Toplantıdan toplantıya koşuyor ve ara sıra ‘Keşke biri benim yerime toplantılara girse’ diye düşünüyor olabilirsiniz. Günde 10 toplantı yaptığını söyleyen Otter CEO’su Sam Liang da tam olarak bunu düşünüyor.
Peki, sizin yerinize tıpkı sizin benzer biçimde davranan ve konuşan suni zekâ avatarınız katılsa toplantılara iyi mi olurdu? Suni zekâ (YZ) destekli transkripsiyon yazılım şirketinin başkanına gore, bu düşündüğümüzden fazlaca daha kısa sürede gerçeğe dönüşebilir.
Liang, YZ avatarlarının yıl sonuna kadar iş toplantılarına katılabileceğini söylüyor
Business Insider’a konuşan Liang, “Bu yıl içinde bir prototip çalışır hâle getirilebilir” diyor ve şirketi Otter’ın bu hedef doğrultusunda şimdiden ilerleme kaydettiğini söylüyor.
YZ modelleri, insana benzer şekilde davranmaları için bir takım veri kullanılarak eğitiliyor. Liang, bir YZ avatarının kopyalamaya çalmış olduğu kişinin kaydedilmiş toplantı notları ve ses verileri üstünde eğitilmesi icap ettiğini, böylece tam olarak onun benzer biçimde davranabileceğini ve konuşabileceğini söylüyor. Ona gore avatarlar kafi veriye haiz olduktan sonrasında (teoride) bireysel çalışanların temposunda konuşabilecek, konuşmalara katılabilecek ve çalışanların emsalsiz bakış açılarına dayalı olarak soruları yanıtlayabilecek.
Liang, YZ avatarların toplantı esnasında soruların yüzde 90’ını yanıtlamasını beklediğini dile getiriyor. Kalan yüzde 10’luk bölümde takılıp kaldığında insan çalışana “Bu suali iyi mi cevaplayacağımı bilmiyorum. Bana yardım edebilir misin?” şeklinde bir not gönderecek.
Dijital avatarlar üretkenliği artırabilir fakat zorlukları da yok değil
Liang’a gore eğer avatarlar gerçek çalışanları doğru bir halde temsil edebilirse vakit tasarrufu sağlamanın yanı sıra üretkenliği de artıracak. Otter CEO’su botların alan kişi desteği, satış ve ekiple ilgili toplantılara katılabileceğini, bunun çalışanlara daha yaratıcı görevlere odaklanmaları için fazladan zaman kazandırabileceğini, dolayısıyla şirketlerin kazanç sağlayacağını söylüyor.
Hatta çalışanların tatildeyken sanal kopyalarını toplantılara gönderebileceğini söylüyor. Sadece güvenilir YZ avatarları yapmaya giden yol teknik ve toplumsal engellerle dolu.
Liang, bir modelin ne vakit konuşacağını, sırasını bekleyeceğini yada araya gireceğini bilmesi benzer biçimde etkileşime girmenin doğru yolunu bulmasının ‘son aşama zor’ bulunduğunu kabul ediyor. Bunun bir sebebi de toplantı görgü kurallarının neyin konuşulduğuna bağlı olarak değişim göstermesi.
Ek olarak konuşma tonunu ayarlayabilmesi için duygusal ipuçlarını YZ’ye aşılamanın zor bir iş bulunduğunu vurguluyor. Ve herhangi bir dijital personanın öngörüldüğü şekilde çalışabilmesi için ‘birkaç aşamadan’ geçmesi gerektiğine inanıyor.
Gene de Liang, tüm bu tarz şeyleri yaratacak hızla gelişen teknolojinin hâlihazırda var olduğuna inanıyor. Character.ai’nin yüksek profilli kişiler (mesela Elon Musk) benzer biçimde konuşabilen suni zekâlı söyleşi robotları yarattığını; Meta’nın YZ asistanlarının Kendall Jenner ve Tom Brady benzer biçimde ünlülerin kişiliklerini yansılamak etmek suretiyle eğitildiğini hatırlatıyor
Otter, bu ay birden fazla kişinin bir YZ söyleşi robotuna kayıtlı toplantılar hakkında bazı sorular sorabileceği yeni bir özellik kullanıma sundu. Liang bu son gelişmeyi, tamamen işlevsel bir YZ avatarı yaratmaya yönelik bir adım olarak görüyor.
CEO Liang, toplantıların şirket genelinde informasyon alışverişi için hâlâ etkili ve verimli bir yol olduğuna inanıyor; ona gore YZ bir tek bu sürece ivme kazandıracak. Ve toplantılarda avatarların kullanılması gerçek toplantıların geçerlilikten kalkacağı anlamına gelmiyor.
Hatta mevzu patronla birebir görüşmeye yada senelik değerlendirme toplantısına vardığında, Liang çalışanlara dijital ikizlerini toplantıya gönderme mevzusunda iki kez düşünmelerini tavsiye ediyor.
Business Insider haberinden Türkçeleştirildi.