1. TOPRAK ANA KONUSU
Toprak Ana, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov‘un 1963 senesinde piyasaya çıkan romanıdır.
Roman, İkinci Dünya Savaşı (1939 – 1945) esnasında muharebede üç oğlunu, kocasını ve gelinini kaybeden bir kadının toprakla yapmış olduğu söyleşiyi konu alıyor.
2. TOPRAK ANA ÖZETİ:
Tolunay genç bir köylü kız evladıdır ve Savankul’a gönül verir ve evlenirler.Tek idealleri vardır. O da kendi topraklarını sürebilecekleri kendilerine kafi gelecek bir tarladır.
Evliliğin peşinden Tolunay üç adam çocuk doğurur. Bu çocuklar zaman içinde büyürler ve bu sırada Savankul köye ilk traktörü getirir. Artık toprak daha kolay işlenmektedir. Çocuklar büyüdüklerinde en büyükleri olan Kasım babası şeklinde biçerdövercilik hayata geçirmeye adım atar. Muslubeg çiftliğin komsomolunda yazman olarak çalışyordu. En küçükleri olan Caynak şehirde okuyor, öğretmen olmaya çalışıyordu.
Kasım Aliman isminde güzel bir kızla evliliğe ilk adımını atmıştı. Hala traktörle çalışıyordu. Tolunay bu halinden fazlaca mutluydu. Bundan ddaha mutlu olamayacağını düşünüyordu. Günler bu şekilde gecerken bigün savaşın patlak verdiği haberi öğrenilir. Tüm köylerden orduya insanoğlu çağırılıyordur ve Kasım’da askere çağırılır. Onun peşinden Savankul ve Muslubeg’de askere giderler. Evde yalnız Tolunay, Aliman ve Caynak kalmıştır. Artık tüm köylüler cephedeki askerler için çalışıyorlardır.
Harp sürerken Caynak da evdekilerden habersiz askere gider. Savaşın sebep olduğu açlık ve sefalete köylüler zor dayanmaktadır. Birgün Savankul ve Kasım’ın cephede şehit oldukları haberi gelir. İki hanımda bu haberle yıklırlar. Bir süre sonrasında Caynak’ın da muharebede kaybolduğu haberi gelir.Yeni hayatlarında artık birer dul kadındırlar. Tolunay gelini için üzülmektedir. Kocasını kaybeden Aliman kendisini fazlaca yanlız hisseder. Ayrıca köylerine bir çoban gelmiştirve Aliman’la bu çoban içinde bir ilişki yaşanır. Aliman hamile kalır.
Herşeye karşın Tolunay gelinine sahiplenir. Aliman’ın karnını şişmesini görmemezlikten gelir. Aliman bu halinden fazlaca utanmaktadır. Bir gece Aliman’ın yatağından kalktığını gören Tolunay Aliman’nın doğum yaptıpını görür. Doğumda zorluk çeken Aliman’ı kasabaya götürmeye çalışırken çocuk doğar fakat Aliman ölür.
3.TOPRAK ANA ANAFİKRİ:
İnsanlar doğaya ve toprağa haiz çıktıkça, toprak onların rızkını verecektir.
4. ROMANDAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
TOLUNAY: Kitabın ana kahramanıdır. Gençliğinde fazlaca güzel ve çalışkan bir kadınmış.
SAVANKUL: Kara bıyıklı esmer bir yiğit. Azimli ve çalışkan.
KASIM: Babasın benziyor. Karısını seven iyi bir evlat.
MUSLUBEG: Ağabeyi şeklinde o da babasına benziyor. Müzikten hoşlanan bir insan.
CAYNAK: Daha fazlaca annesine benziyor.
ALİMAN: Genç, esmer bir dağ kızı.
Microsoft, 1980'lerde piyasaya sürdüğü iki program Paint ve Notepad'e, aradan geçen 40 senenin arkasından suni…
"Woke" terimi, süre içinden ilk anlamından oldukca değişik bir halde evrim geçirdi. Geleneksel olarak baktığımızda…
[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…
Tüm dünyada gözler ABD seçimlerine çevrildi ve kesinleşmemiş sonuçlara gore Cumhuriyetçilerin talibi Donald Trump seçimden…
Türkiye Suni Zeka İnisiyatifi’nin (TRAI) düzenlemiş olduğu Türkiye Suni Zeka Zirvesi bu yıl yedinci kez…
Yavaş bir bilgisayar, derhal her insanın üretkenliğini engellemiş olan ve boş yere gecikmelere yol açan…