntıya dikkat etmek gerekir.

Matematik testi iyi mi çözülür?

  • Matematikteki tanımları kavramanız gerekir.
  • Matematikte kuralların, formüllerin, işlem basamakların, ergonomik yöntemlerin bilinmesi gerekir.
  • Kontrol çözerken kesinlikle yanınızda mevzu anlatımlı defteriniz olsun. Testlerde takıldığınız mevzularda size takviye olacaktır.
  • Yeni öğrenilmiş mevzuyla ilgili kontrol çözmeye başlarken en rahat düzeyden başlamalısınız. Rahat düzeyden adım atmak motivenizi arttıracaktır.
  • Her hafta geçmiş konulardan bir tanesini belirleyin ve bu mevzuyla ilgili 2 tane kontrol çözmeniz sizin için yararlı olacaktır,.
  • Mat-2 de alanlara dayalı bilgilerin yoklandığı daha derinliğine bilgilerin bilinmesini lüzumlu kılacak sorulardan oluşmaktadır. Bu bölümden kontrol çözebilmek için lise bir ve lise iki konularının fazlaca iyi kavranması gerekmektedir.
    v Mat-2’de yer edinen mevzular atlanmadan çalışılmalıdır, bu sebeple Mat-2’de bir sual birden fazlaca mevzuyu kapsayabilir. Mesela fonksiyon sorusunun içinde trigonometri de yer alabilir.
  • Soruda verilen her bilgiyi kullanmakta fayda vardır.

GEOMETRİ DERSİNİN İÇERİĞİ

Geometri iki ve üç boyutlu uzayda yüzeyler arasındaki hacim, alan, uzunluk ve açı ilişkilerini inceleyen bir derstir. Bilhassa mühendislik alanında olmak suretiyle her türlü sayısal bilimin temelinde geometri vardır. Tamamen mantık yürütmeye, zeka enerjisini arttırmaya ve ergonomik düşünme kabiliyetini kazandırmaya yönelik bir derstir.
Ek olarak şekillerle düşünmeyi ve işlem yapabilmeyi, üç boyutlu bir fikir yapısı kazandırmayı, geometrik kavramların anlamlarını, birbirleriyle olan ilişkilerini keşfettirmeyi amaçlar.

GEOMETRİ DERSİNE AİT SORULARIN ÖZELLİKLERİ

Geometri dersi biçim ağırlıklı, görmeye dayalı sorulardan oluşur, salt informasyon soruları yoktur. Emsalsiz kati neticeleri vardır. Sorular çözülürken verilerin yanında büyük seviyede yorum gücü ve mantık kullanılır.

Geometride şekilli sorular ağırlıklı olduğundan verilere bakılmalı veriler şekle taşınmalı ve iyi mi kullanılır diye düşünerek çözüme ulaşılmalıdır. Sorudaki hiçbir informasyon gereksiz değildir. Çözüme ulaşmak için tüm verilerin kullanılması gerekir.

Ek olarak talebe, probleminin çözümü için verilen biçim üstünde ilave çizimler yapmış olup destek doğrulardan yararlanmalıdır. Geometri soruları öğrencilerin şekiller içinde ilişki kurabilme kabiliyetine bağlı olarak çözülen sorulardır. Sual ile karşılaşıldığında şekiller arasındaki ilişki ilk bakışta görülemeyebilir. Sorular üstünde sonuca ulaşılamadığı süre, sonradan o sorulara dönerek değişik bir perspektif yakalanmaya çalışılmalıdır.
Geometri testi iyi mi çözülmelidir?

  • Geometri sorularını çözebilmek için her şeyden ilkin matematiğin köklü sayılar, rasyonel sayılar, 1. dereceden ve iki bilinmeyenli denklem çözümleri konularının fazlaca iyi öğrenilmiş olması gerekmektedir,
  • Görülen her mevzu öteki konuların soruları içinde de karşınıza çıkar, dolayısıyla mevzulara fazlaca iyi hakim olmak gerekir,
  • Geometri bir formüller zincirinden fazlaca, kuralları malum bir oyunun oynanması gibidir. Kuralları iyi bilen ve tatbik eden devamlı kazanır. Yalnız kurallar öğrenilerek istenilen netlere asla ulaşılamaz. Kurallar kadar bu kuralların iyi mi uygulanabileceği de önemlidir.
  • Her soruda kurallar ortaya çıkmayabilir, biçim üstünde mevcut ipuçlarını değerlendirerek kuralları siz ortaya çıkartmalı ve uygulamalısınız,
  • Biçim geometri için her şeydir. Soruları çözebilmek için her şeyden ilkin iyi okumalı ve verilenleri eksiksiz olarak şeklin üstüne taşıyabilmelisiniz,
  • Tamamlanmamış alınmış yada muntazam yerleştirilmemiş bir informasyon probleminin çözümünü negatif etkilemektedir.
  • Fazla informasyon ile şekli doldurmamalıyız. Biçim üstüne azca, anlaşılır ve kafi informasyon bulunmalıdır.

FİZİK DERSİNİN İÇERİĞİ

Fizik dersi, Fen grubu dersleri içinde yer edinen, bireylerin sayısal kapasitelerini kullanmalarını gerektiren, yorum ağırlıklı bir derstir.

Vektör terimini, sayısal bazı işlemleri hatta yorum kabiliyetini de içerdiğinden bir fazlaca dersten faydalanır ve bir fazlaca derse ışık meblağ.

Vektör, kuvvet, moment, ağırlık merkezi, rahat makineler, kütle- öz kütle, sıvıların statiği, ısı ve genleşme, hareket, enerji, elektrostatik, elektrik akımı ve optik ÖSS’de çıkan belli başlı fizik konularıdır. Yanlış bir önyargı sonucu öğrenciler tarafınca branş dersleri içinde en zor olarak algılanan derslerden birisi fiziktir. Başarısızlığın temel sebebi de budur. Fizik dersini de öteki dersler şeklinde algılamak gerekir.

Bazı rahat temel esaslar yerine getirildikten sonrasında öğrenilmesi kolay ve zevkli bir derstir.

FİZİK DERSİNE AİT SORULARIN ÖZELLİKLERİ

YKS’deki 45 soruluk fen grubu dersleri içinde 19 sual ile en fazla sual çıkan ders olup bir sayısal öğrencisinin kesinlikle öğrenmesi ihtiyaç duyulan bir derstir. YKS’de çıkan fizik sorularının güçlük derecesini üç gruba ayırabiliriz. %25’i kolay, %50’si düzgüsel, %25’si ise çeldirici özellik taşıyan ve yoruma gereksinim duyulan zor nitelikteki sorulardır. Fizik dersine programlı çalışan bir talebe soruların %75’ini kolaylıkla çözebilir.

Fizik dersinde sıralama soruları, karşılaştırma ve fark alma soruları, oran soruları, ilke soruları belli başlı sual tipleridir.
Fizik soruları çoğu zaman şekilli ve sual metni ile şekilde birbirinin tamamlayıcısı olduğundan her ikisi beraber dikkate alınarak verilen ve istenilen değerler belirlenmelidir.

İlkeli sorularda ilkin sual kökü okunmalı ve ilkeler bu amaca uygun olarak incelenmelidir. Sorulara ezberci mantıkla değil, fikir ve yorumla yaklaşılmalıdır. Sual çözerken mümkünse biçim ve grafik çizerek vaka somutlaştırılmalı ve süre kaybı önlenmelidir. Bilhassa altı çizili, minimum, en fazlaca, kesinlik ve benzeri ifade eden anahtar kelimelere dikkat edilmelidir.

Fizik testi iyi mi çözülür?

  • Sorular çözülürken çözümler kağıt üstünde yapılmalı,
  • Probleminin izahat kısmı ve esas vurgulanan kısmı fazlaca iyi okunmalı,
  • Çözülemeyen sorular için mevzu tekrardan incelenmeli, hatta çözümlü sorulardan, benzer soruların çözüm yöntemi gözden geçirilmeli,
  • Geçmiş mevzular tertipli aralıklarla kontrol çözülerek yeniden edilmelidir.
  • Fen-2 testindeki soruların ağırlıklı olarak Lise 2, Lise 3 fizik dersi müfredatındaki detayları kapsayacak şekilde; detayları kullanmayı ve analitik düşünmeyi gerektirecek informasyon ağırlıklı sorulardan oluşmaktadır. Testleri çözebilmek için informasyon bakımından iyi hazırlanmış, temel ilke ve kuralları iyi kavramış olmak gerekmektedir.

KİMYA DERSİNİN İÇERİĞİ

Kimya dersi, maddelerin yapısını, özelliklerini, birbirleri ile olan etkileşimlerini inceler. Bu dersle, gözlemlerin formüle edilişi, analitik düşünme ve sorun çözme kabiliyeti kazandırılmaya çalışılır. Kimya başlı başına bir bilim olmasına karşın matematik, biyoloji ve fizik dersleri ile de bağlantılıdır. Bu sebeple YKS’de çıkan bazı kimya soruları biyoloji ve fizik mevzularını da kapsamaktadır. Eğer matematik dersinde başarı göstermiş iseniz kimya dersinde de başarı göstermiş olmanız kuvvetle muhtemeldir. Bilhassa trigonometri, denklem kurma, grafikler ve türev şeklinde matematiğe ilişkin konuların, bağıntı ve formüllerin iyi öğrenilmesi kimya dersine ilişkin çalışmalarınızda işinizi kolaylaştırır.

KİMYA DERSİNE AİT SORULARIN ÖZELLİKLERİ

Kimya dersi mevzuları kendi içinde bağlantılı olmasının yanında, matematik, fizik ve biyoloji dersleri ile de ilişkilidir. Bu yüzden kimya sorularında zorlanabilirsiniz. Zorlanmamanız için kimya dersi ile bağlantılı terim, kavram, formül, ilke ve birimlerin anlam ve içeriklerini iyi bilmeniz gerekmektedir.

Lise 1 ve lise 2. sınıfta işlenen kimya mevzularından detay isteyen sual gelebilmektedir. Öteki tüm derslerde olduğu şeklinde kimya sorularının da doğru çözülebilmesi için, konuların iyi bilinmesi, birbirleri ile karıştırılmaması ve sorular okunurken vurgulamalara dikkat edilmesi gerekir. Bunun için; “iki katına çıkarılırsa” ,” aynı sıcaklıkta” , “eşit mollerde” , “ısı iki katına çıkarılırsa”,.. şeklinde ayrıntılara dikkat edilmelidir.

Kimya testi iyi mi çözülür?

  • Probleminin izahat kısmı ve esas vurgulanan kısmı fazlaca iyi okunmalı,
  • Çözülemeyen sorular için mevzu tekrardan incelenmeli, hatta çözümlü sorulardan, benzer soruların çözüm yöntemi gözden geçirilmeli,
  • Kimya sorularına önyargılı yaklaşmamalısınız, günlük hayatla iç içe olduğundan zevkli hale getirebilirsiniz,
  • Sınavın ikinci grup testleri, bilgiye dayalı yorum ve işlem sorularını içmektedir. Bu bölümde bilgiye dayalı çözümleme ve bireşim soruları ile karşılaşacaksınız,
  • Konuların unutulmaması için tertipli olarak geçmiş konulardan kontrol çözülerek yeniden etmelisiniz.

COĞRAFYA DERSİNİN İÇERİĞİ

Coğrafyanın araştırma ve araştırma mevzusu yeryüzünde görülen olayların karşılıklı sebep netice ilişkileridir. Mesela dünyanın şekli ve hareketleri, harita bilgisi, iklim ve naturel nebat örtüsü, yer şekillerinin oluşum ve tesirleri, nüfus ve yerleşme, ekonomik coğrafya ve Türkiye coğrafyası, naturel ve beşeri olayların tanınması ve bunların insanoğlu üstündeki etkilerini araştırır.

COĞRAFYA DERSİNE AİT SORULARIN ÖZELLİKLERİ

Coğrafya soruları; genel ve beşeri coğrafya bilgilerinin ölçülmesi ve yorumlanması, sebep netice ilişkilerinin kurulması, olayların Türkiye ve dünya üstündeki dağılışı, ülke ve bölge ekonomisine etkilerinin ölçülmesi şeklinde mevzu ve kavramları içermektedir. Coğrafya soruları çözülürken; bazı soruların cevabı sual metinlerinin içinde gizlidir, bu husus dikkate alınmalı ve sual kökleri dikkate alınmalıdır. Her sual içinde coğrafyanın bir mevzusunda kullanılabilecek temel bir informasyon içinde ne olduğu olabileceği düşünülerek bu bilgiler not alınmalıdır. Bilhassa tablo ve grafikli sorularda öğrenciden şekli yada istatistiki detayları yalnız yorumlaması istenir ve sual köklerindeki olumlu-olumsuz ifadelere dikkat edilmelidir.

Genel olarak coğrafya sorularında 5 sual her öğrencinin yapabileceği, 5 sual orta düzeyde öğrencinin yapabileceği, 3 sual iyi öğrencilerin yapabileceği, 3 sual ise fazlaca iyi öğrencilerin yapabileceği sorulardan oluşmaktadır. Bundan dolayı 13 – 14 sual genel olarak yapılmalıdır. Tablo ve grafikli sorularda verilen bilgilere dikkat edilmeli ve seçeneklerle ilgisi kurulmalıdır. Mesela tablo yada grafikte oran verilmişse seçeneklerde buna dikkat etmeliyiz. Bundan dolayı oran ile miktar ayrı ayrı şeylerdir. Üretim ile verim de aynı şeyi ifade etmez. Bundan dolayı tablo ve grafiklerde verim, oran, miktar, nüfus artışı ve nüfus miktarı şeklinde kavramlara dikkat edilmelidir.

Coğrafya testi iyi mi çözülür?

  • Probleminin ne istediği iyi anlaşılmalı, pozitif ya da negatif olduğu tespit edilmelisiniz,
  • Her seçeneğin doğru yanıt olduğu düşünülerek tüm seçenekler iyi okunmalısınız,
  • Coğrafya dersi tarih, felsefe şeklinde bir toplumsal ders değildir. Yalnız informasyon ile hareket edildiğinde lüzumlu başarıya ulaşılamaz. Bilhassa yorum, grafik okuma ve rahat sayısal özellikler bilmelisiniz,
  • Tablo, grafik sorularında verilen bilgilere dikkat edilmeli ve seçenekler ile ilgisini kurmalısınız,
  • Suali okuduğunuz süre soruyla ilgili hiçbir fikriniz yoksa bile kesinlikle seçenekleri okuyun. Seçeneklerdeki bilgiler sizi kimi zaman doğruya götürebilir. Mesela seçeneklerde üç ya da dört seçenek aynı özelliği ifade edip, benzer şeyler olabilirler. O süre hiçbirisi doğru yanıt olması imkansız,
  • Doğru cevaba ulaşmak için seçeneklerin elenmesi yöntemi coğrafya dersi için oldukça geçerlidir, iki seçeneğe inmiş olduğu süre, ilk kabul edilen seçeneğin işaretlenmesinde sakınca yoktur,
  • Sınavdan ilkin dünya ve Türkiye haritalarını incelemekte yarar vardır, mühim naturel ve beşeri olayların yerlerini bilinmeniz sizin için yararlı olacaktır,
  • Ed.-Sos.-2 testlerinde, soruların direkt informasyon ölçen sorular şeklinde olmayacağı, informasyon gerektiren sadece kavrama düzeyini ve analitik düşünceyi de ölçen sorular sorulmaktadır. Bu yüzden bu alanla ilgili bolca sual çözülmelisiniz, bu sayede hem öğrenilen bilgiler pekişir hem de kavrama düzeyi ve analitik düşünmeyi sağlama gelişecektir

TARİH DERSİNİN İÇERİĞİ

Tarih geçmişte yaşanmış vakaları, sebep-sonuç ilişkisi içinde inceleyerek bugüne ışık tutan bir bilim dalıdır. Tarihin aslolan amacı, bugünü düne bağlamak, günümüz vakalarını, geçmiş olayların ışığı altında yorumlamaktır. Geçmişteki mühim vakaları o günün koşulları içinde değerlendirir ve güncel vakaları inceleyen bilim dallarına yol gösterir. Bu dersin içeriğindeki mevzular gözlem ve gözlemden uzak, bulgu ve belgelere dayanılarak kronolojik olarak incelenir.

TARİH DERSİNE AİT SORULARIN ÖZELLİKLERİ

  • Paragraf soruları cevabı paragrafta bulunan sorulardır.
  • Yalnız ön informasyon amacıyla verilip bizlerden yorum istenen sorulardır; bu sorularda paragrafla seçenekler içinde bağlantı kurulması gerekir böylece yorum gücümüz yoklanır.
  • Herhangi bir kavramla ilgili gelen sorulardır.
  • Öncüllü sorular birbirine fazlaca yakın, çeldirici seçeneklerin yer almış olduğu ve kavramların iyi anlaşılabilmesine dönüktür. Bu tip sorular öğrencinin bilhassa bilgiyi çözümleme gücüne, akıl yürütme, yorumlayabilme kabiliyetine ve dikkatli okuyarak sual kökünde istenilene varabilme enerjisini ölçen sorulardır.
  • Data soruları öğrencide mevcud daha ilkin almış olduğu bilgilerin doğruluğunu ölçmeye yarayan sorulardır.
  • Dikkati ölçen sorular ise bilhassa öğrencinin; probleminin mevzuyu ele alışı bakımından doğru yanıtını seçmesine yönelik, dikkat ve bilgiyi kullanabilme gücüne haiz türden sorulardır.

Tarih testi iyi mi çözülmeli?

  • Tarih dersi kolay öğrenildiği kadar kolay da unutulan bir ders olma hususi durumunu taşır. Ezber gücüne dayalı bir ders sanılması yanlış bir kanıdır. Bu yüzden geçmiş konuların belli aralıklarla tekrarıyla beraber tertipli bir halde kontrol çözmelisiniz,
  • Soruları çözerken probleminin izahat kısmı ve esas vurgulanan kısmı fazlaca iyi okunmalısınız,
  • Sorular dikkatli okunmalı, probleminin mantığı kavranılmadan çözüme geçilmemelisiniz,
  • Çözülemeyen sorular için mevzu tekrardan gözden geçirilmeli, hatta çözümlü sorulara, benzer soruların çözüm yöntemlerine bakılmalısınız,
  • Soruların pozitif yada negatif olduğuna dikkat edilmelisiniz,
  • Sual okunurken, ipucu olabilecek notların altı çizilmelisiniz,
  • Kontrol çözerken eleme yöntemi kullanılabilirsiniz,
  • Kesinlikle ilk seçeneğe bakıp da onun doğru bulunduğunu diğerlerini okumamazlık etmeyiniz.

FELSEFE DERSİNİN İÇERİĞİ

Felsefe dersi mevzu dağılımı bakımından ikiye ayrılır:
a) Felsefe Zamanı
b) Dizgesel Felsefe

Felsefe dersini öğrenmenizin amacı; en genel olarak size düşünme kabiliyeti kazandırıp yorum gücünüzü geliştirmektir. Ek olarak size önyargısız ve hoşgörülü olmayı öğretir. Felsefe dersi sorgulama, eleştirme, değerlendirme yapma ve kavrama kabiliyetini de sizlere kazandırır.

FELSEFE DERSİNE AİT SORULARIN ÖZELLİKLERİ

Felsefe soruları çoğu zaman paragraf tipli sorulardır. Bu yüzden okuma ve anlama ile ilgili problemlerinizi ilk olarak halletmelisiniz. Suali anlamadan seçeneklere geçmemelisiniz. Değişik gelen, bilinmeyen kelimelerin altı çizilip kesinlikle anlamlarını öğrenmelisiniz. Sorular çözülürken ilkin sual kökünü okumalı, arkasından paragrafa geçmelisiniz. Sözel ifadeleri güçlendirmek, yorum enerjisini arttırmak, mantıklı ve dizgesel düşünmeleri sağlamak bakımından felsefe sorularının çözümü önemlidir.

Felsefe testi iyi mi çözülür?

  • Felsefe testi Türkçedeki paragraf sorularına benzer nitelikler taşır. Soruları çözerken ilk olarak suali, ondan sonra paragrafı okuyarak suali cevaplamalısınız.
  • Paragrafta verilen mühim bilgilerin altını çizerek yanıtlamanız size süre kazandıracaktır.
  • Sual kalıplarına, soruda vurgulanmak istenilene dikkat etmelisiniz.
  • Sos-2 testinde, her birinin ortalama oranı % 17 olan sosyoloji ve mantıktan 5’er sual yer alacaktır. Psikoloji, sosyoloji ve mantıktan çıkacak olan soruların açıklanmış olduğu suretiyle informasyon gerektiren, kavramaya ve analitik düşünceye dayalı sorular olmaktadır.

BİYOLOJİ DERSİNİN İÇERİĞİ

Biyoloji, canlıları inceleyen bir bilim dalıdır. Canlılara ilişkin olan vakaları pozitif bilim metotlarıyla açıklamaya çalışır. Biyoloji, yaşamsal vakalar içinde ilişki kurup yaşamı kolaylaştırır. Sebep-sonuç ilişkileri kurarak yaşamı kavrama ve edinilen bilgilerden faydalanarak problemleri çözmeye çalışır. İşte hepsi biyoloji öğrenmenin temel amaçlarıdır.

Biyoloji öğretiminin sonucunda canlılar, sistemler, rahat anlamda yaşam ve onu oluşturan unsurlar kavratılır ve bunlar ergonomik hayatta kullanılabilecek veriye dönüştürülür. Biyoloji dersi informasyon ağırlıklı olması sebebiyle anlatımın yanında grafik, biçim, tablo ve şema ile desteklenerek yorum yaptırılan, muhakeme ve karşılaştırma gerektiren, ezberle öğrenilemeyecek, fazlaca mühim bir fen bilimleri dersidir. Bazı ünitelerin biyolojide temel olması sebebiyle ilerleyen ünitelere erişince temel konuların yeniden gözden geçirilmesi gerekir.

BİYOLOJİ DERSİNE AİT SORULARIN ÖZELLİKLERİ

Sorular genel anlamda tablo, grafik yorumlama, biçim okuma, informasyon ve muhakeme gerektiren sorulardır. Biyoloji soruları çözülürken ilk olarak sual kökü okunmalı, tablo, grafik, biçim, izahat ve sual verileri ondan sonra incelenmelidir. Bazı sorular ince detay içermekte, bazıları ise birkaç mevzuyu kapsamaktadır. Bu yüzden biyoloji müfredatındaki tüm mevzuları bilmek gerekir.

Probleminin içeriğine bakılırsa yanıtımız seçeneklerde aranır, verilen informasyon doğrultusunda eleme yolu kullanılır. Sual çözümünde dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan, soruda sizden ne istendiğini ve seçeneklerde ne verildiğini tam ve doğru olarak anlamaktır. Bu da Türkçe’yi kavrama gücü ve dikkatle doğru orantılıdır. Biyoloji dersine ilişkin ÖSS sorularının anlaşılması fazlaca sayıda ve değişik içeriklerde sual çözmekle mümkündür.

Biyoloji testi iyi mi çözülür?

  • Sual içindeki şekillere dikkat etmelisiniz,
  • Fazlaca uzun olan sorular sizi korkutmamalı, bu sebeple biyolojide en kolay olduğu söylenen sorular uzun olanlardır,
  • Probleminin esas vurgulanan kısmına dikkat etmelisiniz,
  • Soruda verilen bilgilerin hepsini kullanmalısınız,
  • Fen-2 testindeki soruların daha fazlaca bilgiye dayalı bulunduğunu unutmamalısınız,
  • Konuların unutulmaması için tertipli olarak geçmiş konulardan kontrol çözülerek yeniden etmelisiniz,

SINAVDA VE ÖNCESİNDE HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ

Sınavda süratli okumak öğrenciye hem süre hem de daha azca yorularak daha çok sual yapma fırsatı verir. Okuma hızımızı çoğaltmak için şu tekniklere dikkat etmemiz gerekir:

  • Okunacak materyalle göz arası minimum 30 santimetre olmalıdır.
  • Dudaklar kıpırdatılmamalıdır.
  • Soruları okurken başka şey düşünmemeliyiz. O tür düşünceler için kendimize başka süre ayırmalı ve o zamanda düşüneceğimiz yönünde kendimize telkinde bulunmalıyız.
  • Fazlaca parlak ve yetersiz ışıkta okuma yapılmamalıyız. Işığın geliş yönü sol arkadan olmalıdır.
  • Kafamızı hep aynı seviyede tutulmalıyız. .İleri geri sallamamalıyız. Dik oturulmalı, sağa, sola yada öne fazla eğilmemeliyiz. Bu durumlar gözümüzün fazlaca acele yorulmasına ve satırlar içinde kaymalara sebep olabilir.
  • Okurken kesinlikle kılavuz olarak kalem kullanmalı fakat okunan her kelimenin altını çizmemeliyiz. Fazlaca mühim kelimelerin ve ip uçlarının altını çizmemiz yeterlidir.
  • Okuma yaparken gözlerimizi bazen dinlendirmeliyiz. Okuma yaparken gözlerimizi ara sıra kapatıp kaldırıp uzak cisimlere bakmalıyız.
  • Gözlerin ara sıra açılıp kapatılması göz kaslarının dinlenmesini ve baş ağrısını önleyecektir. Okuma esnasında belli zamanlarda kısa süreli aralar vermemiz gerekir. Ayrıca kan dolaşımını hızlandıracak teknikler (ayağa kalmak, elleri sallamak, boyunu hareket ettirmek vb.) kullanılmalıdır.
  • Okuma gayemizin olması okuma hızımızı artıracaktır. Ne okuduğumuzu, ne bulmak istediğimizi bilerek okumalıyız.
  • Okunacak araç-gereç hakkında daha ilkin bildiklerimizi aklımızdan geçirmemiz yararlı olacaktır.
  • Okuma mekânındaki ısı sıcaklığı ne fazlaca soğuk ne fazlaca sıcak olmalıdır.
  • Kelimeleri tek tek okuma yerine gruplandırarak okumalıyız. Süratli okuma anlamı kolaylaştırır, daha azca yorulmamıza sebep olur, dikkatimizi daha fazlaca toplamamıza yarar.

“Bana bir sorun ve 1 saat süre verilse bu sürenin 45 dakikasını problemi anlamaya, 10 dakikasını çözüm yolları üretmeye, 5 dakikasını çözmeye ayırırım”. (Einstein )

Etkin okuma

Daha etkili ders çalışabilmek ve kontrol çözebilmek için izlenecek yöntemlerden biri de etkili okumadır.

Etkili okuma beş basamaktan oluşur:

İzle: Çalışılan bölümün süratli bir halde gözden geçirilmesi. Mevzu ile ilgili ön hazırlık yapılması. (Bu göz gezdirmenin amacı, mevzu hakkında genel bir düşünce edinmektir).

Sor: Göz gezdirilen mevzu ile ilgili sorular çıkarılmalı ve sorular bir kağıda yazılmalıdır.( Ne , nerede, ne süre, iyi mi, niçin ve kim sorularıyla detayları desteklemek.)

Oku: Bu aşamada, çıkartılan sorulara yanıt bulmak amacıyla okunmalı ve cevaplar yazılmalıdır.( Mevzuyu sorular oluşturacak şekilde okumak)

Anlat: Bu aşamada ise kitap ve defterler kapatılmalı, yalnız sual ve cevapların bulunmuş olduğu kağıda göz atılarak soruların cevapları yüksek sesle anlatılmalıdır.( Oluşturduğunuz soruları kendi kendinize sorup cevaplandırmak.)

Tekrarla: Çıkarılmış olan sual ve cevaplar süratli bir şekilde yeniden edilmelidir.
Etkili öğrenmenin gerçekleşmesi için etkili ve süratli okuma, yeniden yapma, etkili dinleme, bilgili not alma ve hafızaya yerleştirme fazlaca önemlidir. (Öğrendiğiniz detayları yeniden etmek)

TURLAMA TEKNİĞİ

Üniversite imtihanı için sistemli ve sabırlı bir emek verme fazlaca mühim; sadece uzmanlar, hususi taktiklerin de yararına dikkat çekiyor. Bu yöntemle hataları en aza indirip kendinize avantaj sağlayabilirsiniz.

YKS’de kullanılacak minik tekniklerle başarı oranını çoğaltmak mümkün oluyor. En verimli imtihan tekniğini araştıran uzmanlar turlama tekniğiyle süre tasarrufu sağlanabileceğini anlatıyorlar.

Sınavda Süre Niçin Yetmez?

Sınavda zamanı iyi kullanmak başarıyı arttıran temel faktörlerdendir. Fakat bir çok talebe, bunu bilmesine karşın sınavlarda zamanı doğru kullanamamak en fazlaca karşılaşılan problemlerin başlangıcında gelmektedir.

Sınavda zamanı doğru ve etkin kullanamama sebepleri:

1. Sınavdaki kolay ve zor kontrol sorularının puansal değerinin aynı olmasına karşın pek fazlaca talebe zor soruları çözmenin, daha çok puan getireceği düşüncesiyle, zor sorulara takılıp, kalmış olarak daha çok süre harcar. Bunun sonucu olarak sınavda başarısızlığa uğrar.
2. Sınava hangi testten başlanacağının bilinmemesi de süre harcamanıza yol açan öteki bir faktördür. Genel kaide olarak, sınava en başarı göstermiş olabileceğiniz testten başlamanız gerekir.
3. Sınavdaki uzun yada karmaşık şeklinde görünen sorular için fazlaca fazla süre harcamak, yeniden yeniden okumak meydana getirilen öteki yanlışlıklardandır.
4. Sorulardaki “uyarıcılara” dikkat etmemek, suali kavramanızı zorlaştırır. Bu da suali çözmeniz için ihtiyaç duyulan sürenin uzamasına niçin olur.
5. Sınavda ” Turlama tekniği ” kullanmamak, sıralı çözüm yolunu benimsemek şeklinde faktörler sınavda zamanı etkili kullanmanızı negatif yönde etkisinde bırakır.

TURLAMA TEKNİĞİ NEDİR VE SİZE NE KAZANDIRIYOR?

Sınavda yanıtlanacak tüm testlerde, birinci turda, yanıtı kolayca bulunabilecek soruların ilk olarak çözülerek süre alıcı ve zor soruların ikinci tura bırakılmasına TURLAMA TEKNİĞİ denir.

Talebe birinci turda yanıtladığı düzgüsel, kolay ve fazlaca kolay sorularla averaj bir puan elde etmeyi sağlarken, ikinci turda çözeceği zor sorularla, puanı daha da yükseltme şansına haiz olmaktadır. Bir Testteki Fazlaca Kolay, Kolay Ve Düzgüsel Soruları 1.Turda Çözerek Diğerlerini 2.Tura Bırakmak Başarı Oranınızı Mühim Derecede Yükseltir.

ZOR SORUYA TAKILMAYIN

Sınavda dönemin yetmemesinin en mühim sebebi, sıralı çözüm yapma alışkanlığıdır. Sıralı çözüm alışkanlığı, öğrencinin yeterince kuvvetli olmasa dahi, sorularda zor – kolay ayırımı yapmadan ve bir sual başına düşen puan değerinin aynı olduğuna dikkat etmeden soruları sırayla çözmesidir.

Turlama Tekniğinin tam tersi olan bu çözüm yolunda, talebe, zor ve uğraştırıcı sorulara takılıp gereğinden fazla süre yitirmektedir.

Talebe puanını yükseltmek için, her testin fazlaca zor bir sorusuna ayrılan sürede, aynı testin 5 kolay sorusunu yanıtlamayı tercih etmelidir.

Sadece belirli bir süre geçtiğinde sual çözülemiyorsa bırakılmalı, imtihan bitiminde, süre artarsa yeniden o soruyla uğraşılmalıdır.

Uzmanlar ilk olarak kolay soruların çözümünün yapılması gerektiği üstünde duruyor. Rehber öğretmenler, başarısı onlarca defa kontrol edilen turlama tekniğinin imtihan esnasında kesinlikle kullanılmasını öneriyor.

ÇÖZÜME HANGİ TESTTEN BAŞLAMAK DAHA DOĞRUDUR?…

Testlerin çözüm sırası öğrenciden öğrenciye farklılık gösterir. Mühim olan, talebe için zamanlama ve verim açısından en uygun çözüm sırasını, yıl içinde yapmış olduğu kontrol çözümü emek harcamaları ile bulmasıdır. Sınavda testleri hangi sıra ile çözeceğinizi ve her birine ne kadar süre ayıracağınızı deneyerek belirleyin. Böylece sınavda sizin için ideal zamanlamayı uygulamaya alışırsınız.

  • Evde süre tutarak sual çözün, süre sınırlamasına alışın ve hızlanın.
  • !Sınava girmeden ilkin zamanınızı iyi mi kullanacağınız mevzusunda plan yapın.
  • En başarı göstermiş olunan testten adım atmak, sınavın başlangıcında, her öğrencide belirli bir düzeyde bulanan imtihan kaygısının da denetim altına alınmasına destek olacaktır. Öğrencinin başarı göstermiş olacağı testte hata yapma olasılığı azalacağından, ürkü ve coşku ortadan kalkacak ve talebe dikkatini yoğunlaştırabilecek moral bulacaktır. Bu kendinize olan güveninizi sağlar, imtihan kaygısını gidermenize destek sağlar. Zor soruları ikinci tura bırakın.
  • Turlama tekniği ile hata oranını düşürürken süre kazanırsınız”. Kolay sorulardan başlamaktan kasıt öğrencinin en iyi olduğu alandan sual çözmeye başlamasıdır.

Kontrol İçerisindeki Soruların Güçlük Düzeyleri Birbirinden Farklıdır. Sadece Kazandırdıkları Puan Aynıdır. Zor Sorulara Fazla Puan Verilmez. Bir Testin %70’ini Oluşturan Kolay ve Düzgüsel Zorluktaki Soruları Çözebilirsiniz.

1 soruya 1 dakika süre ayırmanız icap ettiğini ihmal etmeyin. Sorularla inatlaşırsanız sonlarda yer edinen yapabileceğiniz sorulara zamanınız yetmez.

Turlama Yöntemi; Yaptığını Yap, Yapamadığını Geç Mantığına Dayanır.

  • Bir suali okudunuz hakkında hiçbir fikriniz yok ilk turda bu soruyla asla uğraşmadan geçin.
  • Suali okudunuz çözümünü biliyorsunuz ki fakat çözüm yolu uzun ve sizi uğraştıracak vaktiniz alacaktır bu şekilde soruları da ilk turda geçmeniz gerekir.
  • İki şıkka indirdiğiniz soruları da ilk turda geçin ikinci turda bu şıkları daha sıhhatli değerlendirme imkanınız olacaktır.
  • Okuduğunuzda daha fazlaca süre alacağını ve zor bulunduğunu düşündüğünüz soruların yanına işaret koyun.
    Bir sonraki soruya geçtiğinizde hala önceki çözemediğiniz suali düşünmeyin.Sorularda oyalanmadığınız için zamanınız kalacaktır, bunu düşünerek kendinizi rahatlatın.
  • Öte taraftan hakkında hiçbir bilginiz olmayan soruları yanıtlamayın. Rastgele işaretleme yapmak size zarar verir.
    Beyninize sorular bir kere okuma hakkı verin ve bunu alışkanlık haline getirin.soruları bir kere okuma alışkanlığı sizin daha dikkatli olmanızı elde edecektir.Bunu bir örnekle açılayalım ,Diyelim elinizde on halka var ve bizlerden demir çubuğa geçirmemiz istense ,beynimiz şöyleki düşünecektir, “senin elinde on halka var kısaca on hakkın var istediğin şeklinde kullanabilirsin iyi mi olsa birini demir çubuğa geçirirsin.” Fakat elimizde bir halka olsa ve bizlere bir hak verilse biz bu halkayı atarken beynimiz şöyleki diyecektir.” Senin tek hakkın var başka hakkın yok bu hakkı iyi kullan ve dikkatli ol..”
  • Soruların güçlük derecesini belirleyen uzunlukları, şekilli oluşları ya da karmaşık görünmeleri değil, yalnız içerikleridir. Bir sual belirli bir süre içinde çözülemiyorsa bırakılmalı imtihan bitiminde süre artarsa yeniden o soruya dönülmelidir ve soruları sırayla çözme alışkanlığından vazgeçilmelidir.

İndir ⇒
Test-Cozme-Teknikleri-Sunusu.pptx (5 indirme)

(Toplam: 7, Bugün: 1 )

Site Footer