“Dark Web Raporu” kısa sürede hepimiz için parasız olacak ve evet, önemsemelisiniz. Her ne kadar adıyla birazcık acayip dursa da bu özellik, Google’ın oldukça işe yarayan bir güvenlik aracı.
Daha ilkin bir tek Google One üyelerine hususi olan hizmet, temmuz ayı içinde tüm Google hesabı sahiplerine açılacak. Ayrıca isterseniz de daha kolay bir versiyonu şu anda kullanımda.
Google’ın Dark Web Raporu nedir?
Dark Web Report, dark web’i (yalnızca belirli yazılımlarla erişilebilen gizli saklı, aranamayan ağlar) kişisel bilgileriniz için tarar: ad, fizyolojik adres, telefon numarası, e-posta adresi.
Google’ın Dark Web Raporu ne vakit her insana açılacak?
Bu değişiklikle ilgili Google’ın sağlamış olduğu tüm data, bir destek sayfasındaki tek bir cümleye dayanıyor ve 2024 Temmuz sonunu işaret ediyor.
Kimler Google’ın Dark Web Raporu’nu kullanabilir?
Son kullanıcılara yönelik Google Hesabı’na haiz olan bir çok kullanıcı bu özelliği kullanabilecek. Kurumsal hesaplar ise bu özelliğe erişemeyecek.
Bununla beraber bir çok web kullanan ülke vatandaşları özelliği kullanabilecek olsa da Rusya, Çin, Cenup Afrika ve Yeni Zelanda benzer biçimde ülke vatandaşları bu özellikten yoksun olacaklar.
Dark Web Raporu iyi mi kullanılır?
Mashable’ın Temmuz başındaki testinden itibaren parasız kullanıcılar, Dark Web Raporu hizmetinin bir parçası olan Dark Web taramasını başlatan bir Google One sayfasına gidebiliyordu. Sayfanın başlığında “Gmail adresinizin dark web’de olup olmadığını görün” yazıyor. Sağ alt köşedeki “Taramayı çalıştır” yazan düğmeye tıklayın.
Eğer şanssızsanız (bir çok şahıs benzer biçimde siz de şanssız olacaksınız) aşağıdaki fena haberi alacaksınız:
Bir başlıkta “Bilgileriniz dark web’de bulunmuş oldu” yazacak ve peşinden e-posta adresinizi içeren veri ihlallerinin sayısı belirtilecektir. Bu, e-posta adresinizin yada Google hesabınızın kimlik bilgilerinin sızdırıldığı anlamına gelmez, bir tek bir sızıntıya dahil oldukları anlamına gelir. Bu e-posta adresi, e-posta adresinizle ilişkili tamamen değişik bir internet sayfasındaki yada hizmetteki başka bir hesabın kimlik bilgileriyle (muhtemelen gizyazı dahil) beraber sızdırılmış olabilir.
“Tüm neticeleri görüntüle” seçeneğine tıkladığınızda, bilgilerinizi içeren tüm ihlallerin bir listesini görmüş olacaksınız. Bilhassa e-posta adresiniz uzun süredir sizdeyse, bu sayının ne kadar olabileceği mevzusunda sınır yok.
Şu anda, Dark Web Raporu hala kullananların ücretli bir Google One hesabı oluşturmasını gerektiriyor. Muhtemelen bir tek bu yüzden Google One’a kaydolmamalısınız. Şu sebeple bu özellik kısa sürede parasız olacak. Sadece kaydolmanızla beraber aşağıdaki özelliklere de kavuşuyorsunuz:
- Varsayılan olarak adınız, doğum tarihiniz ve Gmail adresinizin yanı sıra fizyolojik adresinizi, ek e-posta adreslerinizi ve telefon numaranızı ekleme seçeneğini de içeren dark web seyretme profilinizi oluşturma.
- Dark web veri ihlallerinde tüm bu verilerle ilgili eşleşmeler için Google’ın arama neticelerini alma.
Dark Web Raporu sonuçlarınızla ne yapacaksınız?
Sızdırılmış şifreleriniz için:
- Şifrelerinizi bir an ilkin değiştirin.
- Bir gizyazı yöneticisi programı edinin.
Sızdırılmış e-posta adresleriniz için:
- Bankacılık yada kişisel verilerinizle bağlantılı olanlar benzer biçimde kırılgan hesaplarınız sızdırılmışsa, yalnızca kırılgan kullanım için ayrı bir e-posta adresi oluşturmayı düşünün. Bu adresin varlığını son aşama gizli saklı tutun.
Öteki sızdırılmış bilgiler için (adres, doğum zamanı vb.):
- Valla üzgünüz, bilgileriniz artık internette.
Dark Web Raporu’nun parasız versiyonuna iyi mi erişebilirsiniz?
Gene bilgilerin sınırı olan olarak sunulduğunu belirtelim.”Temmuz sonunda” bu hizmet parasız olduğunda myaccount.google.com adresi muhtemelen bu değişikliği yansıtacak ve Dark Web Raporu hususi durumunun Google’ın “Hakkınızdaki sonuçlar” kısmına entegre edileceği bildiriliyor.
“Hakkınızdaki sonuçlar” ayrı bir Google hizmeti olup, insanlara kendileri hakkında hangi bilgilerin çevrimiçi olarak aranabileceği mevzusunda bir dereceye kadar denetim sağlamayı amaçlıyor. Dark web, tanımı gereği aranamaz olduğundan, daha ilkin bu kısma dahil edilmemişti.
Mike Pearl’ün makalesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.