Turiste yaya geçidinde kamyon çarptı! (Neden basit bir kuralı uygulayamıyoruz?)

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bir kamyon, yaya geçidinden geçen yayaya çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan ve yaralanan hanım, hastanede tedavi altına alındı. Yaralının 69 yaşındaki Almanya uyruklu bir gezgin olduğu öğrenildi.

Yaralı hanım, 112 Sıhhat ekibinin vaka yerindeki müdahalesinin peşinden hastaneye kaldırıldı ve meydana getirilen ilk kontrollere nazaran dirimsel tehlikesi bulunuyor.

Güvenlik kamerasından edinilen görüntülerde, sağ şeritten gelen minibüsün yavaşlayarak yayaya yol verdiği fakat kamyon sürücüsünün hız kesmediği ve hanıma çarptığı net olarak görülebiliyor.

Kazanın peşinden kamyon sürücüsü gözaltına alındı.

Yayanın geçiş üstünlüğü

Yaya ve okul geçitlerinde geçiş üstünlüğü yayaya ilişkin, kaide bu mevzuda net. Şundan dolayı yaya geçitleri yayaların trafikte güvenli bir halde karşıya geçmesini sağlamak ek olarak bu geçişler esnasında kargaşa çıkmasının önüne geçmek amacıyla yerleştirilmekte. O nedenle sürücüler yaya geçitlerinde durmak ve yol vermek zorunluluğuna haiz.

2024 Yılı Trafik İdari Para Ceza Rehberi’nde bu kabahat, şu şekilde tanımlanıyor:

Görevli bir şahıs yada ışıklı trafik işareti bulunmayan sadece trafik işareti yada levhalarıyla belirlenmiş yaya yada okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak, var ise buralardan geçen yada geçmek suretiyle bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermemek.

Bu suçun cezası ise gene 2024 yılı itibarıyla 3 bin 135 lira. Doğal olarak bunun yalnız yaya ve okul geçidinde yayaya yol vermemenin cezası bulunduğunu anımsatmakta yarar var.

Hatta devrin Edirne Güvenlik Müdürü Ali Kemal Kurt 2019’da mevzuyla ilgili verdiği bir demecinde, “Yaya geçidinden geçmek isteyen yaya var ise araçlar duracak, yaya geçecek. Aslına bakarsak bu kuraldı fakat fazlaca bilinmediği ve uygulanmadığı için açık açık kanuna yazıldı” demişti.

Pek fazlaca Avrupa ülkesinde yayaların yaya ve okul geçitlerinde geçiş üstünlüğünün olduğu ve trafiğe çıkan neredeyse her insanın bu mevzuda duyarlılık sahibi olduğu malum. “Yola adımımızı attığımız anda otomobiller duruyor” klişesinin deposu da bu ülkeler…


Sosyal medyada gündem olmuştu: ‘Kaza yapan’ direksiyon hocası meğer kaza yapmamış!


Hatta o şekilde ki Almanya ve İsviçre benzer biçimde ülkelerde yayaların kendilerine ayrılan bu geçitler dışındaki noktalardan karşıya geçmesi yasak. Avrupa ülkelerinin genelinde de yolların yayaları bu noktalardan geçmeye teşvik edecek şekilde tasarlandığı biliniyor.

Ek olarak yayaların da karşıya geçerken trafik ışıkları ve yaya geçitlerini kullanma zorunluluğu bulunduğunun da altını çizelim. Bir de gerek devletimizde gerek Avrupa’da ya da başka yerde araçların tam olarak durduğundan güvenilir olmadan yola adım atmamakta yarar var. Ilkin güvenlik!

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer