Kategoriler: Genel

Yapay zekanın işinizi çaldı mı? Artık anlamak mümkün…

Suni zeka modellerinin web üstünden telif hakkı bulunan emekleri “çalması” hakkaten ciddi bir sorun. Sadece bazı araştırmacılar bu mevzuda bir çözüm üretmiş olabilir.

MIT Technology Review’in haberine gore Londra’daki Imperial College’daki bir grup araştırmacı, “telif hakkı tuzakları” ile ilgili bir emek harcama yayınladı. Bu “tuzaklar”, bilhassa sanatla alakalı emek harcama üretenlerin eserlerinin suni zeka tarafınca çalınıp çalınmadığını belirleyebiliyor. GitHub üstünden erişilebilen bu tuzaklar için hazırlanan kod, telif hakkı alınmış çalışmalara çeşitli “gizli saklı metinler” ekliyor. Doğal bu metinler de eğer bu tür bir emek harcama, bir suni zeka modelini eğitmek için kullanılırsa kolaylıkla tespit edilebiliyor.

Telif hakkı tuzakları aslen yeni bir konsept değil. Bu tür tuzaklar daha ilkin değişik türde medyalarda kullanıldı. Sadece suni zeka için bu konsept oldukça yeni. İşin teknik detaylarıyla sizi sıkmayalım, sadece basitçe anlatmak gerekirse, mesela bir çalışmanın kaynak koduna anlamı olmayan metin girdileri eklemek benzer biçimde yöntemler bu tuzaklara dahil. Peşinden büyük dil modellerini eğitmek için bu tür bir emek harcama kullanıldığında, anlam ifade etmeyen bu metin parçası kolaylıkla tespit edilebiliyor.

Araştırmacılar, ürettikleri bu tuzağın muhteşem olmadığını kabul ediyor. Bu tür tuzakları arayıp bulmaya çabalayan biri, kolayca bulabiliyor. Sadece üretken suni zeka ile ilgili telif hakkı tartışmaları devam ederken, bu tür araçlarla içerik üretenleri destekleyecek yöntemler üretilmesi de oldukça düzgüsel.


Alex Perry’nin haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

Bul-Tikla

Son Yazılar

iPhone 16 ve 16 Plus incelemesi – O kadar iyi ki Pro gerekli değil

Açıkçası bu incelemeyi yazarken, iPhone 16 ve iPhone 16 Plus çok da fazla hedefimizde değildi.…

4 saat ago

Uyku apnesi şüpheniz mi var? WatchOS 11 karşınızda…

Apple watchOS 11 artık indirilebilir durumda ve uyku apnesi bildirimlerini kullanıcılara sunmaya hazır. watchOS 11'in…

11 saat ago

Dünya’nın da Satürn gibi halkası var mıydı?

Bir zamanlar Dünya'nın da Satürn'ün olduğu benzer biçimde kendine ilişik bir halkası olmuş olabilir. Sadece…

18 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

23 saat ago

‘Roller coaster geri gitmeye başladı! En iyi arkadaşım öldü, hayatım sonsuza kadar değişti’

Başta Liz Haigh-Reeve roller coaster operatörünün latife yaptığını, evlatları birazcık korkutmaya çalıştığını düşündü. 30 Mayıs…

1 gün ago

Mac Mini M4’e dair yeni bilgiler geldi! 14 yıl sonra ilk tasarım değişikliği…

Apple'ın büyük Eylül iPhone etkinliği geldi geçti ve artık yeni iPhone 16, AirPods ve Apple…

1 gün ago