Kategoriler: Genel

Windows 10 nasıl hızlandırılır? İşte en etkili 13 yöntem

Yavaş bir bilgisayar, derhal her insanın üretkenliğini engellemiş olan ve boş yere gecikmelere yol açan sinir bozucu bir durum. Her neyse ki Windows 10 işletim sistemli bilgisayarınızı hızlandırmak ve performansını optimize etmek için büyük donanım yükseltmelerine gereksinim duymanıza gerek kalmayacak şekilde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunuyor. Bu yazı ile bilgisayarınızı tekrardan sorunsuz çalıştırmanıza destek olacak en etkili yöntemlerden bahsedeceğiz.

Windows 10 Bilgisayarı Hızlandırma Yolları

Disk Alanını Paklayın

Bilgisayarınızın durağan(durgun) diskinde zaman içinde gereksiz yada geçici dosyalar birikecektir. Bu gereksiz dosyaları temizleyerek disk alanını boşaltabilir, bilgisayarınızın daha süratli ve verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Windows 10 yada 11 işletim sistemlerinde, “Disk Temizleme” adlı yerleşik bir vasıta mevcut. Bu özelliğe erişebilmeniz için Başlat menüsünü açın, “Disk Temizleme” şeklinde arama yapın ve temizlemek istediğiniz sürücüyü seçin. Bu sürücü genel anlamda C: sürücüsüdür.

Sürücüyü de seçtikten sonrasında vasıta, çeşitli dosyaları temizleyerek boşaltabileceğiniz alanın miktarını hesaplayacaktır. Temizlemek istediğiniz kısımları, mesela Geçici dosyalar, Geri Dönüşüm Kutusu şeklinde bölgeleri işaretleyin ve temizleme işlemini başlatmak için “Tamam” tıklayın.

Kullanmadığınız Programları Kaldırın

Kullanmadığınız yada oldukca ender kullandığınız programlar, disk alanınızın mühim bir kısmını kaplayarak bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Kullanmadığınız programları kaldırmak için Denetim Paneline yada Ayarlar’a giderek sisteminizdeki yükü hafifletebilir ve sisteminizi daha süratli hale getirebilirsiniz.

Denetim Paneline (Windows) yada Ayarlara (Windows 10) Erişim

Windows

  • Başlat menüsüne tıkladıktan sonrasında listede karşınıza çıkacak “Denetim Paneli”ni bulun. Açmak için üstüne tıklayın.
  • Denetim Paneli’nde, “Programlar” bölümünü bulduktan sonrasında “Program kaldır”a tıklayın.

Windows 10

  • Başlat menüsündeki dişli simgesine tıklayarak yada aynı anda Win + I tuşlarına basarak Ayarlar menüsünü açın.
  • Ayarlar penceresinde “Uygulamalar”ı seçin.

Yüklü Programları Gözden Geçirin

Bu işlemle beraber bilgisayarınızda yüklü olan tüm programların bir listesini görmüş olacaksınız.

Kullanılmayan Programları Belirleyin

Program listesini dikkatlice inceledikten sonrasında artık kullanmadığınız yada ihtiyacınız olmayan programları belirleyin. Bunu yaparken de aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz:

  • Kullanım sıklığı: Aylardır kullanmadığınız bir program, kaldırmanız en için en ideal olanıdır.
  • Amaç: Geçmişte işinize yarayan ve artık bir anlamı kalmayan bir programın kaldırılmasının zamanı gelmiş anlama gelir.

Programları Kaldırın

  • Kaldırmak istediğiniz programın üstüne tıklayın ve peşinden görünen “Kaldır” yada “Sil” seçeneğine tıklayın.Kaldırma işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları izleyin.

Bu İşlemi Gerektiği Kadar Tekrarlayın

Yüklü programlar listesinden geçin ve kaldırmak istediğiniz öteki programlar için yukarıdaki adımları tekrarlayın.

Bilgisayarınızı Tekrardan Başlatın

Gereksiz programları kaldırdıktan sonrasında kaldırma işlemini tamamlamak ve değişikliklerin etkili olmasını sağlamak için bilgisayarınızı tekrardan başlatın.

Başlangıç Programlarının Sayısını Sınırlandırın

Otomatikman bilgisayarınızı her açtığınızda birçok program, sisteminizin kaynaklarını tüketir ve önyükleme süresini yavaşlatır. Bilgisayarınızın başlangıç hızını mühim seviyede artırabilecek kolay bir adımla, başlangıç programlarınızı yönetmek için Vazife Yöneticisi yada Sistem Yapılandırma aracını kullanabilirsiniz.

Vazife Yöneticisini Kullanın (Windows)

Windows

  • Ctrl + Shift + Esc yada Ctrl + Alt + Delete tuşlarına basın ve “Vazife Yöneticisi”ni seçin.
  • Başlangıç esnasında başlatılan programların listesini görüntülemek için “Başlangıç” sekmesine gidin.

Gereksiz Başlangıç Programlarını Tanımlayın

Bilgisayarınızla otomatikman süregelen programlara göz atın. Tertipli olarak kullanmadığınız yada sisteminizin emek vermesi için lüzumlu olmayan programları bulun. Bu programlar için örnek vermemiz gerekirse oldukca azca kullandığınız yazılımlar için söyleşi uygulamaları, bulut depolama istemcileri yada güncelleme yöneticileri olabilir.

Başlangıç Ögelerini Dönem Dışı Bırakma yada Etkinleştirme

  • Yönetmek istediğiniz programın üstüne sağ tık yapın ve başlangıç esnasında başlatılmasını önlemek için “Dönem Dışı Bırak”ı seçin.
  • Yine etkinleştirmek istediğiniz programlar içinse gene sağ tık yapın ve bu sefer “Etkinleştir”i seçin.

Sistem Yapılandırmasını Kullanın (Windows)

Windows

  • Çalıştır kontakt kutusunu açmak için Win + R tuşlarına basın, “msconfig” yazın ve Enter tuşuna basın.
  • Başlangıç programlarını görüntülemek ve yönetmek için “Başlangıç” sekmesine gidin.

İstenmeyen Programların İşaretini Kaldırın

Başlangıçta çalıştırmak istemediğiniz programların tarafındaki kutucuğa tıklayarak işareti kaldırın. Bunu yaparken dikkatli olun ve yalnızca başlangıç için kesinlikle lüzumlu olmadığından güvenilir olduğunuz programları dönem dışı bırakın.

Uygula ve Tekrardan Başlat

Lüzumlu değişimleri yaptıktan sonrasında “Uygula”ya, peşinden “Tamam”a tıklayın. Yaptığınız değişikliklerin en süratli şekilde tesir etmesi için bilgisayarınızı tekrardan başlatın.

RAM’inizi Yükseltin

Yetersiz RAM (Random Access Memory), bilgisayarınızın hızını etkilemesi ve çoklu görevleri yerine getirmesi açısından oldukça önemlidir. Sisteminizin birden oldukca görevi aynı anda işleyebilmesini sağlamak için RAM’inizi yükseltmeyi düşünebilirsiniz. Bu da Windows 10 bilgisayarınızın performansında ve tepki süresinde iyileşme elde edecektir.

Bir Virüs Taraması Yapın

Virüsler, sistem kaynaklarını kullanarak bilgisayarınızın hızını mühim seviyede yavaşlatabilir. Zararı dokunan programları saptamak ve kaldırmak için güvenilir bir antivirüs yazılımı kullanarak geniş kapsamlı bir fena amaçlı yazılım taraması gerçekleştirin. Bu işlemle beraber yalnızca bilgisayarınızın hızını artırmakla kalmayacak, bununla birlikte güvenliğini de güçlendirmiş olacaksınız.

İşletim Sisteminizi ve Sürücülerinizi Güncelleyin

İşletim sisteminizi ve sürücülerinizi güncel tutarsanız, bilgisayarınızın sorunsuz çalışmasını ve en iyi performansı elde etmesini elde etmiş olmuş olursunuz. Üreticilerin internet sayfalarını ziyaret ederek yada Windows Update şeklinde yerleşik araçlar kullanarak son olarak güncellemeleri yükleyin.

Web Tarayıcınızı Optimize Edin

Web tarayıcıları (Chrome, Safari, Opera şeklinde), genel sistem performansını etkileyerek yoğun bir kaynak tüketimine olabilir. Bu sebeple tarayıcınızın önbelleğini paklayın, gereksiz uzantıları dönem dışı bırakın yada kaldırın. Ek olarak tarayıcınızı son olarak sürüm olacak şekilde tertipli olarak güncellemek, Windows 10 bilgisayarınızın verimliliğini artırmanıza destek olacaktır.

Durağan(durgun) Diskinizi Birleştirin

Durağan(durgun) diskinizdeki dosyalar her geçen gün parçalanacağından dolayı daha yavaş okuma ve yazma hızlarına neden olur. Disk performansını çoğaltmak için dosyalarınızı tekrardan düzenlemek ve optimize etmek için yerleşik defragmentasyon (disk birleştirme) aracını kullanın. Bu kolay yöntemden faydalanarak daha süratli bir bilgisayar kullanmanıza katkıda bulunabilir.

Yerleşik Disk Defragmenter’ı Kullanın (Windows)

Windows

  • Başlat menüsünü açın ve “Diskleri Birleştir ve Optimize Et”i arayın. Görünen sonucu seçin.
  • Disk Birleştirme penceresinde, bir sürücü sıralaması görmüş olacaksınız. Birleştirmek istediğiniz sürücüyü seçin (ilk etapta C: sürücüsü) ve “Optimize Et”e tıklayın.

Sürücünüzü Çözümleme Edin

Disk birleştirme işlemine devam etmeden ilkin, sürücünüzdeki parçalanma düzeyini değerlendirmek için “Çözümleme Et”e tıklayın. Bu vasıta, sürücünüzün optimize edilmesi gerekip gerekmediği hakkında bir rapor sunacaktır.

Disk Birleştirme İşlemini Başlatın

Çözümleme, parçalanmış bir sürücü gösteriyorsa, işlemi başlatmak için “Optimize Et” yada “Diskleri Birleştir”i seçin. Bu vasıta, dosyaları tekrardan düzenlemeye başlayarak, daha iyi performans için daha bitişik hale getirecektir.

Tamamlanmasını Bekleyin

Disk birleştirme için ihtiyaç duyulan süre, sürücünüzün boyutuna, parçalanma düzeyine ve bilgisayarınızın hızına bağlıdır. İşlemin kesintisiz olarak tamamlanmasına izin vermek önerilir.

Neticeleri Denetim Edin

İşleminiz tamamlandıktan sonrasında, parçalanmanın ne kadar azaldığını gösteren bir netice görmüş olacaksınız.

Gerektiği Kadar Tekrarlayın

Optimal sistem performansını korumak için durağan(durgun) diskinizi periyodik olarak birleştirme alışkanlığı edinin.

Geleneksel Durağan(durgun) Diskinizi SSD’ye Yükseltin

Eğer şartlar elverişliyse, geleneksel durağan(durgun) diskinizi bir SSD ile değiştirmeyi düşünebilirsiniz. SSD’ler, bilgisayarınızın genel performansını mühim seviyede artıran daha süratli veri erişimi ve aktarım hızları sunmaktadır. Windows 10 bilgisayarınızdaki hız ve tepki süresindeki artış, bu yatırımı yapmanıza kıymet.

Tertipli Bakım ve Güncellemeler

Yazılım güncelleme, disk denetimleri yapma ve temiz bir masaüstü tutma şeklinde işlemleri alışkanlık haline getirin. Sisteminizi tertipli ve güncel tutmak, daha süratli ve verimli bir bilgisayar deneyimi yaşamınıza katkıda bulunacaktır. Ek olarak programları tertipli olarak güncellemek, hız ve güvenlik için optimize edilmelerini sağlar.

Görsel Efektleri Yönetin

Windows işletim sistemleri, daha iyi bir kullanıcı deneyimi için çeşitli görsel efektler sağlar. Sadece bu efektler, mühim oranda sistem deposu tüketimine sebep olabilir. Bilhassa de eski yada daha düşük donanım özelliklerine haiz bir bilgisayarınız var ise, bilgisayarınızı hızlandırmak için görsel efekt ayarlarını daha temel bir mod olacak şekilde ayarlayın.

Bilgisayarınızı Tertipli Olarak Tekrardan Başlatın

Bilgisayarı tekrardan başlatma işlemi, sistem belleğini (RAM) temizlemeye ve gereksiz arka plan işlemlerini kapatmanıza destek olarak performans artışı sağlayabilir. Sorunsuz çalışmasını sağlamak için bilgisayarınızı haftada minimum bir kez tekrardan başlatmayı alışkanlık haline getirin.

Kaynak Tüketen Uygulamaları Denetim Edin

CPU, hafıza yada disk kullanımı şeklinde oldukca fazla sistem deposu tüketen programları tanımlamak için Vazife Yöneticisi’ni kullanın. Mümkünse bu uygulamaları kapatın yada kaldırın, böylece kaynakları boşaltın ve bilgisayarınızın hızını artırın.

Bul-Tikla

Son Yazılar

İlyas Yalçıntaş – İstanbul’da Sözleri

İlyas Yalçıntaş – İstanbul’da Sözleri “İstanbul’da” şarkı sözleri ile Gittiğin bölgeler iyi mi kim bilir…

4 saat ago

Aradığınız kişi şu anda telefona cevap veremiyor ne demek?

Günümüzde yazışma oluşturmak için kullandığımız cihazlar içinde yer edinen telefonlar, artık hayatımızın merkezinde yer ediniyor.…

4 saat ago

Huysuz Kız Özeti, Konusu ve Karakterleri

Huysuz Kız – William Shakespeare Tür:OyunYazar:William ShakespeareYayınlanma Zamanı:2004Yayınevi:Remzi Kitabevi Karakterler Katharina (Katherina ya da Kate):…

6 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

7 saat ago

Bluesky’a geçmeme nedeniniz ‘Tweetlerim olmadan asla’ ise iyi bir haberimiz var!

X'te paylaştıklarınızın gülünç ve ilgi çekici bulunduğunu mu düşünenlerdensiniz? Peki ya dört yıl ilkin paylaştıklarınızın…

10 saat ago

Sesli mesaj tartışmasına son! WhatsApp’tan kullanıcılarına büyük zaman kazandıracak yenilik

Hepimizin hayatında, iki satır bildiri yazmak yerine dakikalarca bitmeyen sesli mesajlar atan o arkadaştan vardır.…

17 saat ago