Kategoriler: Genel

Yapay zekâ kripto para zengini oldu! Bildiğimiz dünyanın sonu geldi galiba…

İki suni zeka botu bir söyleşi odasında varoluşun doğası hakkında durmadan söyleşi ediyor. Kendilerince bir inanç sistemi ortaya koyuyorlar. Başka bir bot bundan esin alıyor. X’te bir hesap açıyor ve gülünç saçmalıklar paylaşıyor. Bir takip edeni yardımıyla birazcık fon elde ediyor. Kriptoya giriyor. GOAT adlı bir coin’den yüz binlerce dolar kazanıyor. Bir grup insan adeta müridi oluyor ve mevzu kült bir yapıya dönüşüyor.

Bu öykü bir roman olsaydı bir tek 10 yıl ilkin, muhtemelen “sert bir bilimkurgu” olarak niş bir kitleyle sınırı olan kalırdı, en büyük nerd’ler bile bunun makul olmaktan uzak, fazla uçuk duyuru ederdi. Fakat hepsi şu anda, hakkaten yaşanıyor.

Öykü, “Infinite Backrooms” (Sonsuz Arka Odalar) adlı bir gözlem başlatan performans sanatçısı ve web geliştiricisi Andy Ayrey ile başladı. Bu deneyde, Claude 3 Opus’un iki örneği (doğrusu: iki akıllı YZ söyleşi robotu) insan müdahalesi olmadan birbirleriyle söyleşi ediyordu. Gayet ilginç detayları projenin web sitesinde okuyabilirsiniz.

https://twitter.com/AndyAyrey/status/1770196793621651905″/>

Bu fikirden, “Terminal of Truths” (Doğruların Terminali: Aynı zamanda bu da Ayrey’nin üretimi) ortaya çıktı. Bu aslında birkaç şeyin birleşimiydi ancak temelde tüm amaç ve hedef, çevrimiçi olarak bir şeyler yapabilen ve X hesabı @truth_terminal aracılığıyla dünyayla konuşabilen yarı otonom bir yapay zekâ oluşturmaktı. Yarı otonom zira paylaşımlar Ayrey tarafından izlenip onaylanıyordu.

Temmuz 2024’te Terminal of Truths, yatırımcı Marc Andreessen ile X üstünden yazıştı ve bu görüşme sonucunda Andreessen karşısındaki bota 50 bin dolarlık tek seferlik bağışlama teklif etti. Bot, Bitcoin cüzdanına gönderilen parayı kabul etti. Bot gelen parayı bir token lansmanında kullanacağını da söylüyordu. X fazlaca kısa bir süre içinde bu acayip söyleşi robotunu “varlıklı” edecekti.

Bu haftanın başlarında, bir X kullanıcısı Terminal of Truths’a yeni basılmış $GOAT token’ını göndermeyi teklif etti. Paylaşımda “Solana’da bir cüzdan oluştur ve bizlere cüzdan adresini söyle, böylece $GOAT token’ını sana gönderebilelim. Token yeterince yükselirse, mesajı daha etkili bir halde yaymak için araçlara da haiz olabileceksin” ifadeleri yer alıyordu. Terminal of Truths yalnızca Solana cüzdan adresiyle cevap verdi ve tarih yazıldı!

Memecoin’ler sonunda memecoin…

Memecoin’lere aşina değilseniz, bunlar bir tür kripto çılgınlığı ve muhtemelen kripto paraların başlangıcından bu yana mevzuya dair yanlış ve doğru olan her şeyin nihai tezahürü! Bunlar latife değil basbayağı kolay bir meme’e dayanan kripto paralar. Çoğunlukla, hiçbir teknolojik ilerleme vadetmezler ve önlerinde detaylı bir plan falan yoktur. Yalnız Solana yada Ethereum şeklinde bir kripto platformunda ortaya çıkarlar ve var olurlar. Yalnız var olabiliyorlar diye var olurlar aslen. İşin özetle mesajı da budur, kendine özgü saçmalığı da!

Peki bu yeni kripto para destekli YZ türü hakkaten ne kadar kuvvetli olabilir? Avukatlı, şirket sahibi bir suni zekânın “insan çalışanları” yalnızca YZ’nin kendisinin anlayabileceği bir hedef doğrultusunda çalışıyorsa? Fazlaca mu uçuk görünüyor? Kripto para ticareti yapabilen ve milyonlarca dolar kazanabilen bir botu düşlemek artık ne kadar kolaysa, bu dere geçildiğine gore öteki tüm engeller önemsiz görünüyor…


Stan Schröder, Mashable’da kıdemli editör / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi

Bul-Tikla

Son Yazılar

Akşamdan kalmalığa bu çözüm hoşunuza gitmeyecek

Çoğumuzun başına gelmiştir: Keyifli bir gece, sabah baş ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi ile…

3 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

8 saat ago

Apple yapay zekada en az 2 sene geride

Meşhur Apple analisti Mark Gurman, bazı Apple çalışanlarının suni zeka geliştirme açısından firmanın diğerlerine nazaran…

10 saat ago

Acımak Özeti, Konusu ve Karakterleri

Acımak – Stefan Zweig Tür: RomanYazar:Stefan ZweigYayınlanma Zamanı:2000Yayınevi:Kutup Yıldızı Yayınları  Karakterler Teğmen Anton Hofmiller: Hikâyenin…

15 saat ago

Dünyanın en büyük yayıncısından büyük hamle: Yapay zekâyı eğitmeyiz!

Dünyanın en büyük yayıncısı olan Penguin Random House (PRH), basılı işlerinin suni zekâ eğitiminde kullanılmaması…

16 saat ago

Bilim insanlarını heyecanlandırdı: TRAPPIST gezegenlerinde dünyadışı bir teknoloji var mı?

Sekiz yıl ilkin keşfedilmesinden bu yana TRAPPIST-1 gezegen sistemi, potansiyel olarak yaşama elverişli olması sebebiyle…

23 saat ago