Kategoriler: Genel

Zuckerberg ve Musk ringe çıkıp dövüşecekti: Bir olup Sam Altman’ın peşine düştüler!

Meta CEO’su Mark Zuckerberg ile X’in sahibi Elon Musk içinde suni zekâdan toplumsal medya platformlarını yönetme biçimlerine kadar her mevzuda uzun süredir ciddi bir ihtilaf yaşanıyor. Latife benzer biçimde bu çekişme, on yılı aşkın bir süredir devam ederken ikili kelimenin tam anlamıyla ringe çıkıp kavga etmeyi dahi gündeme getirdi. Sadece iki teknoloji milyarderi, artık en azından bir mevzuda aynı fikir: Rakipleri OpenAI, kâr amacı gütmeyen bir kurum olarak kalmaya devam etmeli.

Zuckerberg’in Meta’sı Cuma günü California başsavcısından OpenAI’ın kâr amacı güden bir şirkete dönüşmesinin önüne geçmesini istedi. Meta, Sam Altman’ın firmanın “kâr amacı gütmeyen kurum statüsünden yararlanarak” OpenAI’a milyarlarca dolar yatırım toplamakla suçluyor. Meta, California Başsavcısı Rob Bonta’ya yazdığı dilekçede şu ifadeleri kullandı:

OpenAI bugün ulaşmış olduğu noktaya gelmesini elde eden tüm yararları korurken statüsünü değişiklik yapmak istiyor. Bu yanlış. OpenAI’ın vakıf kimliğiyle inşa etmiş olduğu varlıkları tekrardan tahsis edip, bu tarz şeyleri potansiyel olarak çok büyük hususi kazançlar için kullanarak yasayı çiğnemesine izin verilmemeli.

Aslına bakarsanız OpenAI, Meta’nın YZ teknolojisi yarışındaki en büyük rakiplerinden biri.

Meta dilekçesinde bununla beraber “OpenAI’ın o vakit niçin kâr amacı gütmeyen bir kurum olarak kurulduğu yönünde şirketten hesap sorulmaması, potansiyel olarak kârlı hale gelene kadar vakıf statüsünde sayılma yoluna gidecek benzer girişimlerin yaygınlaşmasına yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Peki meselenin Musk’la alakası ne? Şu şekilde; Elon Musk da OpenAI’ın kâr amacı güden bir şirkete dönüşmesini engellemek için bir hukuki savaşım yürütüyor. Musk’ın safına böylece Zuckerberg de katılmış oldu.

Şirketle yollarını erken ayıran OpenAI’ın 11 kurucu ortağından önde gelen Elon Musk, Kasım ayında firmanın kalkıştığı bu geçişi engellemek için mahkemeden OpenAI’a karşı ihtiyati önlem talebinde bulunmuştu.

Musk, önlem talebinde OpenAI ile firmanın en büyük kurumsal yatırımcısı olan Microsoft’un, xAI ile Musk’ın YZ girişimini de hedef alan ve rekabete aykırı davranışlarda bulunarak “kâr amacı güden bir tekel” oluşturmak için beraber çalıştıklarını ileri sürdü.

OpenAI, Musk’ın bu girişimlerini yanıtsız bırakmazken “Elon Musk kâr amaçlı bir OpenAI istiyordu” başlıklı bir blog yazısı yayınladı. Yazıda Musk ile Altman da dahil olmak suretiyle OpenAI’ın kurucu ortaklar içinde geçen ve -şirketin kurulmasından bir ay öncesine- Kasım 2015’e kadar uzanan bir takım e-posta ve bildiri içeriyor.

OpenAI’dan Elon Musk’a adeta “Seni kınıyorum ve sana sözler hazırladım” durumunda bir cevap. Kaynak: OpenAI

Musk, bu e-postalardan birinde Altman’ın Delaware merkezli bir kâr amacı gütmeyen kurum kurma önerisine “yapı pek uygun görünmüyor” yanıtını veriyor.

Bilinmiş olduğu suretiyle Elon Musk, Mart ayında gösterilen bir OpenAI blog yazısına nazaran, firmanın “başarı olasılığının 0” olduğuna inanılmış olduğu için 2018’de organizasyondan ayrılmıştı. Musk ise OpenAI’ı güvenli ve insanlığa yarar elde eden bir “suni genel zekâ” (AGI: artificial general intelligence) geliştirme yönündeki orijinal misyonundan sapmakla suçlamakta.





Kâr amacı gütmeyen bir yapı olarak kurulduktan neredeyse on yıl sonrasında, OpenAI artık daha çok yatırımcı sermayesi yaratmak için kâr amacı güden bir girişime dönüşmeyi hedefliyor. Şirket, Ekim ayında 6.6 milyar dolarlık bir finansman turu tamamladığını duyurdu ve OpenAI’ın değerlemesini 157 milyar dolara çıkardı. Fakat söz mevzusu turda şirkete adeta yağan yatırım, OpenAI’ın iki yıl içinde kâr amacı güden bir kurum haline gelmesi şartını taşıyor.

Ayrıca Meta ise 2025’te büyük seviyede YZ ile ilgili altyapı maliyetlerine 37 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Musk’ın girişimi xAI ise geçen ay yatırımcılarına 5 milyar dolarlık bir fona haiz bulunduğunu söylemiş oldu.

Görünüşe nazaran Musk ve Zuck haksız olmayabilir sadece ne pahasına? Meta ve X, suni zekâ oyununda yer alırken ortaya çıkan bu çıkar çatışması, OpenAI’ın ciddi bir halde regüle edilmesi talebi haklı olsa da kamu nezdinde kafalarda bir sual işareti oluşmasına niçin oluyor.

Keşke bu sorun çerçevesinde Mark Zuckerberg, Elon Musk ve Sam Altman milyonların gözü önünde ringde birbirleri ile savaşım etse… Var bir hayalimiz…


Kaynak: Business Insider / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi

Bul-Tikla

Son Yazılar

İstediği evi yapay zekânın verdiği puan yüzünden kiralayamadı! (Öğrenciye ve bekara ev de vermez bu!)

Suni zekâ sistemlerinin, istihdam, konut, sıhhat ve eğitim şeklinde temel alanlarda karar alma süreçlerine giderek…

2 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

15 saat ago

“Sanal bebeklerin” yapay zekayla dönüşümüne bakın! (Video YAPAY ZEKA)

"Sanal bebeklerin" suni zekayla dönüşümüne bakın! Ropet, suni zekalı robotik bir evcil hayvan. Evet bir…

15 saat ago

Gece Yarısı Tüm Aşıklar – Mieko Kawakami Kitap Özeti

Mieko Kawakami ve Eserleri Mieko Kawakami, 1976 yılında Japonya'nın Osaka kentinde doğmuş bir yazardır. Edebiyat…

16 saat ago

Mahir Ünsal Eriş’in ‘Tatil Kitabı’ Üzerine Detaylı Bir İnceleme

'Tatil Kitabı'na Giriş Mahri Ünsal Eriş'in 'Tatil Kitabı', modern Türk edebiyatının önemli eserlerinden biri olarak…

16 saat ago

Beni Övgüyle Utandırma: Dr. Özgür Bolat’ın İhya Eden Kitabı

Dr. Özgür Bolat’ın “Beni Övgüyle Utandırma” adlı eseri, bireylerin özsaygısı, motivasyonu ve duygusal gelişimi üzerine…

17 saat ago