YZ destekli Google araması ilk kimi vuracak? Evet, haber yayıncılarını…

Google geçtiğimiz Salı günü yaptığı açıklamada arama motoruna kuvvetli suni zekâ modeli Gemini’ın ekleneceğini ve kullanıcı tarafınca meydana getirilen sorguların netice sayfasının en üstünde direkt yanıtlanacağını duyurdu.

Teknoloji devi “Google sizin için Google’layacak” diye ekledi.

Yenilenen arama deneyimi ilk bakışta kulağa oldukca ergonomik gelebilir sadece hâlihazırda ciddi trafik sıkıntısıyla boğuşan haber platformları için pek de hayra alamet değil. Bundan dolayı büyük olasılıkla okuyucu ve gelir yitirilmesine yol açacak. Google interneti tarayıp YZ marifetiyle tüm detayları toparlayıp sunmuşken niçin zahmet edip de bağlantıya tıklayasınız ki?

News/Media Alliance’ın CEO’su Danielle Coffey CNN’e verdiği demeçte, “Trafiğimiz için hakikaten bir yıkım olacak bundan dolayı tıklamayı azaltacak” diyor. İki binden fazla haber yayıncısını temsil eden ve YZ geliştiricilerinin gazetecilikten faydalanmasına karşı agresif bir tutum sergileyen Coffey sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “Bugün elde ettiğimiz azca miktardaki trafik daha da düşecek ve piyasadaki hakimiyetini iyice pekiştiren arama motorunun yarattığı koşullara uymak mecburiyetinde kalacağız. Bu kere içeriğimizle direkt rekabet eden ve içeriğimizi kullanarak beslenen bir ürünle karşı karşıyayız. Bu ‘inovasyon’ terimine ters bir yaklaşım.”

Google bu hamlesiyle son birkaç senedir bir çok Big Tech’in elinden olmak suretiyle bir takım acımasız darbeye maruz kalan sektörü bir kere daha hırpalamaya hazırlanıyor. Ek olarak OpenAI’ın da kendi YZ destekli arama motorunu piyasaya sürmeye hazırlandığı belirtiliyor.

ChatGPT’nin ortalama bir yıl ilkin sahneye çıkıp YZ’nin potansiyel enerjisini kamuoyuna göstermesinden ve Google, Meta şeklinde teknoloji devleriyle cenk başlatmasından bu yana yayıncılar endişeli. Ek olarak baş döndürücü bir hızla gelişen bu teknolojiye karşı ne yapacaklarını düşünmek için fazla zamanları da olmadı.

Bazı haber kuruluşları OpenAI ile lisans anlaşması yapmış oldu ve teknoloji devleriyle kol kola girmeyi seçti. Bazıları ise oldukca daha değişik bir yol izledi; New York Times’ın ChatGPT’nin yaratıcısına karşı açtığı dava bunun en belirgin örneği.

Aslına bakarsak yayıncıların daha ilkin de büyük teknoloji şirketleriyle iş birliği yapmış olduğu olmuştu sadece zaman içinde ilişkiler bozuldu. Örneğin Mark Zuckerberg platformlarında haber makalelerine öncelik vermeyerek ve şirketinin bir zamanlar savunduğu öteki girişimleri kapatarak haber sanayisine sırtını döndü. Google yayıncılarla arasını daha iyi tuttu fakat sert eleştirilerle de karşılaştı.

Son olarak, yayıncılara ödeme yapmasını öngören bir yasa tasarısına tepki olarak Kaliforniya’daki bazı haber kaynaklarını arama sonuçlarında geçici olarak engelledi.

Büyük olasılıkla duyurusunun yaratacağı paniği evvel tahmin eden Google, YZ düzenlemelerinin aslına bakarsak haber kuruluşlarına yarar sağlayacağını savundu. CNN’e meydana getirilen açıklamada YZ Özetleri özelliği ile daha çok bağlantı gösterime başlayacağı ve bu sayede web yayıncılarının daha çok trafik alacağını açıklandı.

Google yapmış olduğu duyuruda, “YZ Özetleri’nde yer edinen bağlantıların geleneksel listeden daha çok tıklama aldığını görüyoruz. “Bu deneyimi genişletirken, yayıncılara ve içerik üreticilerine trafik sağlamaya ve buna odaklanmaya devam edeceğiz” dedi.

Sadece Silikon Vadisi’nin sicili göz önüne alındığında bu açıklamanın yayıncıları rahatlatması pek ihtimaller içinde değil. Ve şimdiden Google’ın iddialarına şüpheyle yaklaşılıyor. Binlerce içerik üreticisi ve işletmeye hizmet elde eden Raptive’in baş inovasyon sorumlusu Marc McCollum yapmış olduğu açıklamada, “İlk analizlerimiz bu değişikliğin içerik üreticilerinin internet sayfalarına gelen arama trafiğini mühim seviyede azaltacağını, reklam gelirlerini ve dolayısıyla geçim kaynaklarını direkt etkileyeceğini gösteriyor” diyor.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer