Toplumcu gerçekçilik, 20. yüzyılda ortaya çıkmış, insanı toplumsal ilişkileri içinde ele alan, toplumsal dünyadaki gerçekleri ve çarpıklıkları saptayan, sergileyen ve tüm bunlara toplumcu dünya görüşü doğrultusunda çözüm arayan güzel duyu, felsefi ve ideolojik deposu Marksizm olan siyasal ve sanatla alakalı bir duruştur.
Toplumcu Gerçekçiliğin Temel Özellikleri:
Toplumsal Sorunlara Odaklanma: Toplumcu gerçekçilik; toplumdaki eşitsizlik, adaletsizlik, yoksulluk, sömürü benzer biçimde sorunları ele alır. Bu sorunların nedenlerini ve neticelerini derinlemesine inceler.
Derslik Çatışması: Marksist ideolojiden etkilenen toplumcu gerçekçilik, toplumdaki derslik çatışmalarını ve bunların insan yaşamı üstündeki etkilerini vurgular. Eserlerde çoğu zaman işçi sınıfının, köylülerin ve ezilenlerin yaşamı ve mücadeleleri mevzu edilir.
Gerçekçi Betimleme: Toplumcu gerçekçi eserler, gerçekçi bir bakış açısıyla yazılır. Vakalar, kişiler ve mekanlar, gerçek dünyadaki benzer biçimde detaylı ve canlı bir halde betimlenir.
Toplumsal Değişime İnanç: Toplumcu gerçekçilik, sanatın toplumu değişiklik yapma gücüne inanır. Eserler, okuyucuyu bilinçlendirmeyi, harekete geçirmeyi ve daha adil bir cemiyet için savaşım etmeye teşvik etmeyi amaçlar.
“Sanat cemiyet içindir” Anlayışı: Toplumcu gerçekçiler, sanatın halka yetişmesi ve halkın sorunlarını dile getirmesi gerektiğine inanır. Sanat eserleri, halkın anlayabileceği bir üslupla ve mütevazi bir üslupla yazılır.
Maddeci Dünya Görüşü: Toplumcu gerçekçilik, Marksist felsefenin temel ilkelerinden önde gelen maddeci dünya görüşünü benimser. Bu görüşe gore, maddi koşullar insan bilincini ve toplumsal ilişkileri belirler.
Toplumcu Gerçekçiliğin Edebiyattaki Yeri:
Toplumcu gerçekçilik, bilhassa 20. yüzyılın ilk yarısında edebiyat üstünde büyük bir tesir yaratmıştır. Bu akımın etkisiyle yazılan romanlar, öyküler, şiirler ve tiyatro oyunları toplumdaki sorunları geniş kitlelere ulaştırmış ve toplumsal bilincin oluşmasına katkıda bulunmuştur.
Toplumcu Gerçekçiliğin Mühim Temsilcileri:
Toplumcu gerçekçilik, günümüzde de edebiyat ve sanat dünyasında tesirini sürdüren mühim bir akımdır.
Ek olarak bakınız ⇒ Toplumcu Gerçekçi Edebiyat Akımı ve Özellikleri
Nur – Mustafa KutluTür:RomanYazar:Mustafa KutluYayınlanma Zamanı:Dergah YayınlarıYayınevi:2016ISBN:9789759954499KarakterlerNur: Mimar, tasavvufa ilgi duyan genç bir bayan. Yaşamı…
Yuvamız, gezegenimiz aslen düşündüğümüzden oldukça daha kalabalık olabilir mi? Yeni bir emek harcama, insanları “saymak”…
Google, en akıllı suni zeka modeli olan Gemini 2.5'i tanıttı. Şirket, ilk sürüm olan Gemini…
Çamaşır makineleri yalnız haftalık giysiler, çarşaflar ve havlular için değil, oldukça daha fazlası için kullanılabilecek…
Windows XP, Microsoft'un yaygın olarak kullanılan işletim sisteminin en beğenilen sürümlerinden biriydi. Bilhassa, üstünde yemyeşil…
Köpekbalıkları, tarih süresince sessiz avcılar olarak biliniyordu. Belgesellerde, popüler filmlerde ve hatta uzmanlar içinde bile,…