Kategoriler: Genel

Üst düzey özelliklere sahip orta seviye bir laptop

Lenovo Slim 7 14 (ya da öteki adıyla Lenovo Yoga Slim 7 14), açıkçası orta düzey bir laptop olarak beklentilerimizi aşmayı başardı. 1500 dolar altı “göreceli olarak erişilebilir” fiyatına karşın Slim 7 14, fazlaca daha pahalı laptoplarda gördüğümüz premium özellikleri de bünyesinde barındırıyor.

Oldukça iyi bir OLED ekran, yazı yazması keyifli bir klavye ve etkisinde bırakan bir performansa haiz bir laptopla karşı karşıyayız. Günlük kullandığımız Lenovo Yoga 9i, her ne kadar Slim 7 14’ten daha pahalı olsa da, ikisi içinde tercih yapsak Slim 7 14’ü seçerdik.

Doğal ki muhteşem bir laptop diye bir şey yok (en azından hemen hemen). Slim 7 14’le ilgili değişiklik yapmak istediğimiz şeyler de var, fakat gene de orta düzey bir seçenek için beklentilerimizi aştı.

Lenovo Slim 7 14 fiyatı ve özellikleri

İncelemesini yaptığımız Slim 7 14’ün 1174 dolar bir fiyat etiketi bulunuyor ve özellikleri şu şekilde:

  • Intel Core Ultra 7 155H işlemci
  • Dahili Intel Arc grafik ünitesi
  • 32GB RAM
  • 1TB SSD depolama
  • 14 inç’lik 1920×1200 çözünürlüğünde olan OLED ekran

Eğer bu konfigürasyon birazcık pahalı kaçtıysa, laptopun Intel Core Ultra 5 125H işlemci ve daha azca bir belleğe haiz olan (16GB RAM şeklinde) bir modeli de mevcut. Bu model ise Lenovo’nun resmi sitesinde 1041 dolar fiyat etiketiyle satışa sunulmuş.

Lenovo Slim 7 14’te hoşumuza gidenler

Lenovo’nun yeni Slim 7 14 laptopunun bir sürü ilgi çekici özelliği var, bunlardan biri de kontrol ettiğimiz en iyi klavyelerden birine haiz olması.

Bağımlılık yaratan klavye

İlk tuş basımından itibaren Lenovo Slim 7 14’ün klavyesi kalbimizi çaldı. Bu klavyede yazmak hem keyifli hem de rahat. Öyleki ki günlük laptop olarak kullanma isteğimiz dağları aştı diyebiliriz.

Fotoğraf: Sarah Chaney / Mashable

Laptopun büyük ve arka aydınlatmalı tuşları, 1.5 mm’lik basım uzaklığı ve tatminkar bir geri bildirim sunuyor ve kontrol ettiklerimiz içinde en iyilerden biri.

İlgi çekici ekran

Slim 7 14’ün büyüleyici bir ekranı var ve bunun büyük sebebi de OLED olması. 1920×1200’lük WUXGA çözünürlüğüyle en azından 1080p’den bir tık daha iyi. 16:10 ekran oranı da bilhassa ofis çalışanları için daha çok alan sunuyor.

Fotoğraf: Sarah Chaney / Mashable

Yaptığımız testte ekranın canlılığı ve muhteşem dengesi bizi büyüledi. Maksimum ışıkta canlı ve aşırı parlak olmasına karşın, ekrandakilerin gerektiğinde fazla doygun görünmediğini de söylememiz gerek.

Etkisinde bırakan performans

Bilgisayarın fiyatını gördüğümüzde, üst düzey bir performans göstermesini beklemiyorduk. Sadece Lenovo bizi bu mevzuda şaşırttı.

Fotoğraf: Sarah Chaney / Mashable

İncelediğimiz bu Slim 7 14 konfigürasyonu, 32GB RAM ve 14. nesil Intel Core Ultra 7 155H işlemci barındırıyor. Doğrusu Intel’in en yeni ve en iyi modellerinden biri kullanılmış.

Deneyimimizde bu donanım bizlere bir sürü açık Chrome sekmesi, Spotify ve fotoğraf düzenleme yazılımı içinde yüksek akıcılık olarak karşımıza çıktı.

Her ne kadar deneyimimiz oldukça akıcı olsa da, Slim 7 14’ü bir de Geekbench 6 testine doğal olarak tuttuk. Testte laptopun çoklu çekirdek skoru, bu yıl Windows’lu laptoplarda gördüklerimiz içinde en üstte yer alanlardan biriydi. Kontrol sonucu için Geekbench 6 bölümümüze bakabilirsiniz.

Yalnız bir noksan haricinde görkemli giriş/çıkış tercihlieri

Göreceli olarak erişilebilir bir fiyata haiz olan Lenovo Slim 7 14’ün görkemli çeşitlilikte giriş/çıkış yuvaları bulunuyor. Laptopun sol tarafında iki tane USB-C (Thunderbolt 4) girişi ve bir tane HDMI 2.1 çıkışı yer ediniyor. Öyleki ki HDMI 2.1 çıkışı, Lenovo’nun daha pahalı olan Yoga 9i modelinde bulunmuyor bile.

Fotoğraf: Sarah Chaney / Mashable

Cihazın sağ tarafında bir tane USB-A 3.2 yuvası, 3.5 mm’lik kulaklık/mikrofon girişi, güç tuşu ve web kamerası açma/kapama tuşu bulunuyor. Bununla beraber akıllı telefonunuzun SIM kart çıkarma iğnesini kullanarak, bu bölümde bulunan Lenovo Reset Recovery anahtarını da açmanız mümkün.

Fotoğraf: Sarah Chaney / Mashable

Keşke Lenovo, Slim 7 14’ün USB-C yuvalarından birini şarj etmek kolay olsun diye sağa koysaymış. Bu sebeple cihazın şarj kablosu bir çok laptoptan daha kısa.

Alüminyum kasa parmak izlerini dayanıyor

Slim 7 14’ün alüminyum kasası dayanıklı, dokunma hissiyatı hoş ve kim bilir en iyi özelliği de parmak izlerine dayanıklı olması.

Fotoğraf: Sarah Chaney / Mashable

Laptop kapalıyken gün ışığında eğip baktığımızda etrafa dağılmış birkaç iz gördük, sadece bunun haricinde düzgüsel kullanımda fazlaca göze çarpmıyorlar.

Bunun haricinde Slim 7 14’ün satılmış olduğu tek renk olan Ay Grisi’ni oldukça beğendik. Lenovo’nun öteki renk seçenekleri de bu modelde olsaydı kötü olmazmış.

Tek elle açılabilen tasarım

Web kamerasının üstündeki hafifçe çıkıntı yardımıyla Slim 7 14 tek elle kolayca açılabiliyor. Menteşeler hissedilmiyor ve laptopu hızlıca açsanız bile alt taraf havaya kalkmıyor.

Lenovo Slim 7 14’le ilgili “yönetim eder” dediklerimiz

Lenovo Slim 7 14’le ilgili bizi etkilemeyen fakat hayal kırıklığı yaratmayan noktalar da yok değil

İyi ses kalitesi

Laptop hoparlörleri fena olmalarıyla ünlüdür. Sadece Lenovo Slim 7 14’ün ses kalitesinden etkilendik. Fakat yanlış anlamayın; ses kalitesi olağan dışı seviyede değil, fakat akıllı telefonunuzun hoparlörünmden ve kontrol ettiğimiz birçok laptoptan fazlaca daha iyi.

Fotoğraf: Sarah Chaney / Mashable

Slim 7 14, iki tane Dolby Atmos sertifikalı hoparlörle haiz. Hoparlörlerin laptopun üstünde yer alması da ek bir güç sağlıyor. Ses standardını kontrol etmek için Ariana Grande’nin “Supernatural” şarkısını Spotify’dan oynattık.

Her ne kadar Ariana’nın vokalleri net olarak duyuluyor. Yüksek ve düşük tonlar da şarkıya yapısını kazandırıyor sadece atmosferi üreten sesler ne yazık ki bu hoparlörlerden gelmiyor.

Eğer elimizdeki Yoga 9i’nin dönebilen Bowers & Wilkins soundbar’ı olmasaydı, ses kalitesinin düşük bulunduğunu anlamayabilirdik bile. Doğrusu öteki laptoplara nazaran bu laptopun ses kalitesi {hiç de} kötü değil.

Yeni hususi Microsoft Copilot tuşu

Microsoft Copilot’u kullanın ya da kullanmayın, yeni Windows laptopunuz büyük olasılıkla ona ayrılmış hususi bir tuşla gelecek. Bu tuş da klavyenin sağında yer edinen ek Ctrl tuşunun yerine konumlandırılmış.

Fotoğraf: Sarah Chaney / Mashable

Açıkçası sorunumuz, Copilot hususi durumunun kendisiyle değil. Copilot soruları süratli ve kolay yanıtlamakta, bir e-postanın dilini düzenlemede yada karmaşık maddeleri basitleştirmekte oldukça kullanışlı. Sadece ekranın sağ altına tıklayarak ya da bir klavye kısayoluyla (Windows tuşu + C) ile kolayca ulaşabildiğimiz bir özellik için başlı başına bir tuş lüzumlu miydi?

Lenovo Slim 7 14’le ilgili sevmediklerimiz

Laptopun sağ tarafında bir USB-C girişi olmamasının haricinde bizi rahatsız eden fazlaca azca şey bulunuyor.

Şarjı fazlaca uzun dayanmıyor

Laptopun 8 saatlik pil ömrü, tüm bir emek verme gününü çıkarabiliyor. Sadece Intel’in yeni Core Ultra 7 155H işlemcisinin daha verimli olmasını bekliyorduk. Her ne kadar Slim 7 14’ün pili hızlıca tüketen bir OLED ekranı olsa da, benzer bir halde gene OLED ekrana haiz olan HP Spectre x360 14, pil testinde bu laptoptan 3 saat daha çok dayanabildi.

Fotoğraf: Sarah Chaney / Mashable

Pil ömrü bölümünde Lenovo Slim 7 14 ve HP Spectre x360 14’ün detaylı neticelerini görebilirsiniz.

Kısa şarj kablosu

Slim 7 14’ün şarj kablosunun, prize giden kalınca ve laptopta giden ince bir kablosu yok. Doğrusu oldukça kısa bir kablo var.

Kabloyu uzatıp prizden USB-C bağlantısına kadar ölçtüğümüzde ortalama 1.7 metre bulunduğunu gördük. Yoga 9i’nin kablosu ise 2.8 metreye kadar ulaşıyor. Bu da neredeyse 1 metre daha kısa bir kabloyla uğraşmanız icap ettiğini gösteriyor.

Lenovo Slim 7 14’ün Geekbench 6 skoru

Genel işlemci performansını ölçen Geekbench 6’da Lenovo Slim 7 14, etkisinde bırakan bir çoklu çekirdek skoruna imza attı: 12,267

Fotoğraf: Sarah Chaney / Mashable

Bu da şimdiye kadar 2024 senesinde kontrol ettiğimiz en kuvvetli Windows laptop olan HP Spectre x360 14’ün almış olduğu 12955’ten ufak bir farkla daha azca. Ayrıca belirtelim, her iki laptopun da işlemcisi Intel Core Ultra 7 155H.

Lenovo Slim 7 14’ün pil ömrü

Lenovo Slim 7 14’ün pil ömrünü kontrol etmek için ekran parlaklığı maksimum şekilde PCMark 10’un Çağdaş Office testini çalıştırdık. Pil tam olarak 8 saat 11 dakika süresince dayandı.

Karşılaştırmak gerekirse, fazlaca daha yüksek çözünürlüğünde olan bir OLED ekrana shaip olan HP Spectre x360 14, aynı testte 11 saat 27 dakikaya ulaştı.

Lenovo Slim 7 14’ün web kamerası

Bir çok laptopta bulunan grenli 720p web kameralarının aksine Slim 7 14’ün 1080p web kamerası, şaşırtıcı netlikte görüntü sağlıyor.

Fotoğraf: Sarah Chaney / Mashable

Doğal ki bir tek 1080p çözünürlüğe haiz bir kamera ve yakınlaştırınca flu ve bozulmuş görüntü sunuyor. Sadece testimizde yüzün ve saçların çevresi, öteki kameralara nazaran oldukça netti ve renkler doğru görünüyordu.

Lenovo Slim 7 14’ü almaya kıymet mi?

Bu araştırma esnasında aklımıza takılan aslolan sual, “Bu laptop iyi mi bu kadar ucuz olabilir?”di.

Bu fiyat aralığında gördüğümüz laptoplarda 1080p’lik LED ekranlar, 8 yada 16GB RAM, başarısız klavyeler, fena hoparlör ve web kamerası kalitesi buluyoruz. Sadece Lenovo’nun Slim 7 14’ünde 1920×1200 çözünürlükte OLED ekran, etkisinde bırakan 32GB RAM, hafifçe yükseltilmiş klavye tuşları ve averajdan daha iyi web kamerası ve hoparlör bulabiliyorsunuz.

Her ne kadar pilin birazcık daha uzun dayanmasını istiyor olsak da, 8 saatlik pil ömrü de o denli fena değil. Ek olarak süratli şarj desteği yardımıyla de hızlıca pil ömrünü geri kazanabiliyorsunuz. Laptopla ilgili can bunaltıcı tek mevzu, şarj kablosunun kısa olması ve bir tek tek taraftan takılabilmesi. Bu ufak problemler haricinde Lenovo Slim 7 14, orta seviyede bulabileceğiniz bir mücevhere benziyor.


Sarah Chaney’nin incelemesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

3 saat ago

‘Mini Ay’ kadim dostumuz Ay’ın bir parçası mıydı?

Yakın bir vakit sonrasında Dünya'ya veda edecek olan 'Mini Ay' aslen insanoğlu Dünya'da dolaşmaya başladıktan…

3 saat ago

Babil’in En Zengin Adamı Özeti ve Konusu

Babil’in En Varlıklı Adamı – George S. Clason Tür:KitapYazar:George S. ClasonYayınlanma Zamanı:2018Yayınevi:Butik Mevzusu Kitapta Babil’de…

9 saat ago

Instagram’daki önerilerden sıkıldınız mı? Yeni algoritma özelliği ile tanışın

Çoğunlukla genç Instagram kullanıcıları, kendileri için uygun bir profil olmayan Instagram fenomenlerine yada hesaplarına rastladıktan…

10 saat ago

MacBook’a Netflix indirme nasıl yapılır?

Netflix, geniş film, dizi, belgesel ve program arşivine haiz en iyi çevrimiçi gösterim platformların içinde…

17 saat ago

Rüya Özeti, Konusu ve Karakterleri

Rüya – Ivan Sergeyeviç Turgenyev Karakterler Anlatıcı: Hikâyenin merkezinde yer edinen anlatıcı, adı verilmemiş bir…

17 saat ago