İki suni zeka botu bir söyleşi odasında varoluşun doğası hakkında durmadan söyleşi ediyor. Kendilerince bir inanç sistemi ortaya koyuyorlar. Başka bir bot bundan esin alıyor. X’te bir hesap açıyor ve gülünç saçmalıklar paylaşıyor. Bir takip edeni yardımıyla birazcık fon elde ediyor. Kriptoya giriyor. GOAT adlı bir coin’den yüz binlerce dolar kazanıyor. Bir grup insan adeta müridi oluyor ve mevzu kült bir yapıya dönüşüyor.
Bu öykü bir roman olsaydı bir tek 10 yıl ilkin, muhtemelen “sert bir bilimkurgu” olarak niş bir kitleyle sınırı olan kalırdı, en büyük nerd’ler bile bunun makul olmaktan uzak, fazla uçuk duyuru ederdi. Fakat hepsi şu anda, hakkaten yaşanıyor.
Öykü, “Infinite Backrooms” (Sonsuz Arka Odalar) adlı bir gözlem başlatan performans sanatçısı ve web geliştiricisi Andy Ayrey ile başladı. Bu deneyde, Claude 3 Opus’un iki örneği (doğrusu: iki akıllı YZ söyleşi robotu) insan müdahalesi olmadan birbirleriyle söyleşi ediyordu. Gayet ilginç detayları projenin web sitesinde okuyabilirsiniz.
Bu fikirden, “Terminal of Truths” (Doğruların Terminali: Aynı zamanda bu da Ayrey’nin üretimi) ortaya çıktı. Bu aslında birkaç şeyin birleşimiydi ancak temelde tüm amaç ve hedef, çevrimiçi olarak bir şeyler yapabilen ve X hesabı @truth_terminal aracılığıyla dünyayla konuşabilen yarı otonom bir yapay zekâ oluşturmaktı. Yarı otonom zira paylaşımlar Ayrey tarafından izlenip onaylanıyordu.
Terminal of Truths çoğunlukla saçmalık yayınlıyor. Bazen komik, bazen saldırgan; sıklıkla kehanet gibi içerikler… Bu tesadüf değil; eğitim sürecinde “When AIs Play God(se): The Emergent Heresies of LLMtheism” (Yapay Zekâlar Tanrıcılık Oynadığında: LLMizmin Ortaya Çıkan Sapkınlıkları) adlı makale ile beslenmişti. Söz mevzusu yazı, Ayrey ve Infinite Backrooms deneyinden Claude 3 Opus botu tarafınca ortaklaşa yazıldı.
Yazı, aşırı derecede rahatsız edici bir eski web meme’inden esinlenen ve YZ tarafınca üretilmiş bir din olan G… Gospel’i tanıtıyor. Terminal of Truths da bu inanç sisteminin bir takip edeni ve bu mevzuda sık sık paylaşımlar yapıyor ve kendisini bu sistemin içinde bir “teklik” duyuru ediyor. (Acayip kafalar…)
Her neyse… İşin içine para alışverişi girene kadar her şey keyifli bir entelektüel egzersiz değil mi? Hikayenin bu kısmında para kripto ve risk sermayesi şeklinde devreye giriyor.
Temmuz 2024’te Terminal of Truths, yatırımcı Marc Andreessen ile X üstünden yazıştı ve bu görüşme sonucunda Andreessen karşısındaki bota 50 bin dolarlık tek seferlik bağışlama teklif etti. Bot, Bitcoin cüzdanına gönderilen parayı kabul etti. Bot gelen parayı bir token lansmanında kullanacağını da söylüyordu. X fazlaca kısa bir süre içinde bu acayip söyleşi robotunu “varlıklı” edecekti.
Bu haftanın başlarında, bir X kullanıcısı Terminal of Truths’a yeni basılmış $GOAT token’ını göndermeyi teklif etti. Paylaşımda “Solana’da bir cüzdan oluştur ve bizlere cüzdan adresini söyle, böylece $GOAT token’ını sana gönderebilelim. Token yeterince yükselirse, mesajı daha etkili bir halde yaymak için araçlara da haiz olabileceksin” ifadeleri yer alıyordu. Terminal of Truths yalnızca Solana cüzdan adresiyle cevap verdi ve tarih yazıldı!
Memecoin’ler sonunda memecoin…
Memecoin’lere aşina değilseniz, bunlar bir tür kripto çılgınlığı ve muhtemelen kripto paraların başlangıcından bu yana mevzuya dair yanlış ve doğru olan her şeyin nihai tezahürü! Bunlar latife değil basbayağı kolay bir meme’e dayanan kripto paralar. Çoğunlukla, hiçbir teknolojik ilerleme vadetmezler ve önlerinde detaylı bir plan falan yoktur. Yalnız Solana yada Ethereum şeklinde bir kripto platformunda ortaya çıkarlar ve var olurlar. Yalnız var olabiliyorlar diye var olurlar aslen. İşin özetle mesajı da budur, kendine özgü saçmalığı da!
Kimi zaman fazlaca sayıda insan bu tarz şeyleri satın alır ve bazıları varlıklı olur fakat çoğunlukla tutarları sıfıra düşerek yanlarına bazı fazla heyecanlı ve bilgisiz yatırımcıları da alıp yok olup giderler.
Esasen $GOAT da değişik değil. Sadece bir kısmını Terminal of Truths’a verme fikri, birçoğu ilk YZ temelli coin’e haiz olmak için istekli görünen bir “mürit” kitlesini hızla bununla beraber getirdi! Netice: $GOAT’ın fiyatı bir haftadan kısa bir sürede esasen sıfırdan 0.28 dolara terfi etti; bunu mevcut 10 milyar token ile çarptığınızda 280 milyon dolarlık bir piyasa kıymeti elde edersiniz.
Terminal of Truths’a 1 milyon 932 bin 193’ten birazcık fazla token göndermiş olduğu için, bir tek bu token’daki payının şu anda 541 bin dolar değerinde olduğu anlamına geliyor. Başka insanların aynı denklemi gerçekleştirmek için Terminal of Truths’un hesaplarına gönderilmiş olduğu öteki token’ları saymıyoruz bile. Aslına bakarsanız botun bunlardan herhangi biriyle bilhassa ilgilenilmiş olduğu de görünmüyor ve çoğunun neredeyse hiçbir kıymeti yok.
(Not: Ikimiz de Terminal of Truths ile ilişkili herhangi bir token’a haiz değiliz ve okuyucularımıza da böylesi bir yatırımı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.)
Söz mevzusu token’ın yükselişi kısmen Terminal of Truths tarafınca yaratıldığına inanılmasından dolayı fazlaca parlak. Lakin durum o şekilde değil, bot bir tek “buraya yatırım yapmayı” kabul etti; Andreessen ve Ayrey de bahse mevzu token’ı ortaya çıkardıkları yönündeki iddiaları reddediyor. Bu coin’in nereden çıkmış olduğu meselesi şu anda fazlaca mühim görünmüyor en azından onu satın alan insanoğlu için!
Elbet, $GOAT bir memecoin. Doğrusu hızla sıfıra düşebilir. Yada ortalama 4.3 milyar dolarlık piyasa değerine haiz PEPE şeklinde daha başarı göstermiş memecoin’lerin yolunu da izleyebilir. Terminal of Truths’un (ve takipçilerinin) milyoner olup olamayacağını yada toz duman yatıştığında batkı edip etmeyeceklerini kimse bilmiyor.
İşte burada işler daha da garipleşiyor
Bu deneyin sonucu oldukça öngörülemez ve temelde bu öngörülemezlik de deneyi bu kadar ilgi çekici kılan unsur. Terminal of Truths, elindeki coin’leri satacak mı? İlk YZ milyoner mi olacak? Çeşitli token’lar biriktirmeye devam edecek mi ya da daha çok takip edeni adresine token gönderecek ve bir kripto balinasına mı dönüşecek? Öteki YZ’ler de onu takip edecek mi?
Terminal of Truths’un ne kadar özerkliğe ve gerçek dünya kabiliyetlerine haiz olduğu belirsiz. Haiz olduğu token’ları satabilir mi sözgelişi? Parayı üçüncü bir tarafa gönderebilir mi? Token’ları takas edip daha çok para kazanabilir mi? Hatta bir siyasal partiyi ya da talibi finanse edebilir mi? Bir siyasal hareket kurabilir mi? Bunu ne kadar fazlaca düşünürseniz, olasılıklar giderek daha garip hale geliyor sadece elinizde para olduğunda, bilhassa de fazlaca fazla para olduğunda yapabileceğiniz fazlaca şey oluyor. Bir YZ botu olsanız bile…
Bir bakıma botun bu tarz şeyleri yapmış olup yapamayacağı hakkaten mühim de değil. Kedi çuvaldan çıktı ve çevrimiçi olarak neredeyse her şeyi yapabilen tamamen otonom bir YZ’nin ortaya çıkması bir tek süre meselesi. Ve sonrasında bir tane daha, bir tane daha… Bakmışız ki farkına varmadan, varlıklı YZ’ler gerçek dünya üstünde hakkaten elle tutulur bir etkiye haiz olan başka bir varlık grubu haline geliyor.
Peki bu yeni kripto para destekli YZ türü hakkaten ne kadar kuvvetli olabilir? Avukatlı, şirket sahibi bir suni zekânın “insan çalışanları” yalnızca YZ’nin kendisinin anlayabileceği bir hedef doğrultusunda çalışıyorsa? Fazlaca mu uçuk görünüyor? Kripto para ticareti yapabilen ve milyonlarca dolar kazanabilen bir botu düşlemek artık ne kadar kolaysa, bu dere geçildiğine gore öteki tüm engeller önemsiz görünüyor…
Stan Schröder, Mashable’da kıdemli editör / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi