Beyin felçli çocuklar özel rehabilitasyon merkezi web sitesi.
Serabral paralizi (beyin felci), doğum öncesi, doğum anında veya doğum sonrası beyindeki motor merkezlerdeki harabiyet sonucu çok erken dönemde ortaya çıkan ve fiziksel hareket kusurları ile kendini gösteren nöromuskuler bir bozukluktur.
Fiziksel hareket kusurları; adale gerginliği (spastisite), adale gevşekliği (flastisite), istemsiz hareketler (atetoidal) denge problemleri (koordinasyon bozukluğu, ataksi), titremeler (tremor) gibi çeşitli şekillerde veya birkaçının bir arada olduğu şekilde görülebilir.
Beyin motor fonksiyonlarının yanısıra duyu, işitme, görme, konuşma, öğrenme, bellek gibi birçok işlevi yürüten bir organımızdır. Bunun için beyindeki lezyonun genişliğine göre fiziksel hareket kusurlarının yanısıra mental gerilikler, duyu, görme, işitme kusurları, konuşma güçlüğü ve konvülzüyonlar görülebilir.
Beyindeki lezyonun onarılması söz konusu değildir. Herhangi bir ilaç ya da operasyon beyindeki bu harabiyeti düzeltemez. Onun için serebral paralizili çocuklarda rehabilitasyon önlemleri en geçerli çözümdür ve vakit geçirmeden uygulamaya konulmalıdır.
Rehabilitasyonun amacı çocuğu mümkün olan en kısa zamanda ve en az hasarla bağımsız ve üretken hale getirmektir. Bunun için başta çocuğun var olan fiziksel ve mental yeteneklerini çok iyi değerlendirip ona uygun fizik tedavi ve eğitimin sağlanması, nihayet kendini toplumda yer edinmesini sağlayacak bir mesleğe yönlendirilmesi şeklinde olmalıdır.
Serebral paralizili çocukların en belirgin özellikleri hiç bir çocuğun birbirine benzememesidir. Beynindeki lezyonun derecesi ve bulunduğu bölgenin durumuna göre her çocuk motor-mental ve duygusal açıdan diğer çocuklardan farklıdır. Bu durum her çocukla ayrı ayrı ilgilenmeyi gerektirir.