Uzaktan çalışmada bugün: ‘Fare oynatan’ teknoloji kullananlar yakayı ele verdi!

Pandemi döneminde birçoklarımız evden çalışmak zorunda kaldık. Her ne kadar bu durum çalışanlar için birçok kolaylık elde etmiş olsa da, işverenler için de sıkıntılar da oluşturduğu oldu. Bu sıkıntılardan biri de, uzaktan çalışanların kendilerini “çalışıyor” benzer biçimde göstermesini elde eden çeşitli yazılımlar.

Bloomberg‘in haberine bakılırsa geçtiğimiz ay içinde ABD Finans Sektörü Düzenleme Kurumu’na (FINRA) meydana getirilen açıklamalarda, tanınmış bankacılık ve sigorta şirketi Wells Fargo’nun yapmış olduğu soruşturmada minimum bir tertipli çalışanın, bilgisayarlarında üretkenliği yansılamak etmek için cihazlar yada uygulamalar kullandığı tespit edildi ve bu çalışanlar işten çıkarıldı.

FINRA’nın açıklamalarında bu çalışanların araçları uzaktan çalışmada kullanırken yakalanıp yakalanmadıkları ise net olarak belirtilmedi. Sadece işten çıkarılan kişilerin, Wells Fargo’nun “servet ve yatırım yönetimi kısmı”nde çalmış olduğu söyleniyor.

Bahsi geçen araçlar ve yazılımlar, aslen uzun süredir bulunuyordu. Bilhassa de çevrimiçi oyunlarda kullanılan bu tür vasıta ve yazılımların, pandemi döneminde evden çalışanlar için işe yaraması, kullanım oranında büyük bir artışa sebep oldu. “Fare oynatıcılar” yada “fare titreticiler” adında olan bu aygıt ve uygulamalar, siz farenize dokunmanıza gerek kalmadan, belli aralıklarla bilgisayarın imlecini hareket ettiriyor ya da klavyenizdeki tuşlara basılmasını yansılamak ediyor.

Malum bir “mouse-jiggler” ya da fare titretici.

Birçok şirket de ellerindeki yazılımlarla bu girdileri takip ederek, uzaktan çalışanların hakkaten bilgisayar başlangıcında olup olmadıklarını denetim edebiliyorlar. Pandemiden sonrasında bu “düzmece üretkenlik” yazılım ve cihazlarının artışıyla, denetim mekanizmaları da gelişim gösterdi. Şirketlerin kullandıkları yazılımlar da artık belli düzenlerde meydana getirilen hareketleri algılayabiliyor ve çalışanın yazılım/aygıt kullandığını anlayabiliyor.

Doğal ki bunun karşısında bu düzmece üretkenlik yazılımları da gelişiyor. Şu demek oluyor ki yarışın kazananı yok. Sadece firmalar için bu yazılımları saptamak için ihtiyaç duyulan önlemlerin de günden güne gelişmesi gerekecek.


The Verge’ün haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer