Z kuşağı orijinalleri değil, hayranların ürettiği içerikleri seviyor (En azından YouTube böyle diyor)

YouTube, yıllık trend araştırmaları raporunda fanatik kültürünün Z kuşağını içerik üreticilere dönüştürdüğünü söylüyor.

Platform, hayranlar tarafınca üretilen içeriğin (kaynak/orijinal içerikten daha popüler olabilen özet, tepki, parodi ve yorumların) giderek artan hacminin fanatik kültürünü “yeni ortaya çıkan popüler kültürün temel itici gücü” haline getirdiğini söylüyor.

The Washington Post geçtiğimiz hafta yapmış olduğu haberinde, YouTube araştırmasında, 350 ABD vatandaşı Z kuşağı üyesinin yüzde 65’inin kendisinin “video içerik üreticisi” olarak tanımladığını söylüyor. Bu rapor, fanatik yapımı içeriklerde yaşanmış olan büyük artışın sonucunu da bu durumda ilişkilendiriyor.

Raporda, “hayranlar içeriklerin şekillendirilebilir olmasını ve onları yeniden miksleme gücüne haiz olmayı da bekliyor” ifadelerine yer veriliyor. Z kuşağı ABD vatandaşlarının yüzde 66’sı da, çoğu zaman bir şeyin kendisini izlemekten oldukca, onu tartışan ya da açıklayan içinde ne olduğu izlemeye daha çok süre harcadıklarını söylüyor.

Çevrimiçi fanatik grupları da, sanal bağlantılar için kuvvetli bir vasıta. Araştırmaya katılan Z kuşağı üyelerinin yüzde 47’si, tanıdıkları kimsenin üye olmadığı bir fanatik grubuna üye olduklarını belirtiyor.

Yaşları 14 ile 44 içinde değişen ve kendilerini “fanatik” olarak tanımlayan katılımcılardan yüzde 80’i fanatik oldukları şeye dair bir içinde ne olduğu YouTube’da en azından her hafta tertipli olarak tükettiklerini söylüyor.

İlgi çekici şekilde, YouTube’un sorularına cevap verenlerden yüzde sekizi kendilerini “ustalaşmış fanatik” olarak tanımlıyor ve “hayranlıktan para kazandığını” söylüyor.

Fanatik grupları yeni bir şey değil, sadece artık oldukca daha ciddiye alınıyor benzer biçimde görünmekte. Mayıs ayında YouTube içerik üreticisi Jenny Nicholson’ın Disney Yıldız Wars hotel ile ilgili dört saatlik videosu, The New York Times, NPR ve Rolling Stone benzer biçimde beklenmedik kaynaklarca haber yapılmış oldu.

Nicholson benzeri analizleri yedi yıldan uzun süredir yapıyor sadece bu otelin sorunlarıyla ilgili içinde ne olduğu, en uzun videosu olmasının yanı sıra, en oldukca izlenen üçüncü videosu da oldu. Video şimdiye dek 8 milyondan fazla izlenme aldı ve bu da hayranlar tarafınca meydana getirilen analizlerin artan enerjisini gösteriyor.

YouTube emek harcaması araştırma şirketi SmithGeiger tarafınca gerçekleştirildi. Araştırmaya cevap verenlerin 14 ile 44 yaşları içinde, çevrimiçi etken kişiler olduğu belirtilirken, araştırmada Z Kuşağı olarak belirtilen grubun yaşlarının 14 ile 24 içinde bulunduğunun da altı çiziliyor.


Elizabeth De Luna’nın haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer