Fortnite yakın bir zamanda Avrupa Birliği’nde yaşayan iPhone kullanıcıları için iOS’a geri dönüyor olacak. Sadece oyunun geliştiricisi ve öteki teknoloji şirket ve uygulama geliştiriciler, Apple’ın yeni AB yasaları çerçevesinde yapmış olduğu uygulama dükkanı değişimleri sebebiyle yapmak zorunda kalmış olduğu değişimler sebebiyle öfkelerini dile getiriyor.
https://twitter.com/eldsjal/status/1750988499518362089″/>
Spotify CEO’su Daniel Elk, Apple’ın duyurduğu değişimleri firmanın “yeni bir dip noktası” olarak nitelendirdi.
Uygulama geliştiriciler aynı şekilde devam ederek, uygulamalarını App Store üstünden dağıtmaya devam edebilecek. Bu durumda Apple, uygulamadan elde edilmiş gelirin %30’unu kesinti olarak alıyor. Eğer geliştiriciler bu şekilde devam etmek isterse, herhangi bir değişim olmayacak.
Sadece geliştiriciler, DMA yasasının sonucunda açılacak alternatif uygulama dükkanlarını kullanmak isterlerse, işler onlar için pek de iyi gitmeyecek.
Kim bilir değişikliklerin en önemlisi Çekirdek Teknoloji Tutarı (CTF) adındaki değişim ki bu ücret, yeni kuralları kabul eden geliştiricilerin tüm yeni uygulamalarına yönelik çıkarılmış. Apple bir geliştiriciden, ilk yıl süresince her satın alınan uygulama başına 50 avro cent ücret kesecek. Geliştiricinin ödeyeceği bu ücretin karşılığında kullanıcılar, 12 aylık süre süresince uygulamayı istedikleri kadar indirebilecek ve lüzumlu güncellemeleri alabilecekler. Senenin sonundaysa Apple, eğer uygulama 1 milyondan fazla indirildiyse, aynı kullanıcının uygulamayı yeniden kurması için yeniden senelik bir ücret kesecek.
CTF tutarı, uygulama ücretli ya da parasız olsun tüm uygulamalar için geçerli olacak. Ek olarak uygulamanın App Store ya da alternatif bir dükkandan dağıtılıyor olması da bir fark yaratmayacak. Bu da doğal geliştiricinin Apple’la şu anki anlaşmasını sürdürmeye karar vermemesi durumunda olacak.
ProtonMail, DMA yasalaşmadan ilkin bile destekleyen, popüler bir e-posta hizmeti. Yapmış olduğu açıklamada Yen, Apple’ın “DMA’dan kar etmeye çalıştığını” ve Avrupa Birliği’nin Apple’ın bu değişikliğine karşı aksiyon alması icap ettiğini söylüyor.
Peki ya AB bir aksiyon alacak mı? Görünüşe nazaran evet.
AB İç Pazarlar Komisyonu üyesi Thierry Breton, Apple’ın şart değişikliğinin önümüzdeki Mart ayı başlangıcında incelenmeye başlayacağını belirtti. AB bununla beraber üçüncü parti tarafların da geri dönüşlerini dikkate alacak.
Matt Binder’ın makalesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.